Як на Волині лікують від опіків. ФОТО

Як на Волині лікують від опіків. ФОТО
У Волинський опіковий центр, крім волинян, їдуть лікуватися люди з Львівської та Рівненської областей.

Часто до луцьких медиків звертаються і пацієнти з Білорусі, - розповів завідувач центру Роман Трач.

Нині в структурі центру: опікове відділення на 30 ліжок та відділення реконструктивної хірургії на 10 ліжок. Також діє дитяча палата та палата інтенсивної терапії на 2 ліжка з керованим повітряним середовищем.

Центр має 3 перев’язувальних та 2 операційних, а працюють в ньому 6 лікарів, 14 медичних сестер та 12 молодших медичних сестер.

За словами Трача, пацієнти, які отримали опіки тулуба чи кінцівок, потрапляють у відділення терапії, де їх кладуть в "ліжко-сітку", над яким куполом нависає спеціальне прозоре накриття.

"Тут хворий знаходиться в особливому середовищі, тут є підігрів, який зберігає стабільну температуру і необхідну вологість повітря. Це скорочує термін першого оперативного втручання, бо завдяки спеціальним процедурам відмерлі тканини частково видаляються без втручання лікаря", - каже медик.

Опісля процедур в терапії пацієнтові тимчасово міняють втрачену шкіру. Для прикладу, вкривають вражені ділянки тіла штучною шкірою або аквагелями.

За допомогою до столичних фахівців з Луцька звертаються рідко. Так, як розповів Трач, минулого року лиш тричі перевозили пацієнтів у Київ, а одного разу консультувалися щодо хворого.

В планах медиків - придбання двох ліжок та апарату штучної вентиляції легень.

Для цього вони подали заявку на участь в конкурсі проектів Програми транскордонного співробітництва "Польща - Білорусь - Україна".

"Ми здобули перемогу і в наш центр став учасником проекту "Транскордонна взаємодія для запобігання і лікування важких випадків опіків на польсько-українському кордоні", - повідомив Трач.

Тож протягом двох років заклад отримає від міського бюджету 500 тисяч гривень та 1,8 мільйонів від Євросоюзу на модернізацію.

Окрім вказаних придбань, медики хочуть встановити в терапії інфузомати: пристрої для введення розчинів внутрішньовенно.

"Плануємо придбати реанімобіль, бо завдання наше - надати допомогу якомога оперативніше. Якщо хворий з села, то він потрапляє в район потрапляє, а ми їдемо туди, і якщо треба нашого втручання, то перевозимо в Луцьк. Зазвичай це робимо в 90% випадків", - розказав Роман Трач.

За словами фахівця, реанімобіль дозволить пролікувати пацієнта дорогою до Луцька. Мовляв, у транспорті буде все необхідне обладнання, приміром, апарат для штучної вентиляції.

завідувач Волинського опікового центру  Роман Трач
завідувач Волинського опікового центру Роман Трач

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: медицина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"встановити в терапії інфозумати" - нет такого слова "інфозумат", "правельнее" будет инфузомат ))))) От слово "инфузия", что в медицине означает - введения растворов препарата/ов непосредственно в сосудистое русло человека.
Відповісти
Останні новини
Як на Волині лікують від опіків. ФОТО
11 червень, 2013, 16:45