Сорти деревини та їхні особливості*

Сорти деревини та їхні особливості*
Коли ми вибираємо дрова, то керуємось трьома факторами: ціна (якщо купувати), швидко/легко (якщо рубати самостійно) і щоб везти не дуже далеко. Все інше вже не має значення, дрова і в Африці дрова. Проте є один нюанс. Справа в тому, що горіння різних порід відбувається по-різному. І зараз ми про це розповімо.

Береза

Горіння берези відбувається рівномірно, з виділенням великої кількості тепла і тривалий час. Замовити такі дрова можна тут: drova-kiev.in.ua. Можна надовго забути, що багаття треба підтримувати. Тонка, суха, гарно горить. Але є нюанс, який робить березу небажаною для розпалювання в каміні. Це велика кількість кіптяви, яка забиває димохід.

Осика

Осика горить не дуже добре. В центрі старих стовбурів утворюються порожнини. В осиці накопичується рідина, що може призвести до гниття. Горіння дров з осики супроводжується тріском. Проте є плюси: горить практично без сажі. Більш того, якщо осику з чимось комбінувати, можна не турбуватися за димохід. Для камінів це хороше рішення, а ось в лісі багаття з осики буде не малоефективним

Верба

Верба горить швидко і жарко. Але недовго, залишаючи малу кількість вугілля. Для каміна — не найкращий варіант, оскільки доведеться постійно підкидати дрова. Для багаття – теж. Дрова з верби мають сенс палити ситуаціях, коли багаття потрібне жарке, і ненадовго.

Вільха

Вільхові дрова горять повільно, але жарко. Вугілля залишається багато, сажі і кіптяви практично немає. Для каміна — те що треба. Щоб подальший процес пішов простіше, спочатку краще розпалювати чимось іншим.

Дуб

Дуб прекрасно горить, тепла дає багато. Деревина щільна, не тріщить, кіптяви майже не дає. Чудово тримає жар. Ідеально для каміна і багаття. Ось тільки знайти дубові дрова складно. Але воно того варте.

Сосна

Сосна горить жарко, яскраво і з тріском. Але складно знайти дерево, що містить більше смоли. Ця смола осідає на стінках димоходу. Так що якщо використовувати сосну, то тільки на початку, щоб домогтися необхідної температури. Потім краще підкинути більш стабільні дрова.

Ясен

Ясен розгорається добре, горіння супроводжується виділенням великої кількості тепла і світла. Підходить для опалення великих приміщень. Але і коштують вони при цьому дорого. Ще одна проблема — заготовлювати ясень важко. В такому випадку рекомендують спочатку як слід проморозити дерево, а далі процес піде сам.

Тополя

Тополя горить швидко, але недовго. Тепла дає мало, багаття або камін доводиться постійно оновлювати. Ще й заготовлювати не дуже зручно – рубається і пиляється погано. Але при цьому — один з найдешевших варіантів.

Плодові дерева

Плодові дерева цілком можна об'єднати в одну групу, оскільки горіння дров з них відбувається приблизно однаково — важко, але довго. З утворенням великої кількості вугілля і приємним ароматом в процесі.

Саме тому їх краще не використовувати як основну, а додавати до інших дров. Для мангала, наприклад, це кращий варіант, оскільки і вугілля дає, і жар, і аромат.

Кедр

Кедр загоряється добре, горить жарко і швидко. Зате прогорає повністю, майже не залишаючи вугілля. Для багаття — ідеально. Для каміна — високий ризик, що смола таки буде забивати димохід.

Модрина

Модрина — одне з найпоширеніших дерев. Дрова з модрини горять відмінно. Спокійно, довго, неквапливо, але з виділенням великої кількості тепла. Уваги на кіптяву можна не звертати, оскільки її практично немає. Дехто вважає, що модрина — ті самі «ідеальні дрова». Оскільки немає проблем ні з заготівлею, ні з горінням, ні з подальшою утилізацією.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: дрова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.