У СЕС не знають, які водойми на Волині безпечні для купання?

У СЕС не знають, які водойми на Волині безпечні для купання?
У волинській СЕС журналістам не повідомили, які саме водойми відповідають санітарним нормам, щоб бути придатними для купання.

Цьогоріч на Волині виділили 52 місця масового відпочинку на воді. А це значить, що у цих місцях як мінімум повинно бути обстежене й очищене від сторонніх предметів дно, а на пляжах — встановлені вбиральні, має діяти сезонний рятувальний пост і, звісно, якість води мусить відповідати санітарним вимогам, - пишуть Відомості.

В управлінні ДСНС України в області розповіли, що нині на Волині групою водолазів уже обстежені всі відведені для купання місця.

На пляжах уже діє близько 30 сезонних рятувальних постів, де на варті безпеки стоятиме 72 матроси-рятувальники. Щоправда, виходить, що рятувальних постів на двадцять менше, як спеціалізованих місць для відпочинку. Тож невідомо, чи на кожному пляжі ви зможете почуватись у безпеці.

Як розповів заступник начальника управління з запобігання надзвичайним ситуаціям і заходів цивільного захисту УДСНС Волині Микола Кревський, додатково силами управління створено ще чотири пости, три з яких — біля озера Світязь, а один — на річці Турія в Ковелі. Там працюватимуть спеціалізовані водолазно-рятувальні групи.

Ще один вектор — це благоустрій пляжів. Оскільки в Луцьку є лише одне відведене для купання місце, ми завітали саме туди. Хоча пляж ще не зовсім висох від весняного підтоплення, траву там як-не-як, але покосили. Щоправда, частину викошеного зілля та зрізаних гілок чомусь не прибрали.

Також пофарбували переодягальні, парасольки та лавочки, встановили нові урни для сміття і заповнили пісочниці для дітей. Утім, без уваги лишилися східці з пляжу до води: не пофарбовані, а в одному місці й зовсім поламані.

Це питання нещодавно порушили на сесії Луцькради, на що міський голова Микола Романюк відповів, що східці ремонтувати ніхто не буде, оскільки не влада їх ламала.

Загалом в Україні тільки 565 пляжів, або 52%, отримало дозволи на роботу від Державної санітарно-епідеміологічної служби. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник. Зокрема, в Полтавській і Черкаській областях жоден пляж не одержав дозволу СЕС.

А от дізнатися, чи можна купатись у волинських водоймах, на жаль, не вдалось. У секторі доступу до публічної інформації та зв’язків із громадськістю Головного управління Держсанепідемслужби у Волинській області так і не змогли надати цю інформацію, знаходячи щоразу нові відмовки. Склалося враження, що відомості про безпечність озер і річок є секретними і тисячі волинян не мають права про це знати.

Правда, стало відомо, що в озері Молодіжному в місті Ківерці плавати таки заборонено, враховуючи припис районних санепідеміологів. Очевидно, вода там не відповідає нормам. Так само може бути небезпечним купатись і в інших місцях, але знати про це — зась!

Напевно, кожен помітив, що багато волинських водойм із року в рік здаються все гіршими на вигляд. Заступник начальника Державної екологічної служби у Волинській області Олександр Ткачук каже, що, найімовірніше, причиною такої непривабливості озер стає цвітіння водоростей. Цьому явищу сприяє як замулення водойм, наслідком якого є мілководдя, так і висока температура повітря.

"От на озері Пісочному в Старовижівському районі вода цвіте двічі за сезон. Зараз ми вивчаємо ситуацію, з’ясовуємо, що є причиною такого активного цвітіння. Можливо, збудниками цвітіння є стоки з вигрібних ям. Там ситуація така, що баз відпочинку багато, а централізованої каналізації немає. Більше того, навіть не укладені угоди на вивезення з вигрібних ям, тож усі ці нечистоти діваються невідомо куди. Також даватимемо припис районній владі, щоб таки взялися за розробку проекту очисних споруд", — каже чиновник.

Відсутність централізованих каналізаційних мереж екологи називають найбільшою проблемою водойм Волині. Також вони зазначають, що всі озера в області варто було б почистити від мулу, який накопичувався роками. Проте це настільки затратний процес, що ніякий бюджет не витримає. Вихід можна було б знайти в співпраці з підприємствами, що видобувають сапропель. Але, як бачимо, ніхто цю справу рухати не збирається.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та ту прес-службу в санстанції гнати треба. нічорта не роблять, тільки п'ють і ляси точать
Відповісти
А ти на себе подивися! Людина повинна їсти 6 раз на день! 2 - вдома і 4 на роботі.
Відповісти
от того і поливають їх гамном, бо ні фіга не роблять, а тільки жеруть і бухають!
Відповісти
Забули згадати, що у Володимирі в річку соляра текла. То про який пляжний сезон може йти мова? Навіща та санстанція взагалі існує, коли нічого не знає!
Відповісти
А хіба в санстанції є прес-служба? Я думав там так, пародія на неї. Була Степапян - з"їли. А тепер, чув в тій, нібито прес-службі 2 тьоли: начальник якась взаглі лєва баба, не панятно хто, в прес-службі ні дупля не ріже, друга - Урбан. І кого та Янко тільки на роботу бере? А робота санстанції покрита мраком, взагалі ні якої інформації.
Відповісти
ЇЇ ніхто не їв. Треба було не заступатися за Яцину та Ульчака. Ми їй казали, що журналісти - змії, треба чорний список скласти і давати інформацію тільки потрібним людям, а вона - ні. Гонорова знайшлася!
Відповісти
Цікаво,чого це журнаісти змії? В кожного є робота, і її тре робити, шановна. Раз уже склепали прес-службу, і є посада прес-секретаря, то треба давати інформацію всім, а не гратися в сороку-ворону - тому дам, тому не дам! Нормальні, добросовісні видання ніколи не насруть в суп кому б то не було, навіть санстанції. В цьому випадку, написаному вище чого не сказати де людям можна купатися? Це шо? Секрет? Краще дати по-людськи, те, що просять, чим потім читати тут про свою не професійність. Це получається. пятн не тільки на установі, а і на тих журналістах шо її представляють.
Відповісти
нема вже прес-служби.
Відповісти
Таня молодець усім дає інформацію
Відповісти
Давала...Бо як нашептали днями кумоньки, нещодавно Тетянка звідти пішла. Луцьк - село не велике, кажуть боїться Янко і її компанія журналістів як чорт ладану, то переживає за свою сраку. Журналіст їй там ні до чого, раптом якась "бактерія" у вигляді чорного піару за стіни санстанції вилізе))
Відповісти