Депутати просять Азарова визнати район на Волині зоною стихійного лиха

Депутати просять Азарова визнати район на Волині зоною стихійного лиха
Депутати Ратнівської районної ради просять прем'єр-міністра України Микола Азарова визнати їхній район зоною стихійного лиха регіонального рівня.

Таке ж звернення вони надіслали голова Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку та голові облради Володимиру Войтовичу, - пише Волинь-нова.

Протягом третьої декади травня та першої декади червня нинішнього року внаслідок частих проливних дощів з градобоєм у районі випало більше двох місячних норм опадів. Це спричинило затоплення або ж підтоплення більше 5 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь (7 відсотків від загальної кількості).

ДИВИТИСЯ ФОТО: РАТНІВЩИНУ ЗНОВУ ПІДТОПЛЮЄ

А приватне сільськогосподарське підприємство «Ратнівський аграрій» через стихію ще не досіяло до запланованого більше тисячі гектарів ярини.

Багато селян залишиться без врожаю зернових, картоплі, овочів, а тваринницька галузь різних форм власності – без кормів на зиму. За попередніми даними, збитки від водної стихії становлять вже понад 10 мільйонів гривень.

Аби знайти вихід із ситуації, що склалася, та з метою запобігання подальшому підтопленню сільгоспугідь, обранці Ратнівщини й скликали цими днями позачергову сесію райради.

З інформацією на ній виступив заступник голови районної ради Василь Півень. Він, зокрема, наголосив, що зазнали підтоплення сільгоспугіддя в усіх 22 сільських та у двох селищних радах. Подібного протягом багатьох років не спостерігали навіть старожили.

Критична ситуація склалася на річці Прип'ять у районі водного поста Річиця, де зафіксовано рівень води на відмітці 354 сантиметри. Це на 8 сантиметрів більше, ніж було під час проходження весняного водопілля. І якщо вода підніметься ще на 16 сантиметрів, тоді почнеться затоплення житлових будинків.

За територією найбільш затоплена Щедрогірська сільська рада – 470 гектарів угідь. Тут склалась надзвичайна ситуація. Найгостріша – по Підгір'ю, де протікає річка Хлинище, про яку мало хто знає, що така існує. Впадає вона в Турію. Її ще ніхто й ніколи не чистив. Тому, як зазначила щедрогірський сільський голова Раїса Панасюк, подбати про це — першочергове завдання районної виконавчої влади.

Тим часом у виступі заступник голови райдержадміністрації Микола Михалевич не згадав про план конкретних дій на випадок надзвичайної ситуації, яка може статися будь–якого дня. Не випадково з цього приводу депутати висловились критично.

Натомість голова райдержадміністрації В'ячеслав Лавренюк зазначив, що Програма розвитку внутрігосподарської меліоративної мережі, про незадовільний стан якої багато говорилося на сесії, в районі розроблена, але через відсутність коштів не виконується. Проте, наголосив він, районна виконавча влада зробить все можливе для мінімізації наслідків водної стихії.

Зрештою, депутати ухвалили прийняти звернення до Азарова, Клімука та Войтовича з проханням визнати район зоною стихійного лиха регіонального рівня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Депутати просять Азарова визнати район на Волині зоною стихійного лиха
17 червень, 2013, 09:44