Археологи показали знайдене в Луцьку срібло. ФОТО

Археологи показали знайдене в Луцьку срібло. ФОТО
Фотографії знайденого у травні скарбу на Кафедральній, 13 в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» з’явилися в інтернеті.

На своїй сторінці у Facebook їх опублікувала завідувач реставраційної майстерні Музею археології та етнографії Слобідської України ХНУ імені В.Н. Каразіна Тетяна Крупа.

Археологи припускають, що ці речі заховали луцькі євреї, коли під час окупації в Другій світовій війні на значній території нинішнього заповідника було гетто. Ложки, виделки, ножі, чарки були загорнуті у тканину, а деякі ще й у газети.

З ґрунту видобули кількадесят столових срібних предметів. Деякі з них позолочені. Загальна вага скарбу — близько 2 кілограмів (разом із ґрунтом, окисами та рештками тканини).


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
И в чем ценность этой находки?
Відповісти
Ну хоча б її показали....а не "скомуниздили".... За це вже можна поважати....
А цінність може бути, хоч це відносно і не старовнинні речі, проте потрібно перевіряти посуд по клеймам майстрів. Можуть трапитись досить неопгані
Відповісти
А вы видели "непогані" вещи? Не надо быть великим спецом, фото достаточно информативны.)) Это экспонаты для краеведческого музея.
Відповісти
Фото я лично сделала для работы. :)
Уже сегодня ясно, что это - ритуальные вещи. Меня просветили израильские друзья :)
Відповісти
Тогда ясно, что это спрятал ребе:)
Відповісти
Дякую за увагу до праці мої колег - археологів.
Але я не працівник Інституту археології :) Я - завідуюяча реставраційної майстерні Музею археології та етнографії Слобідської України ХНУ імені В.Н. Каразіна (Харків).

Скарб знайдений археологами ДП "Волинські старожитності". Саме ця структура пов'янана з ІА НАНУ. А мене з нею пов'язують як професійні, так і дружні стосунки :) , яким ще немає й року. Знаючи ситуацію в нашій державі, можу сказати, що у нас зовсім мало таких структур з таким КПД. Тому, користуючись нагодою, звертаюся до керівників міста та Волинської області: цініть цих людей!

В чому цінність знайденого? Вибачте, смішне питання. Поступово відкривається ще одна невідома сторінка історії міста. Чим можна виміряти цінність цього???

До речі, про "срібло та позолоту" :))) Зверніть увагу, що визначення складу металу ще не провадилось. Тому щось говорити про це - не коректно :) Тай на фото видно продукти корозії міду (зеленого кольору). То ж це все буде з'ясовано при дослідженнях.
Відповісти
Гадаю, що говорити про знахідку повинні саме археологи. Моя участь - досить скромна :) Я тільки оцінили стан збереження та допомогла спакувати знахідки з урахуванням їх зберігання.

Зауваження про "скомуніздили"... Вибачте, але меня особисто як археологу, це не приємно читати. Закидуючи такі речі в громаду, треба мати на це підстави.
Відповісти
Тюю....вибачте, якщо Вас образив...зовсім не це мав на увазі.
Але я не вірю що всі археологи чесні ...

А на рахунок продукти корозії зеленого кольору (мідь) - так в сріблі вона (мідь) присутня, просто це свідчить про те, що срібло не "чисте"...а нижчої проби
Відповісти
виправили)
Відповісти
дякую )))))
Відповісти
То є ще одна сторінка нашої історії. Але, на жаль, нинішня влада не є частиною нашого міста і в більшості місцевих чиновників серце за Луцьк не болить. Вони прийшли сюди з тією ж місією, що й окупанти, - побільше взяти собі. Тому й дозволили на Кафедральній, 13 будувати багатоповерхівку. А там, як бачимо, - ціла історія.
Відповісти
Влада чи держава - це ми. Ділянка на Кафедральній - унікальна! Там ще роботи й роботи для археологів. А от громада міста повинна замислитися: чи потрібна їй тут багатоповерхівка? Тільки уявіть: що може бути ще нижче :) ?

Когда-то в Харькове не смогли отстоять в начале Сумской аналогичного уровня объекты... Возможно, Луцку повезет больше? Буду этому очень рада!
Відповісти
на жаль, в луцьку вже багато чого знищено. от, хоча б будівництво піцерії Маска... :(( якщо і вдасться комусь щось відстояти - то тільки окремі об'єкти. загалом тут нікому нічого не треба, крім окремих людей... така правда.
Відповісти
взагалі тут нікому нічого не треба - це ти правильно сказав. битися головою об стінку більше не буду
Відповісти
Дуже розумыю тебе! Твоя голова - для іншого :) Для цього існують механізми впливу громадськості. Ми с тобою - фахівці. Дуже вразлива категорія :))) Самі без громади ми тільки втратимо час.
Механізм повинен бути чітким: є позиція фахівця, від якої відштовхуються громадські активісти.

... але на мою голову завжди можеш розражовувати :)))
Відповісти
розраховувати :)
Відповісти
A навіщо у 1965р. вскривали могилу Князя Любарт Дмитра і що знайшли ?
Відповісти
МОГИЛУ МОГО ПРАДІДА В 21 поколинню В. Князя і Короля України і його жінки Королеви Буші Рюріковни , Українська ВЛАДА
Самовільно вскрила , РАЗГРАБИЛА і ЗАКАТАЛА під АСФАЛЬТ .......
ВКРАЛИ ЗОЛОТО яке знаходилося в трунах , це дійсно на 100 % достоввірний ФАКТ.....
КОММУНИЗМ і УКРАЇНСЬКА ДЕРЬМОКРАТІЯ…..
ГАРАНТ ПРАВ - КОНСЬКЕ ЯРМО на ШИЇ НАШЕГО РОДА….
ПРЕЗИДЕНТ П/Р, рецидивіст ЯНУКОВИЧ та його КОМУНО-НАЦІСТКИЙ УРЯД є ГОЛОВНИМИ ВОРОГАМИ НАШОГО ВЕЛИКО КНЯЖОГО РОДУ та НАРОДУ УКРАЇНИ. Він ГАНЬБУЕ МЕНЕ, наш шановний РІД , мого прадіда Рюріковича, Гедиминаса, його ГЕРБ, та УКРАЇНУ в цілому.
ТАКОЖ НЕ ДАЮТЬ ЗАРОБЛЯТИ ПРАЦЮВАТИ, та ГОДУВАТИ ДІТЕЙ.
У нього НЕ МАЄ ГІДНОСТІ.
ВІН та ЙОГО КОМУНО-НАЦІСТКА ПРИСЛУГА ВЕДЕ СЕБЕ ГІРШЕ : ЗАГАРБНИКІВ – ОКУПАНТІВ......
Відповісти
Останні новини
Археологи показали знайдене в Луцьку срібло. ФОТО
07 червень, 2013, 10:53