Пошуки роботи, ТОП вакансій та виплати безробітним: як служба зайнятості на Волині працює в умовах карантину

Пошуки роботи, ТОП вакансій та виплати безробітним: як служба зайнятості на Волині працює в умовах карантину
В Україні задля запобігання поширенню коронавірусу із 12 березня запровадили карантин. Зокрема на Волині заклади освіти припинили свою роботу і перейшли на дистанційне навчання, у Луцьку перестав їздити громадський транспорт, закрилися базари, більшість підприємств...

Очільник Волинської обласної служби зайнятості Роман Романюк розповів, як змінилася ситуація на ринку праці, як нині працюють філії, як знайти роботу під час карантину та чи отримуватимуть виплати безробітні.


- Карантин вніс корективи у життя країни та діяльність усіх сфер. У якому режимі нині працює обласна служба зайнятості?

- Справді, сьогодні склалася ситуація, яка потребує максимальної концентрації наших дій. Надзвичайна ситуація, введена в країні, вимагає від нас зміни ритму життя, зокрема й роботи. Ще з запровадженням карантину в державі ми побудували роботу обласної служби зайнятості так, щоб уникнути фізичного прямого контакту з клієнтами. Ми працюємо в режимі обмеженого доступу. Всі наші спеціалісти на місцях у телефонному режимі спілкуються з клієнтами.

Ми скасували всі заходи масового характеру (семінари, тренінги, презентації роботодавців тощо). Якщо людина хоче зареєструватися у центрі зайнятості, вона приходить до центру зайнятості, залишає пакет документів (копії), необхідних для реєстрації, в скриньці, спеціально облаштованій біля кожного приміщення, і все. Наші спеціалісти з певною періодичністю протягом дня забирають його, відмічають намір людини зареєструватися в центрі зайнятості і відкладають цю процедуру до закінчення карантину. Саме на перший день після завершення особливої ситуації, яка виникла сьогодні, ми розглядаємо пакет документів, призначаємо людині нарахування допомоги по безробіттю в той день, коли вона звернулася до нас. Людина не втрачає ні в часі, ні матеріально.

Вже понад тиждень у всіх філіях, базових центрах та Волинському обласному центрі зайнятості працюють телефони «гарячої» лінії. Надважливу оперативну інформацію щодо нашої роботи в режимі карантину можете знайти на офіційному порталі та facebook-сторінці обласного центру зайнятості. Для мене перш за все – безпека працівників та клієнтів. Я закликаю всіх не наражати на ризик себе та навколишніх і приходити в центри зайнятості лише в випадку крайньої необхідності.

У всіх філіях та базових центрах зайнятості ми маємо електронні термометри, спостерігаємо за самопочуттям колег, працівники забезпечені дезінфекційними засобами, мають індивідуальну маску та рукавички. Посилено проводимо щоденне прибирання та провітрювання приміщень. Працюємо в режимі обмеженого виходу на роботу, адже життя і здоров’я наших працівників надзвичайно важливі. Сьогодні зі зменшенням певного навантаження на одного працівника, ми маємо можливість надати їм відпустки, забезпечити дистанційний режим роботи і в такий спосіб дати можливість відносно безпечно пережити карантин.

- Як тепер безробітні можуть дізнаватися про наявні пропозиції, а роботодавці – про потенційних працівників?

- Перш за все, потрібно розуміти, що з введенням карантину зупинили роботу багато підприємств, закладів, установ, організацій, які до цього активно провадили свою діяльність. Відповідно, зменшилася кількість вакансій, відкритих для укомплектування. Звичайно, ми обдзвонюємо всіх роботодавців, із якими співпрацюємо, відбираємо актуальні пропозиції праці, публікуємо вакансії на офіційній facebook-сторінці Волинського ОЦЗ, засобах масової інформації, безпосередньо контактуємо з безробітними, які перебувають на обліку і їм може підійти конкретна вакансія. Так само в телефонному режимі інформуємо роботодавців про наявність шукачів, які можуть зайняти конкретну посаду. Тобто вся робота побудована в онлайн режимі як із безробітними, так і з роботодавцями.

- Від початку карантину українські заробітчани «ринули» додому. Як змінився ринок праці? Які вакансії тепер в ТОПі? Чи не поменшало пропозицій на ринку праці?

- Те, що сьогодні люди повертаються з-за кордону і звертаються в центри зайнятості – беззаперечний факт. Із чого ми робимо висновок про те, що це – заробітчани? Люди, які у ці дні приходять до нас на облік, не застраховані, вони претендують на мінімальний розмір допомоги по безробіттю, а це, від 1 березня цього року, – 650 гривень. Звичайно, ми не відмовляємо в реєстрації, призначаємо мінімальну допомогу по безробіттю. Запропонувати велику кількість вакансій, які були в базі до карантину, не можемо, однак радимо ті, які актуальні.

Сьогодні продовжує роботу сфера медицини, АЗС, аптеки, деякі заводи, що не потрапили під «карантинне» закриття, продуктові магазини, агропідприємства. Відповідно, в ТОПі й вакансії цих сфер. Пропозицій працевлаштування, звичайно, стало менше. І це логічно. Адже припинили діяльність багато підприємств. Працюємо з тими вакансіями, що є в нашій базі зараз, і укомплектування яких актуальне.

- Чи проводитимуть виплати безробітним під час карантину?

- Фінансові зобов’язання служба зайнятості перед безробітними виконує відповідно до чинного законодавства. Жодна виплата, передбачена безробітному службою зайнятості, на період карантину не скасовується. Так, зважаючи на ускладнення ситуації в країні, допомога по безробіттю може надходити з незначними затримками. Але кошти будуть виплачені кожному офіційно зареєстрованому безробітному. В будь-якому випадку, з усіма питаннями можна звернутися на телефонну «гарячу» лінію Волинського ОЦЗ за номером (0332) 72-52-40. Головне – сприймати всі ситуації адекватно, до вирішення питань підходити зі здоровим глуздом і особливо пильно в цей період берегти своє здоров’я та всіх, хто поруч!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пане Романюк, не смішіть людей. А точніше відверто не брешіть. Про які електронні термометри у кожному центрі зайнятості ви тут розказуєте? У більшості центрів навіть звичайних немає. А щодо електронних, то це дуже легко перевірити. Вони або є на обліку як основні засоби, або їх немає. Так от, ніяких електронних термометрів немає і ніколи не було. Щодо прибирання якогось особливого та дезінфекції, так це також чистий ваш фейк. Прибиральниці взагалі на роботу не ходять у філіях. А для чого? Це ж всі рідні, близькі та знайомі директорів. Це все блатники. Так що така вона ось правда.
Відповісти
Підтримую попередній коментар. "Є можливість надати працівникам відпустки", розказує тут юний реформатор. А насправді ніхто тих працівників, як кріпаків ні про що не питав. Довели план кожній філії, що стільки то працівників має з 25 березня піти у відпуск, а решта з іншого числа, з якого скажуть. І все, ота от демократія, отаке от дотримання трудових прав. Відпускні також не відомо коли виплатять.
Відповісти
А чому ніхто і нікого не ставить на біржу. Яка різниця коли я це вирішив зробити? А мені тичуть якусь скриньку. І ще одне, хто буде відповідати, якщо мені відмовлять у субсидії, через те що я не став на біржу. Працівники зараз на облік не ставлять, а Романюк каже, що буде кожен рахуватися безробітним з того дня, як кине свою заяву і документи в скриньку. Ну-ну побачимо, бо щось мені в це віриться з трудом. Але попереджаю, я вже зробив скрін цієї статті, і якщо це не так, то комусь прийдеться відповісти за свою некомпетентність, або просто відверту брехню.
Відповісти
Останні новини
Пошуки роботи, ТОП вакансій та виплати безробітним: як служба зайнятості на Волині працює в умовах карантину
25 березень, 2020, 17:18