Мілан і Флоренція побачили Луцький Псалтир. ФОТО

Мілан і Флоренція побачили Луцький Псалтир. ФОТО
У середу, 5 червня, у місті Мілан презентували факсимільне видання унікального твору XIV століття - Луцького Псалтиря.

Ряд закордонних презентацій відбувся за підтримки голови обласної державної адміністрації Бориса Клімчука та його Благодійного фонду «Рідна Волинь», - повідомили у Волинський єпархії УПЦ МП.

Сама презентація відбулася після Божественної Літургії у храмі парафії святителя Амвросія Медіоланського. Святкове богослужіння очолив секретар Предстоятеля у співслужінні настоятеля Свято-Амвросієвського храму архимандрита Авмросія (Макара) та священиків із Волинської єпархії: секретаря Волинської епархії протоієрея Миколая Бондарука і голови інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоієрея Валентина Марчука.

Під час Богослужіння священнослужителі помолились за здоров'я важкохворого митрополита Волинського і Луцького Ніфонта.

Після Літургії секретар Предстоятеля зачитав слово Предстоятеля УПЦ та подарував факсимільне видання для парафії. Слід зауважити, що презентація у Італії відбувається із нагоди 1700-ї річниці з часу підписання Міланського едикту та 1025-я Хрещення Київської Русі.



Того ж дня в бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції відбулась презентація факсимільних видань УПЦ.

З благословення Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України, участь у презентації взяв секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Також у заході взяли участь: керуючий приходами РПЦ в Італії єпископ Корсунський Нестор, настоятель Свято-Амвросіївської громади міста Мілану архімандрит Амвросій (Макар), секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, виконуючий обов’язки прес-секретаря Макарівського вікаріатства Києвської єпархії архімандрит Філарет (Єгоров), православне духовенство Мілану, директор Флорентійської бібліотеки сеньйора Вера Валітутто, почесний консул України у Флоренції сеньйор Анджело Відавіно, професор Флорентійського університету президент Італійської асоціації славяністів Марчелло Гарзаніті, представники видавництва «Горобець», представники влади і католицького духовенства.



Слід зауважити, що саме в цій бібліотеці священиками Волинської єпархії архімандритом Онуфрієм (Куц), протоієрем Миколаєм Бондаруком та протоієреєм Валентином Марчуком в 2011 році був віднайдений унікальний рукопис XIV ст. Луцький (Флорентійський) Псалтир. З благословення Предстоятеля УПЦ Волинська єпархія під керівництвом митрополита Волинського і Луцького Ніфонта видала факсимільну копію цієї унікальної пам’ятки історії.

В рамках святкування 1700-тя Міланського едикту, 1025-тя хрещення Київської Русі та 1150-тя початку Моравської місії святих рівноапостольних Кирила та Мефодія заплановано ряд презентаційних виставок в Європі. Саме з Італії з Мілану, Флоренції та Риму розпочались презентації.

Під час презентації у Флоренції архієпископ Олександр зачитав вітальну адресу Предстоятеля Української Православної Церкви. Він також подякував директору бібліотеки за тісну співпрацю і дозвіл на видання факсимільної копії Луцького Псалтиря XIV ст.

«Ми раді сьогодні розпочати презентацію факсимільних видань УПЦ саме з Італії. Ми помолились у Мілані, де також презентували Луцький Псалтир, сьогодні працюємо з вами у Флоренції, а також будемо продовжувати з благословення Предстоятеля УПЦ презентації у Франції, Словаччині, Іспанії та інших країнах Європи», - зазначив Його Високопреосвященство.

Архіпастир передав до бібліотеки факсимільні копії Пересопницького Євангелія XVI ст., Луцького Псалтиря XIV ст. та Луцького Євангелія XIVст.

Голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук від імені митрополита Ніфонта подякував директору бібліотеки та отцю Амвросію за допомогу у видавництві Луцького Псалтиря.

Директор Флорентійської бібліотеки зауважила, що це історія України, це культура українців. Також присутні на конференції науковці відзначили особливість цієї історичної події.

Владика Олександр розповів, що кожна презентація це ще одне свідчення, що слово Христа – вічне. Чим більше буде ось таких подій, тим більше світ дізнаватиметься про українську історію, церковні святині, спадщину України і тим доступнішою факсимільні видання будуть людям. Адже і екземпляри факсимільних видань Луцького Псалтиря, Луцького Євангелія та перлини факсимільних видань УПЦ - Пересопницького Євангелія віднині виставлено у Флорентійській бібліотеці для доступної роботи з ним усіх бажаючих. Врешті це і святі книги, яка будуть використовуватися у церковній практиці. Цікавих рукописів древніх, книг є немало в різних куточках світу і робота над видавництвом факсимільних видань представниками УПЦ продовжується.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: церква
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В клімчука є власний благодійний фонд? А звідки гроші? Він що бізнесмен? чи з зарплати відкладує?
А остання фотка взагалі жесть :))) Худоба і пастирь :)))
Відповісти
З пенсії
Відповісти
а живеш ти на хабарі значить?
Відповісти
Худоба і я. Щоб більше такого не писав, за мене треба молитися. Мене звати Роман.
Відповісти
Привіт Юра :)))
Відповісти
Останні новини
Мілан і Флоренція побачили Луцький Псалтир. ФОТО
07 червень, 2013, 09:36