У Європі взялися рятувати волинську природу. ВІДЕО

У Європі взялися рятувати волинську природу. ВІДЕО
Українським річкам загрожує не тільки повінь, а й екологічна катастрофа ‒ на Поліссі русла Припʼяті та Стоходу ‒ фактично суцільні чагарники. На деяких ділянках вага ряски ‒ 70 тонн, риба не може тут нереститися, а птахи ‒ вити гнізда.

Рятувати українські річки взялися у Євросоюзі, ‒ йдеться в сюжеті телеканалу ICTV.

Волинська область, де власне і розташовані одні з найбільших водно-болотних угідь Європи, отримала машину-амфібію, яка розчищатиме береги, рятуватиме життя птахам та рибам і захистить Волинь від паводків та пожеж.

Проточність річок Припʼять та Стохід ‒ в критичному стані. 80% русел ‒ суцільні чагарники. Кількадесят кілометрів річок геть заросли. Потужність повеней збільшилася втричі, пожежі, хоча й не часті, охоплюють дедалі більші площі.

Торік Інститут гідробіології Академії наук зафіксував: на початок липня на 1 кілометр русла загинуло 50 штук, 32 окуні і зо два десятки іншої риби.

«Це вже стало катастрофою для всієї екосистеми. Якщо це не розчищати, то ми маємо літні і зимові так звані задухи», ‒ розповів Сергій Афанасьєв, доктор біологічних наук, заввідділом іхтіології річкових систем Інституту гідробіології НАН України.

«Є ділянки, де 100-150 метрів русла містять, за розрахунковими нашими даними, до 70 тонн ряски», ‒ зазначив кандидат біологічних наук Сергій Щербак.

За порятунок Полісся взялася Європа ‒ Волинська область отримала машину-амфібію Truxor вартістю 80 тисяч євро.

«Цей проект підтримує ЄС. Над ним працювала французька команда, яка раніше створювала проект Піренейського парку. Ця команда тепер буде розвивати проект «Полісся»», ‒ розповів Анрі Барнабо, радник з аграрних питань при уряді України.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: екологія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все почалося з осушування земель .Скільки кілометрів "труб" і грошей закладено в землі Волині.
Відповісти
Навіщо звкидати Демо Відео на сайт Який смисл ,,,,,,,,,,,
Відповісти
Нарешті!!!! хоч може вже почистять річку Стохід, ато вже зараз не річка а ціле болото стало)
Відповісти