ТОП-10 вуличних малюнків Луцька. ФОТО

ТОП-10 вуличних малюнків Луцька. ФОТО
Андеграунд - мало не потойбічна сторона міста. Його не позначають на фізичних картах. Він існує на противагу, як незалежне американське кіно існує на противагу голлівудському. Урозріз з масовими трендами це явище висуває своїх героїв і живе за власними законами.

Стріт-арт (вуличне мистецтво) є невід'ємною частиною андеграунду. Луцький стріт-арт специфічний та унікальний тому, що має власну нетипову тематику та образи.

Коти And-а, сакральна тематика Teck-а, своєрідний оп-арт та 8-біт Kalkov-а, планети Mushroom-a, птахи Djem - це те, чим можна похизуватися.

Більшість найцікавіших робіт створені у безлюдних місцях та закинутих будівлях. Тому про них знає обмежене коло людей.

Для всіх інших місцевий стріт-арт досі залишається суцільною білою цяткою.

Ми відібрали десятку робіт, які, на думку автора цих рядків, заслуговують називатися одними з найкращих у місті (порядок розташування у списку нижче - довільний).

«Стріт-арт - це частина паблік арту, де головними є глядач і простір.» Teck (Сергій Радкевич)

Еl origen del mal (2013) Автор: Djem

Справжнє ім'я Djemа - Андрій Горбаль. Йому 17 і він навчається у Волинському державному училищі культури і мистецтв.

"Я досить недавно почав малювати. З 2010-го малював шрифти, а з середини 2012-го почав займатись стріт-артом," - говорить Андрій.

"Назва цієї роботи - "El origen del mal", що з іспанської означає "Зародження зла". Робота знаходиться в підземному приміщенні на закинутій військовій частині на вулиці Львівській. Вона розміщена під землею, ближче до пекельного ядра", - розповідає автор.

"Процес створення цього малюнку був не зовсім легким, зважаючи на умови, в яких доводилось малювати. У цьому приміщенні розкладалось тіло собачки, і було дещо темно", - додає він.

Також Djem розповів про те, як проходить процес створення роботи.

«Для початку це створення зображення на папері, тобто ескіз. Тоді потрібно правильно врахувати пропорції зображення, щоб точно перенести його на стіну. А далі все залежить від художника та стилю, методів нанесення тощо».



Планемо (2013). Автори: Djem & Mushroom

Djem розповідає про цю роботу:

"Малюнок знаходиться на горищі однієї дуже крутої закинутої будівлі. Де вона знаходиться - секрет. Робота називається "Планемо". Значення цього слова було запроваджено в зв'язку з формальною невизначеністю терміну «планета» щодо об'єктів, які перебувають за межами Сонячної системи. Тобто незвична, неформатна планета. Я виконав цю роботу із луцьким художником Романом Машрумом. Процес був цікавим, місцями наші думки розходились, але ми спрацювались, і зробили таку от цікаву композицію".



У багатьох роботах Djemа головним персонажем є птах. Ця ідея має свою історію.

"Якось до мене додому протягом місяця прилітала сова. Спочатку я її трохи боявся, але разом з тим вона мене дуже зацікавила. Після того, як вона полетіла я почав думати про птахів. Мені подобається зображувати їх як символ волі, свободи, чогось вічного і невловимого".

Малюнок у клубі "Сучасник". Автор: AND (2012)

Андрія Присяжнюка знають у Луцьку, як стріт-артера під псевдонімом AND. Напевне, лише найближчі люди звертаються до нього по імені.

Його коти почали зявлятися у Луцьку ще в середині двотисячних. Андрію 24 роки, у мистецтві він вже майже 10 років.

"Ця робота зроблена у клубі "Сучасник" (клуб, вул. Конякіна 14), там тренуються бібої (прим. танцівник брейк-денсу). Мій персонаж теж танцює".



Андрій поділився цікавою історією з життя стріт-артера.

"Мені було 16 і я тільки починав малювати. Одного разу ми з хлопцями поїхали "бомбити" Рівне. Ми саме переходили через залізничні колії і хтось з нас зупинився, щоб зав'язати шнурівки на колії.

Коли ми проходили через залізничний пост, вибігла бабця, схопила цього хлопця за капюшон і почала тягти його в будку. Їй допомагали ще два дядька. Здається, та бабця подумала, що він викручував гайки в коліях.

Нас було біля 13 людей. Хтось зарядив здоровому дядькові прямо в око, інший відразу підняв руки і всі почали тікати.

Пройшли біля кілометру і починаємо малювати. За хвилин десять помічаю "Жигулі", яке мчить до нас. Десятеро з нас втікли, а мене і ще двох запхнули в наручники і завезли у відділок.

Ми там проседіли 4 години. Потім скинулись по 13 грн. ( в сумі 36 грн), нас відпустили і ми пішли "бомбити" стіни в центрі міста".

Малюнок на заводі "Іскра". Автор: AND (2012)

Ця робота зроблена на закинутому заводі, більш відомому, як "Іскра", що на вулиці Рівненській.

"Ця робота показує протиставлення живого, органічного з результатом діяльності людини. Людина створює навколо себе штучний світ нехтуючи і руйнуючи вже готове органічне середовище, яке дає життя", - каже автор.



Дуалізм (2011). Автор: Kalkov

Андрію Калькову 25 років, за освітою - художник монументаліст.

Ця його робота знаходиться у закинутих приміщеннях заводу "Іскра".

"Я вибираю місце так, аби воно найкраще підходило для мого задуму. Абстрактною подачею теми я хотів зобразити двоякість і протилежність суті таких речей, як добро і зло, світло і темрява, Дух і матерія". - каже автор.



"Головна ідея роботи - усе, яким би різноманітним воно не було - походить із однієї основи. Без холодного не існує гарячого, водночас, і гаряче, і холодне - це два аспекти Абсолюту. Якщо подивитись глобальніше, то такий поділ теж досить умовний. Те, що вчора тобі здавалось добрим - сьогодні може стати поганим, і навпаки", - пояснює Андрій Кальков.

Судний день (2011) Автор: Kalkov

Місце дислокації роботи - закинута військова частина біля залізничного вокзалу.

"Людина веде себе як паразитуюча структура. Споживання екологічних ресурсів переважає над їхнім відновленням. Ніщо не зникає безслідно, кожен твій крок має наслідки. Саме час над цим задуматись", - розмірковує автор.



"Обличчя нашої вуличної культури не має сталого емоційного вигляду. Воно то задумане, то самозаглиблене, то поверхнево радісне чи жалісливе. Воно часом медитує, часом протестує, часом насміхається з безглуздих суспільних законів", - додає він.

Малюнок під мостом на Ковельській. Автор: Mushroom (2011)

Це не злих розмірів зображення знаходиться під мостом на вулиці Ковельській, що поблизу заводу "Електротермометрія".

Справжнє ім'я автора - Роман Гриб. Псевдо - Mushroom, що в перекладі з англійської означає "гриб".

Його персонажі - це планети. Різних розмірів, кольору та форми, але завжди це саме ці космічні тіла.



Наразі Mushroom живе та працює у Києві.

Малюнок у закинутому будинку (2012). Автор: Mushroom

Робота розташована в одному з закинутих будинків неподалік лютеранської кірхи у Старому Луцьку. Аби його знайти, варто рухатись вулицею Галшки Гулевичівни, потім повернувши праворуч.



"Я обираю стіни, приміщення та інші споруди, які в кінцевому результаті доповнюють мою роботу. Повинна відбуватись взаємодія з навколишнім середовищем", - каже автор.

Свята Трійця (2010). Автор: Teck

Робота - на стіні закинутого заводу "Іскра". Пройшло вже чотири роки, з того часу, як вона там з'явились. Є вона там і досі.



Сергій Радкевич (Teck) досить довгий час жив у Луцьку, тому тут залишилось багато стін з його роботами. Зараз мешкає у Львові.

Його сакральна тематика - впізнавана і унікальна. Радкевич знаний не лише у Львові та Луцьку, а й у всій Україні. Його роботи входили до першої Київської бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2012, та виставлялись у багатьох галереях у тому числі "Pinchuk Art Centre".

Спас Нерукотворний (2009). Автор - Teck

Ще одна робота на стіні заводу "Іскра".



Сергій розповідає про загальний контекст власних робіт:

"Міські інтервенції втримують баланс між сучасним розписом та графіті. Вони змінюють значення простору, який «захоплюють». Теми творчості походять з релігійної іконографії. Роботи поєднують спрощені релігійні символи з геометричними формами для створення сучасної духовної абстрактної форми. Віднайдені громадські та приватні площини, що втратили свої функції або мають невизначений статус, потім трансформую та відроджую їх у якості духовно-значимого простору".

Підготував Сергій НЕСКАЖУ (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 35
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
НУ СУПЕР! Це дійсьно красиво! ПЕРЕМАЛЮЙТЕ БУДЬ-ЛАСКА графіті на Братковького НУ ВИ Ж вмієте гарно. ОТІ ПТАХИ НА ЗАКИНУТИХ ГОРИЩАХ САМЕ ТО як для Братковського! Я ЗА!
Відповісти
дуже сподобалося.
Відповісти
ідея хороша, лише малюнки якісь сумні, похмурі й здебільшого депресивні. Побільше б життя, радості, кольорів... то й жилося б легше
Відповісти
Та це ж уже малюнки, майстерність ))) Правда лише зараз прочитав текст статті. Щодо назв малюнків вимушений погодитись з коментарями статті про графіті на Братковького, художники нажаль не є сформованими особистостями у них переважає юнацький максималізм. Треба дещо під набратися загальних знань і терміново начитатися літератури, бо гарний малюнок з негарною презентацією це сумно (
Відповісти
Шкода, що у Луцьку талановиті люди малюють по підворотнях - під мостами чи навіть у закинутих будівлях. Було б набагато приємніше, переконана, бачити ці чудові речі на будинках. Як от в Камподі народ робить...
Відповісти
Брудна неохайна підворотня це саме те що потрібно покращувати тому там і малюють! А коли там зявляється робота майстерна і цікава то автору слід давати можливість малювати в людних місцях! прикро що охайні будівлі псують мазанинами (наголошую не про авторів робіт цієї статті) тим самим компроментують саме мистецтво. Художники також повинні бути самокритичні чи його майстерність дозволяє отримати позитивні відгуки чи слід ще потренуватися закутками. І важливо відчувати настрої і готовність глядача до сприйняння і інколи "підлаштовуватись під менш продвинутих" тим самим виховувати смаки оточення!
Відповісти
ТОП-10 вуличних малюнків Луцька:

1 - 10:GZIBE
Відповісти
Дуже гарна тема!!! Автору +100500
І подивитись цікаво і почитати корисно
Відповісти
Дуже гарно!!! Явно краще за слова із трьох букв...
Відповісти
Загадочные планеты заинтересовали
Відповісти
респект художникам! вони усі - філософи!
Відповісти
Дуже і дуже гарно! Мистецтво, яке житиме! От щось схоже намалювати б на Братковського!!! Хлопці-художники, вам дякую і повага!
Відповісти
Да, интересно, но "страшно далеки они от народа"(с)))
Відповісти
Сергій молодець, може тепер тут будуть якісні матеріали з*являтись
Відповісти
Дуже сподобалося!
Перемалюйте цю стіну http://www.volynpost.com/news/16038-u-lucku-rozmalyuvaly-kilkametrovu-stinu-foto
Відповісти
половина дегенератство
Відповісти
орма - добре що ти хоч рахувати вмієш, а хлопцям - респект
Відповісти
Рома Север (орма), скажи будь-ласка кого саме, ти назвав дегенератами?
Відповісти
нікого. як написав десь Енд - діло художника художити те, що він хоче. а роботи, позбавлені сенсу, або з дуже недалеким потенціалом я інакше назвати не можу. хоча робити аби щось робити - теж добре і класно
Відповісти
і знову ж таки, не метати бісер перед макаками.
Відповісти
Рома, а твої "наповнені сенсом" слова ні на каплю не підтримані твоїм ділом, показав би хоч щось на практиці - Великий теоретик, а то твоє его чомусь надто велике поряд із твоїми маленькими і невмілими ручками. Можеш і далі тут патякати - поки хтось інший вдосконалює техніку
Відповісти
вдосконалюйте техніку, щось та буде.
Відповісти
Просто цього персонажа ( Хуорму) бісить, що художники вже знаменитості у певних колах, а він і досі ніхто...От він і діє з принципу закритикую - буду кращим за рєбят...
Відповісти
сам ти паражняк
Відповісти
Петю, як вам завгодно, але ж не судіть-то по собі.
Відповісти
вдосконалюйте, краще, техніку...
Відповісти
А де наліпки Калькова? Вони ж просто геніальні!
Відповісти
Машрум дивний.Радкевич довподоби.
Відповісти
Не наліпки, а стікери)
Відповісти
кхм, сергій (журналіст) певно мало графіті бачив у луцьку, бо відібрані фотки тільки з іскри (пластмасового), якогось закинутого будинку ну і and'a, якого не знають хіба що геть відсталі люди.
сергій, а ти ходив по коліях біля вокзалу? а біля моста автозавода? по інших підворотнях?
а мегаполіс на крилова бачив? а автівку з дівчиною і розою на "іскрі" бачив поверхами нижче? а "трьошка" (перепрошую, к-тр луцьк) не рахується. імхо ці роботи теж заслуговують уваги.
Відповісти
ви вже говорите в основному про граффіті, а не про стріт-арт...
Відповісти
так, бачив фактично все назване. заслуговують, звичайно на увагу.тільки все у десятку не влізе. і ці однаково заслуговують на увагу. виглядають візуально краще, свіжіше.ідейно і якісно втілено.
Відповісти
ідейно. лол. ідейних бачу три роботи...
Відповісти
розмову можна навзвати беззмістовною. якщо сам не бачиш - ніхто не покаже
Відповісти
Останні новини
ТОП-10 вуличних малюнків Луцька. ФОТО
17 червень, 2013, 10:40