У Луцьк з’їхалися науковці обговорити Волинську трагедію. Поляки «включили ігнор»

У Луцьк з’їхалися науковці обговорити Волинську трагедію. Поляки «включили ігнор»
У Луцьку на базі історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки почала роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Волинська трагедія: через історію до порозуміння».

Упродовж трьох днів науковці провідних вузів України будуть обговорювати проблематику трагічних подій, пов’язаних з численними збройними сутичками польського та українського населення на території Волині, Холмщини та Підляшшя у 1943 році.

Співорганізатором конференції є Інститут українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України.

У конференції беруть участь відомі дослідники проблематики українсько-польських стосунків у роки Другої Світової війни Володимир В’ятрович, Олександр Удод, Дмитро Вєдєнєєв, Степан Качараба, Володимир Сергійчук та інші.

Водночас депутат Волинської обласної ради, голова фракції ВО «Свобода» Олександр Пирожик повідомив, що, зі слів організаторів, польські науковці про цю конференцію були належним чином поінформовані – їх запрошували – проте цілком її проігнорували.

На урочистому відкритті конференції декан історичного факультету СНУ Анатолій Шваб зазначив, що тема Волинської трагедії викликає значний резонанс в українському та польському суспільстві. Навколо неї точаться багато дискусій «Переконаний, що разом ми зможемо розв’язати одну із непростих тем ,яка сьогодні має не лише науковий, а й суспільний резонанс», - сказав Шваб.

Заступник голови облдержадмністрації Олександр Курилюк розповів, що така конференція відбувається у рамках низки заходів, присвячених дослідженню історії та вшануванню загиблих під час Другої світової війни. Курилюк зауважив: українська сторона у цьому році зробила дуже багато для вшанування пам’яті всіх загиблих у Волинській трагедії: встановили пам’ятні знаки, впорядкували поховання.

«Ми чекаємо від польської сторони таких самих кроків із пошанування українців на території Польщі», - заявив Курилюк.

А присутній на заході депутат облради Олексанр Пирожик зауважив: «Відсутність польських науковців яскраво засвідчує, що польська сторона остаточно відмовилась від інтерпретації та оцінок Волинської трагедії з позицій об’єктивності та історичної правди і переводить їх у суто політичну площину».

«На жаль, у цих оцінках починають домінувати шовіністичні неоімперські ідеологеми, які вже не раз шкодили польській державності, призводячи у тому числі до її втрати», - додав свободівець.

«За таких умов ми просто не маємо права мовчати, ми зобов’язані розповісти людям історичну правду, суть якої – в тому, що українці в цій війні боронили свої домівки і свої родини, відстоюючи право мати на своїй землі власну державу. В цій війні вони воювали не під Варшавою чи Краковом, а на своїй, богом даній землі. Тоді як поляки протягом багатьох століть намагалися позбавити українців права мати власну державу, позбавляючи українців можливостей для самореалізації, а в непрості історичні періоди – і навіть життя», – заявив Олександр Пирожик.

Довідка

Під час Другої світової війни на території Волині, Холмщини та Підляшшя відбулися масштабні конфлікти між українцями та поляками за участю збройних формувань, що нерідко набували дуже жорстокого характеру. За різними підрахунками під час конфлікту загинули 25-35 тисяч поляків та 20-25 тисяч українців. Хоча точну кількість жертв порахувати досить складно і тому існують спекуляції на цифрах з обох сторін.

Тема Волинської трагедії залишається досить гострою і викликає певне напруження у польсько-українських відносинах. Зокрема, значний резонанс викликали досить жорсткі проекти резолюцій польського Сейму, щодо подій 1943 року, де Волинську трагедію пропонують визнати геноцидом польського народу. Окрім того польська сторона досить важко йде на примирення у цьому питанні.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьк з’їхалися науковці обговорити Волинську трагедію. Поляки «включили ігнор»
19 червень, 2013, 13:26