Особливості вибору сорту кукурудзи для посіву*

Особливості вибору сорту кукурудзи для посіву*
Зовсім скоро почнеться посівна компанія, а це означає, що час визначитись з вибором сорту кукурудзи та закупити зерно для посіву. Для українських кліматичних умов найкраще підійдуть сорти середньої спілості. Якісне насіння кукурудзи гарантує хороший урожай, тому крім вибору правильного сорту важливо вибирати надійного продавця, який гарантує якість зерен.

Сорти кукурудзи

Переважна більшість сортів кукурудзи створені штучно шляхом селекції та є результатом праці працівників лабораторії. Саме в лабораторних умовах є можливість вивести гібриди, які будуть краще переносити кліматичні умови та не боятимуться паразитів.
Кукурудза – це рослина, яка легко піддається дії несприятливих умов навколишнього середовища, паразитів, тому для отримання хорошого урожаю краще вибирати гібриди, які є більш стійкими та орієнтовані на природні умови конкретного кліматичного поясу.

Сорти кукурудзи поділяються на види за такими параметрами:

• тривалість дозрівання;
• стійкість до значних перепадів температури та заморозків;
• технологія вирощування;
• стійкість до тривалих засух;
• пристосованість до системи нульової обробки землі перед посівом;
• стійкість до лягання під дією вітрів та несприятливих кліматичних умов.

Сорт зерна кукурудзи для кліматичних умов України

В Україні є три кліматичні зони, відповідно до яких необхідно підбирати сорт зерен кукурудзи для посіву та час самого посіву:

• Степ – ранні і середньопізні сорти кукурудзи найкраще підійдуть для цієї зони, на цій території достатньо багато тепла щоб забезпечити теплолюбні гібриди, однак вологи в цій місцевості не хватає, тому рослини вибраного сорту повинні добре затримувати воду;
• Лісостеп – умови цього кліматичного поясу якнайкраще підходять для вирощення різних сортів кукурудзи, в залежності від потреб можна вибирати ранні, середньоспілі та пізноспілі сорти, однак важливо звертати увагу на можливість заморозків на поверхні грунту пізньою весною і ранньою осінню;
• Полісся – умови вимагають пізнього посіву та раннього збору зерна, так як достатньо рано в цій зоні починаються заморозки, для Полісся найкращими сортами стануть ранньоспілі, доспілі зерна яких не потребують додаткової сушки.

В лабораторних умовах створено сотні видів сортів кукурудзи, для того щоб вибрати найкращий варіант важливо орієнтуватись на кліматичні умови та призначення. Правильно підібраний гібрид, хороший догляд та своєчасний збір дозволить отримати щедрий урожай при мінімальних затратах під час вирощування.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.