Зміни в комунальних тарифах в 2020 році*

Зміни в комунальних тарифах в 2020 році*
Щороку перед українцями постає питання тарифів на комунальні послуги, які регулярно змінюються. Зазвичай вартість світла, газу чи води переглядають в сторону зростання, але в 2020 році ситуація дещо змінилася. В різних куточках України громадяни зіштовхуються як з подорожчанням, так і зниженням вартості комунальних послуг.

Доки одні жителі, читаючи платіжку, з полегшенням зітхають, інші розмірковують, де взяти кошти для своєчасного погашення заборгованості. У такому випадку на допомогу прийде доступний кредит Сashberry. А от чому саме тарифи на газ, опалення, світло чи воду можуть змінюватися в обидва боки, та які саме зміни в комунальних тарифах в 2020 році очікуються, спробуємо з’ясувати.

Тарифи на опалення

Базовими показниками при розрахунку вартості опалення є:

• ціна за калорію тепла;
• об’єм споживання.

Скільки коштує одиниця теплової енергії – залежить від енергоресурсів, які використовуються для її генерації, а на спожитий об’єм впливає температура довкілля. В кожному місті України підприємства, які надають послуги з теплопостачання, працюють за тарифами, затвердженими владою, тому вартість тепла в різних куточках держави відрізняється. Щоб дізнатися, як зміняться комунальні тарифи в 2020 році у вашому випадку, варто стежити за новинами та повідомленнями підприємства, яке обслуговує ваш будинок.
Важливим чинником, що впливає на ціни на тепло, є вартість природного газу. Зараз вона динамічно змінюється, тому можливо як підвищення, так і зниження сум до оплати протягом опалювального сезону. Так, у січні 2020 року кияни сплатили за централізоване опалення більше, ніж у грудні 2019, але менше, ніж у січні 2019, тобто тарифи знизилися. Має значення і середньодобова температура на вулиці, через зниження якої, порівняно з попереднім місяцем, відбулося і зниження споживання об’ємів енергії в Україні.

Тарифи на газ

Як і в другій половині 2019, в 2020 тарифи на газ в Україні регулюються щомісячно і залежать від ринкової вартості блакитного палива. Головною зміною стало розділення оплати самого газу та послуг з його розподілу і транспортування. Якщо раніше останні входили до загальної вартості кубометра, то з січня 2020 доставку слід оплачувати окремо.

Вартість послуг з розподілу та доставки палива за місяць розраховується як об’єм, спожитий з жовтня 2018 до жовтня 2019 року, розділений на 12 та помножений на вартість кубометра. Точна ціна доставки 1 м3 залежить від підприємства, яке здійснює газопостачання в тому чи іншому регіоні України. Нинішній тариф діє з 1 січня до 30 червня, а з 1 липня очікується його підвищення приблизно на 30%.

Вартість електроенергії

На відміну від опалення, вартість електроенергії для українців залишається стабільною. За перші 100 кВт*год світла оплата складає 90 копійок за кіловат-годину, а понад 100 кВт*год – 1 грн 68 коп.
Для домогосподарств, які використовують електроенергію для опалення, вартість світла в опалювальний період та теплу пору року відрізняється. Взимку ліміт електроенергії по 90 копійок складає 3000 кВт*год, а влітку – 100 кВт*год. На даний час офіційних рішень про підвищення вартості світла нема, але КМ України має наміри підняти цінник електроенергії до більш ринкових значень.

Водопостачання та ЖКГ

Як і вартість тепла, тарифи на водопостачання в різних містах України регулюються окремо. Вартість холодного водопостачання здебільшого залишається сталою, а от ціни на гарячу воду залежать від вартості енергоресурсів. Близько 80% від ціни кубометру складає вартість газу, витраченого на її підігрів, тому протягом 2020 року розцінки на гаряче водопостачання в Україні можуть змінюватися в обидва боки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: тарифи
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.