Чи можна використовувати пінопласт для звукоізоляції?*

Чи можна використовувати пінопласт для звукоізоляції?*
Пінополістирол, також відомий як пінопласт, є легким матеріалом з високими термоізолюючими характеристиками. Часто люди цікавляться також тим, чи можна використовувати його для звукоізоляції.

Офіційне визначення

Коефіцієнт звукоізоляції (STC) визначає, наскільки добре той чи інший матеріал блокує звуки. Наприклад, рейтинг STC 25, що звуки легко проходять через стіну. Рейтинг STC 50 свідчить про те, що стіна блокує шуми практично повністю. Офіційно у пінопласту немає рейтингу STC по тій простій причині, що він не розглядається спеціалістами в якості звукоізоляційного матеріалу. Однак завдяки своїй структурі пінопласт справді може частково блокувати шуми.

Правильне використання

Сам по собі пінопласт не забезпечить звукоізоляцію високого рівня. Його основне призначення – утеплення та захист стін від вологи. Однак при правильному поєднанні різних матеріалів все ж вдається досягти того рівня блокування шуму, який є прийнятним у багатьох випадках. Наприклад, можна поєднувати звукопоглинаючий гіпсокартон, бетон, цеглу, дерево і пінопласт. Навіть просте закріплення одного шару пінопласту на твердій стіні може значно покращити її звукопоглинаючі властивості. Однак для професійного використання цього недостатньо. Наприклад, пінополістирол не підійде для студії звукозапису.

Пінопласт краще поглинає звуки в середніх та високих, а не низьких частотах. Для цього в нього просто не вистачає маси.
Отже, пінополістирол справді може використовуватися в якості звукопоглинаючого матеріалу, однак його ефективність буде доволі помірною. Ті ж самі причини, які роблять цей матеріал ефективним тепло ізолятором (пориста структура та м’якість) дозволяють йому й блокувати шуми. Однак через невелику масу (а пінопласт дуже легкий) він не здатний поглинути гучні звуки. Поєднання пінопласту зі звичайними внутрішніми стінами дозволить підвищити їх рейтинг звукопоглинання STC до більш ніж 40 (в деяких випадках майже до 50).

Застереження

Не всі типи пінопласту підходять для використання в приміщеннях. Звертайте увагу на характеристики матеріалу та консультуйтеся з продавцями, аби дізнатися, як саме можна використовувати той чи інший пінополістирол. Найчастіше його застосовують для покриття зовнішніх стін будинків. Пінопласт не лише добре утримує тепло, а й захищає будівельні конструкції від вологи, перепадів температури. Ви можете знайти велику кількість різновидів цього матеріалу, щоб мати змогу підібрати оптимальний варіант.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.