В луцькій школі в неоплачувану відпустку пішло 93 працівники

В луцькій школі в неоплачувану відпустку пішло 93 працівники
Депутати Луцької міської ради заборонили директорам шкіл і садочків міста робити будь-які заходи економії видатків, які можуть привести до зменшення виплат працівникам.

Таке рішення члени тимчасової контрольної комісії Луцької міської ради з контролю за фінансуванням галузі освіти 2 лютого під час свого першого засідання.

Нагадаємо, галузь освіти згідно із бюджетом на 2012 рік недофінансована на 30 мільйонів гривень. Левова частка цих коштів – це зарплати вихователям та вчителям.

Відтак школи поставили перед необхідність скоротити свої видатки, аби грошей вистачило до кінця року. Через це депутати вирішили створити тимчасову комісію, яка би допомогла розібратися, як латати бюджет, схожий, за словами депутата Андрія Осіпова, на «циганську ковдру, якою можна накрити або тіло, або ноги.

Кроїти бюджет і писати Азарову, - депутати

Як один зі шляхів виходу з ситуації депутат Андрій Калахан пропонував гроші, призначені на відзначення пам’ятних дат, віддати освітньої галузі.

Депутат Богдан Шиба зазначив, що необхідно висловити уряду офіційну претензію с приводу невиконання Закону України «Про освіту», який передбачає пріоритетне фінансування освіти в повному обсязі.

Крім цього Богдан Шиба та його колега Анатолій Пархом’юк зазначили, що фінансування освіти ймовірно від уряду надійде ближче до виборів до Верховної ради, що заплановані на осінь 2012 року.

Також Пархом’юк запропонував пройтися по кожному навчальному закладу, аби вивчити доцільність тих чи інших методів економії кошти у ньому.

Діти сидять дома не для економії, - Гребенюк

Керівник міського управління освіти Олег Гребенюк пояснив на засіданні комісії, що у централізованому порядку заходи з економії не розроблялися. Адже у кожній школі є свої особливості відтак проведена індивідуальна робота з кожним директором школи.

Він заперечив інформацію про те, що відбувається скорочення варіативних (на кшталт логіки) і інваріантних (незмінних, типу історії, математики, фізики) предметів. Мовляв, у другому випадку управління взагалі таке забороняє робити, а що варіативних предметів, то загальна кількість годин не зменшується. Можливо, змінюються самі предмети.

Окрім цього, зі слів Гребенюка, дітей у вимушені канікули відправили не у зв’язку з економією, а виключно через морози. Чиновник каже, що згідно з міністерськими наказами, якщо за вікном -20 – діти у школу йти не повинні.

У відпустку не з примусу, а лише з розумінням

На комісії стало також відомо, що у багатьох школах вчителі масово пишуть заяви на відпустку за власний рахунок.

У школі №7 93 працівники взяли відпустки за свій рахунок, у 12 школі – 17 працівників, у 17-тій – 47 працівників, а у вечірній школі – аж 28 працівників написали заяви про відпустки за власний рахунок. Таку інформацію надало управління освіти.

Хоча у більшості шкіл лише по декілька випадків використання такого виду відпустки.

«Якщо буде факт примусу – то будемо розбиратися з цим питання. Інше діло, що може бути розуміння чи прохання самого вчителя. Інформацію про це я коментувати на буду, її ви отримаєте від директорів шкіл», - зазначив Олег Гребенюк.
До слова, комісія прийняла рішення ще й про те, що директори освітніх закладів повинні сприяти депутатам в наданні інформації та представити протягом 3 днів з дня отримання запиту інформацію щодо заходів економії в конкретному учбовому закладі.

Профспілки ображені і до страйку не готові

Розкритикували депутати виступ голови міської профспілкової організації працівників освіти Галини Василенко. Мовляв, позиція організації, що мусить захищати право людей на гідну зарплату та умови праці, занадто пасивна.

«Ситуація настільки критична, що вас мають боятися всі», - говорив до голови профспілки голова комісії Андрій Осіпов.
Депутати висловили думку, що дії освітян мусять бути більш рішучими і швидкими. І профспілкові організації повинні долучитися до роботи комісії, розробивши конкретний план дій. Як варіант – можливі навіть акції протесту.

«Мітинг протесту ми не пропонували і не збиралися його робити. Жоден з членів профспілкового комітету до такого не закликав», - натомість заявила Галина Василенко.

Галина Василенко каже, що профспілки вже послали звернення до уряду. Однак такі заходи поки що позитивного результату не дали.

«Наші люди були на розмові з Прем’єр-міністром Азаровим. Результатів ми не бачимо, хоча й були голови і профспілок кожної областей, розмова була досить хороша, толерантна. Але сказали, що нам гроші відіслали на місця – отам і розбирайтеся», - зазначила голова профспілок.

«Ви депутати маєте всі розрахунки і не можете сказати де взяти гроші. То що ми можемо профспілки робити, коли уряд не чує ні вас, ні нас. Давайте, шукайте, може ви ще звернетеся до уряду. Така позиція у вас: ми ще на наступній сесії приймемо. Наступна сесія через місяць – а що місяць нам робити?», - обурювалася Василенко.

Вона каже, що для того, аби винести рішення про страйк потрібно провести збори усіх голів профспілкових первинних організацій. Однак, зі слів Василенко люди не готові до активних дій.

«Я сьогодні не готова сказати за всі профспілкові організації. Це потрібно аби було рішення від профспілкових організацій. Створити страйковий комітет. Це є вже політичний захід – вихід на вулицю. Що це дасть? Ми вже багато говорити. Що ми від цього будемо мати?», - каже голова освітянської профспілки.

«Ми хочемо аби ви долучили до роботи комісії, а не вважали, що управління освіти робить все добре, а ми будемо допомагати щоби не допустити соціального вибуху», - каже Осіпов.

«Якщо запрошувати мене так, аби далі швидку викликати – то прошу вибачення. Я роботу свою роблю. І знаю як її робити але без людей я цього робити не буду. Я ви мене сьогодні всі разом образили. Ви мою позицію чули – яка ще може бути позиція?», - врешті додала Василенко.

«Ми вважаємо, що сьогодні стан освіти такий, що можливі навіть крайні заходи. А ви говорите, що ще плануєте. Ми просимо вас негайно розробити якісь заходи. Ми будемо також працювати, але наші заходи не такі оперативні як ваші. Ми прив’язані до сесії, а ви швидше зберетесь» , - додав Осіпов.

«Ні ми окремо, ні профспілка окремо питання освіти не вирішить. Основна причина – державна влада і потрібно вживати різних заходів. Ми зі свого – ви зі свого боку. Аби в результаті виграла освіта Луцьку. От і все», - додав Калахан.

Отож депутати запропонували надати контакти профспілкових організацій кожної школи, а також розробити профспілкам комплекс заходів щодо подолання проблеми фінансування галузі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В луцькій школі в неоплачувану відпустку пішло 93 працівники
03 лютий, 2012, 10:06