У США 94-річного уродженця Луцька звинувачують у військових злочинах

У США 94-річного уродженця Луцька звинувачують у військових злочинах
Українця Михайла Кракоця правоохоронці США вважають військовим злочинцем та звинувачують в тому, що він віддавав накази про масові знищення людей.

94-річний Каркоць народився в Луцьку. У 1945 році він емігрував до США, переконавши американську сторону, що не брав участі в бойових діях, - пише Волинська правда.

Впродовж останніх 60-ти років жив у Міннесоті.

У часи Другої Світової війни, Каркоць був членом ОУН і одним із засновників Українського легіону самооборони, який був сформований розвідувальним підрозділом СС. Пізніше, у 1945-му він допоміг нацистській Німеччині сформувати загін СС «Галичина».

Сам Каркоць описав у своїх мемуарах свою службу в СС «Галичина» і співпрацю з нацистами. Однак, коли його звинуватили в масових розстрілах поляків, почав переконувати, що ніколи не брав до рук зброї і нікого не розстрілював. Втім, його підлеглий Василь Малаженський, який теж служив у СС «Галичина» розповів, що Каркоць віддавав жорстокі накази під час операцій в Польщі.

«У 1944-му він віддав наказ ліквідувати все населення села Хланьов за те, що селяни вбили офіцера СС», - розповів Малажевський.

За словами «товариша по зброї», Каркоць не жалів ні жінок, ні дітей. Крім того, він брав активну участь і командував операціями з придушення повстань у Польщі проти нацистської окупації.

Німецька прокуратура з питань воєнних злочинів почала розслідування проти Каркоця. За словами Томаса Вальтера, який займається розслідуваннями нацистських злочинів, якщо доказів буде достатньо, Німеччина буде просити США передати їх 94-річного командира СС «Галичина» для суду.

До цього часу проти Каркоця не було проведено жодних розслідувань. За словами головного мисливця на нацистів Ізраїлю Єфрама Зурофа, у документах Нацистської Німеччини є докази того, в 1944 році Каркоць отримував заплату від нацистів за свою роботу.

«У США це набагато простіше. Якщо він був командиром нацистського загону, тоді він винен – і нічого думати», – сказав Зуроф.

Попри це Каркоця ще не арештували, а його справа розслідується. Сам колишній командир СС «Галичина» хотів би, щоб його суд проходив у рідній Україні, якщо справа дійде до судового розгляду.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сам колишній командир СС «Галичина» хотів би, щоб його суд проходив у рідній Україні...

а де ти був з 1945р? а як клюнуло - то україна рідною зразу стала?
Відповісти
"Пізніше, у 1945-му він допоміг нацистській Німеччині сформувати загін СС «Галичина»."

Схоже на москальський або жидівський фейк, адже 14 дивизія Ваффен СС "Галичина" формувалася у 1943 році.
Відповісти
В 1945 г. было переформирование дивизии "Галиция". То, что американцы не знают этих подробностей, не должно вызывать удивления. Они до сих пор считают, что США воевали против Гитлера и Сталина.
Відповісти
Нічого дивного. Тих "клекоців" у запасниках Шабаку-КГБ-ФСБ-СБУ ще не один десяток. Вистачить щоб ще на протязі кількох поколінь травити на українців їхніх сусідів. Когось до 9 травня підкинути, когось до чергової річниці польсько-українського протистояння. Ніхто і не казав що незалежність це просто і легко.
Відповісти
То бандерівці таки служили у фашистській армії. І народ невинний нищили.
Не здивуюсь, якщо міська рада прізвищем цього діда скоро вулицю якусь назве.
Відповісти
не тямиш ти нічого в історії, а є жертвою реклами
Відповісти
...то все-таки КРАКОЦЬ чи КАРКОЦЬ?
Відповісти
Бандерівці служили у "бандерівській" армії а у фашистській, очевидно Ви мали на увазі німецьку, служили усі народи поневоленої Європи. І, звісно, українці у їх чмслі. Не намагайтесь підмінити поняття. Старі замполітівські методи уже не проходять. У людей достатньо інформації щоб розібратись хто кому служив і за що боровся.
Відповісти
Дурні янкі!Виселіть із Німекччимни всіх німців, які вбивали жидів і ми переїдеми жити туди. У моря, у сінєво моря, сідіт на пєскє кікімора...
Відповісти
доки дурнів різними казочками будуть лобами один об одного бити доти ви рабами жити будете яка різниця хто кого тоді головне щоб зараз те не повторилось і різну нечисть чистити і судити пора
Відповісти
ай да америкосы! симпатяги! взяли за яйца старого бандеровца! демократия бля ничего не поделаешь! а вы тут гимнюки ротики на АМЕРИКУ открываете...ану цыц!
Відповісти
Цей дідок організовував скавтський рух на Волині...
Відповісти
хана старику! амирекосы его повесят!
Відповісти
Що заслужив те нехай одержує.Як кажуть - катюзі по заслузі.
Відповісти
Ну що ж коли винен повинен нести кару. Як був дурнем так дурнем і помре! Коли поляки і москалі почнуть писати свої мемуари і розповідати правду про своїх побратимів. Я так розумію що стереотип во свободи дає про себе знати, старі маразми починають проявлятися от і думайте звідки ноги ростуть у появі цієї політичної сили і кому вона насправді вигідна.
І чому напад націонал-соціалістичної на союз соціалістичних республік подається як перемога червоної армії робітників і селян над фашизмом. Де ви тут італійців бачили?
Відповісти
Останні новини
У США 94-річного уродженця Луцька звинувачують у військових злочинах
15 червень, 2013, 13:07