Розвінчуємо міфи про срібні прикраси*

Розвінчуємо міфи про срібні прикраси*
Незважаючи на те, що прикраси зі срібла з нього відомі людству протягом тисячоліть, цей метал досі оповитий міфами. Часто загальновідома інформація про нього просто не відповідає дійсності. Тож настав час розвінчати деякі з поширених міфів, через які у вас може сформуватися неправильне уявлення про срібні прикраси.

Чисте і стерлінгове срібло однакові

В чистому сріблі 999 проби більше дорогоцінного металу. Стерлінгове ж срібло за визначенням є сплавом. В ньому використовується 92,5% чистого срібла і 7,5% легуючого металу (зазвичай це мідь). Тому такий сплав позначається 925 пробою. Як і золото, чисте срібло є надто м’яким для виготовлення ювелірних виробів.

999 проба зазвичай використовується для виготовлення банківських монет та злитків. Оскільки вони підлягають звичайному зберіганню, а не активному обігу, для них м’якість металу не є важливою.

Срібні прикраси швидко тьмяніють

Хоча поступово срібні вироби справді окислюються, схильність цього металу до потемніння є дуже перебільшеною. Прикраси з часом справді можуть тьмяніти, однак це повільний процес і зазвичай він викликаний недбайливим поводженням з ювелірними виробами. Наприклад, срібло швидше окислюється при частому контакті з водою (миття посуду, купання тощо). Однак прикрасам легко можна повернути початковий блиск за допомогою чистки (самостійної чи в ювелірній майстерні).
Дізнайтеся, як потрібно доглядати за прикрасами. Це дозволить зробити їх ще довговічнішими та красивішими. Почистити вироби можна в більшості ювелірних майстерень. Це швидка і доступна послуга.

Срібло – дешевий метал

Насправді історично склалося так, що за цінністю срібло стоїть на другому місці після золота. Давні єгиптяни прирівнювали золото до Сонця, а срібло до Місяця. Часто ці метали використовувалися в якості валютного еквіваленту, що підкреслює їхню цінність. Вважається, що срібно має цілющі властивості, тому багато людей воліють носити прикраси саме з цього металу. Сьогодні вони стали більш доступними, але це зовсім не означає низьку якість срібла.

Срібні вироби м’які

Ще один міф полягає в тому, що прикраси зі срібла легко деформуються. Як ми вже розповідали вище, зазвичай для ювелірних виробів використовується стерлінгове срібло. Це міцний сплав, який водночас є досить пластичним, аби з ним могли працювати ювеліри. Особливо важливо це при складному дизайні прикрас. Тож ви можете не турбуватися – срібло 925 проби є довговічним матеріалом. Легуючі додатки роблять його не лише твердішим, а й витривалішим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: срібло
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.