Пасхальні вінки - радість світлого свята пробудження*

Пасхальні вінки - радість світлого свята пробудження*
Із наближенням свята Воскресіння Христового православні християни намагаються прикрашати свої квартири і будинки так, щоб милі дрібнички нагадували про великий і радісний день. Основна традиція декорування житла у нас пов'язана з Різдвом, коли на двері і стіни вішають зелені вінки, наряджають ялинку, встановлюють міні-вертепи. Але і на Великдень можна придумати немало гарних елементів декору, як пасхальні вінки, деревця, крашанки, писанки, кошики, свіжі букети, які облагородять інтер'єр і підсилять радість від святкування.

Що символізує великодній вінок?

Традиція створення вінків з символами свята перекочувала з різдвяних днів у великодні. Однак якщо на Різдво це хвоя, червоні квіти пуансетії, шишки, банти і фрукти, то на Пасху це різнокольорові яєчка, курочки і півники, зайчики і баранці.

Великодній вінок - це класичний святковий символ тепла (Сонце) і єднання (замкнуте коло, вічність). Зазвичай його розміщують на вхідних чи міжкімнатних дверях, вікні стінах, меблях. Такий декор можна зробити своїми руками або ж купити готовий в інтернет-магазині "Kaktus". Класична колірна гамма для великоднього вінка - весняна, адже це свято торжества і пробудження. Ідеальним варіантом будуть червоний, жовтий, зелений і ніжно-рожевий кольори.

• Червоний колір - символ Воскресіння Христового і життя, що перемогло смерть.
• Зелений колір дарує надію.
• Блакитний - віру.
• Жовтий - тепло.
• Білий, золотистий і срібний свідчать про духовність та чистоту.

Однак ви можете використовувати і будь-яку іншу колірну гаму, яка впишеться у ваш інтер'єр.

З чого виготовляють?

Дуже часто вінок прикрашають писанки і крашанки, гілки верби, різнокольорові стрічки і пташки та різноманітні весняні квіти - гіацинти, маргаритки, нарциси, тюльпани, конвалії, фіалки, кульбаба і мати-й-мачуха. Але не менш популярні квіти червоних відтінків – гвоздики, тюльпани і троянди.

Крім сухоцвітів, живих або штучних квітів, у пасхальному вінкові присутні елементи декору, відповідні символіці Великодня - крашанки або писанки. Основу вінка можна виконати у вигляді гніздечка - прообразу затишного будинку, зігрітого любов'ю і сімейним теплом.
Щодо матеріалів для вінка, то вони теж можуть бути найрізноманітнішими - вовна, пряжа, текстиль, штучна трава, мох, гілочки, стрічки. Звичайно, краще по можливості для основи використовувати натуральні матеріали - гілки плакучої іви або “котики” верби. Або ж будь-які інші гнучкі гілки, що доступні у вашій місцевості.

Такий пасхальний вінок створить святкову атмосферу, в буквальному сенсі, із самого порогу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Пасхальні вінки - радість світлого свята пробудження*
12 січень, 2020, 13:00