Скандал на митному посту «Луцьк» ‒ у ТОП-10 найбільших хабарів на митниці

Скандал на митному посту «Луцьк» ‒ у ТОП-10 найбільших хабарів на митниці
Відразу два випадки хабарництва на митниці у Волинські області потрапили у перелік 10 найбільших "митних" хабарів.

Рейтинг сформував Forbes.ua.

Восени минулого року в Одесі відбулося гучне затримання. На хабарі впіймали одразу двох високопоставлених митників. Ініціатор розслідування - брокер, який поскаржився на начальника митного поста «Одеса-вантажний» Олександра Чабана та головного інспектора. Держслужбовці вимагали 3 300 доларів США.

Під час розслідування "силовики" вирахували ще одного корупціонера. У кабінеті начальника Південної митниці Олександра Вдовиченка знайшли 851 000 доларів. Прокуратура порушила третю кримінальну справу. Її, повідомляють у ГПУ, все ще розслідують, а дві інших у січні нинішнього року передали до суду.

Так закінчуються небагато справ. У відповіді Генпрокуратури на запит Forbes.ua говориться, що в 2012 році до кримінальної відповідальності за корупцію притягнули 69 митників. У I кварталі цього року - тільки вісім. Найбільше затримань - у Волинській, Одеській, Львівській областях та в Києві.

Forbes вибрав кримінальні справи з найбільшими обсягами хабарів, які були передані до суду в 2012-му - I кварталі 2013 року.

1. 481 758 гривень (близько 60 000 доларів) недоотримала скарбниця через працівників Черкаської митниці, які з порушенням правил оформляли вантажі.

2. Працівники митного поста "Луцьк" Ягодинської митниці довгий час вимагали та отримували хабарі. Загалом вони заробили 200 290 гривень (25 000 доларів). Саме у стільки підприємцям обійшлася допомога митників у швидкому оформленні вантажів.

3. 21 000 доларів отримали працівники Луганської митниці за те, що дозволяли вантажам перетинати кордон за межами пункту митного контролю.

4. Корупціонера слідчі прокуратури виявили в Закарпатській області. Начальник митного поста Чопської митниці вимагав і отримав хабар обсягом 17 800 доларів за вирішення питань з оформленням вантажу на своїй ділянці.

5. 11 100 доларів отримав перший заступник начальника Київської обласної митниці за незаконну допомогу в оформленні вантажів.

6. 80 273 гривні (10 000 доларів) недоотримав держбюджет з вини головного інспектора відділення митного оформлення поста "Ягодин" Ягодинської митниці. Він в інтересах контрабандиста без огляду пустив на територію України рейсовий автобус.

7. За 7 000 доларів працівники Сумської митниці "закрили очі" на порушення. Під час огляду автомобіля вони знайшли набої до вогнепальної зброї, які ввозилися країну нелегально. За кілька десятків тисяч гривень митники погодилися не порушувати кримінальну справу.

8. 12 000 гривень (1 500 доларів) і 1 800 доларів - таку суму в Херсонській області отримали відразу три людини - два високопоставлених місцевих митника і брокер. Гроші вони вимагали від директора підприємства за оформлення вантажу.

9. 3 000 доларів отримали митники поста "Одеса-вантажний" за те, що "без зайвих питань" оформили 10 контейнерів листової сталі.

10. 2 700 доларів отримав начальник митного поста "Черкаси-Південний" за сприяння у швидкому оформленні вантажів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: хабар
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та ці суми - капля в морі. Митники-початківці вже собі квартири покупляли, а тут 25 тисяч... сміхота!!! Там кругова порука і беруть всі! А СБУшники прикривають, кого треба
Відповісти
згідний!!!!
Відповісти
Вчора їхав, була норма товару, митник злупив 50$, прикордонники трохи менше, небояться нікого, ні гпу,ні правого ні лівого сектору, як брали так і беруть!!!!!
Відповісти
Останні новини
Скандал на митному посту «Луцьк» ‒ у ТОП-10 найбільших хабарів на митниці
10 червень, 2013, 10:03