Західну Україну «атакують» «хмари» комарів

Західну Україну «атакують» «хмари» комарів
Найбільше від укусів комарів, нашестя яких спостерігається в західних областях України, страждають діти.

Люди скаржаться, що неможливо побути на вулиці, вийти в ліс і навіть спокійно заснути без настирливого дзижчання. Почастішали випадки звернення за медичною допомогою внаслідок алергії на комарині укуси, - пише Сегодня.

Працівник кафедри зоології ЛНУ ім. Франка Володимир Лісник вважає, що саме природні умови високої вологості і пізній початок весни сприяли появі «кусючих».

«Велика кількість комарів активізує комах, тому мамки-комарі, буквально, готові «битися» за кров, яка дасть можливість розвинути яйця. Інакше вони ризикують залишитися без потомства. Самці комарів кров не п'ють. Крім того, вологість і часті дощі сприяє розвитку комариних личинок. Але нічого аномального в цьому явищі немає - це нормальний стан природи. Варто, додати, що сніжна зима також допомогла комахам спокійно перезимувати і з приходом тепла вивести нове потомство», - сказав Лісник.

За словами зоолога, немає такого засобу, якого б боялися комарі. Сучасні репеленти на час відлякують їх, не люблять вони диму і вітру, але й це не є дієвим засобом проти крилатих «вампірів». Широко розрекламовані «спіральки» під час вітру не працюють, та й інші засоби в спеку діють не більше 2-3 годин.

Найбільше від комариних атак страждають діти. За словами фахівців, у них ніжна шкіра і здорова капілярна сітка. Крім того, малюки дуже активні, а комарів цікавлять підвищена температура поверхні тіла і запах, який випарує шкіра. Після того, як дитина постраждала, місце укусу можна змастити оцтом, розведеним з водою, або спеціальними засобами, купленими в аптеці.

Але є й щасливчики, до яких комарі абсолютно байдужі.

«Ось сяде на мене і думає, а я його за цей час встигаю прихлопнуть. А чоловік, тим часом, не може від них відбитися. Що за феномен?», - розповідає львів'янка Оксана Гошко.

За словами експертів, комарі не кусають тих, у кого низький тиск, низька температура тіла і проблеми з судинами.

«Люди, у яких менші термічні розсіювання, а шкірні пори не випускають кінцевих продуктів білкового обміну в газоподібному стані, не потрапляють до списку потенційних жертв комарів», - додав Лісник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ще дерев у місті меншає і птахи не гніздяться, тому нема кому тих комарів їсти. Це науковцю варто теж сказати
Відповісти
"За словами експертів, комарі не кусають тих, у кого низький тиск, низька температура тіла і проблеми з судинами" - ПОВНА БРЕХНЯ!
куриво та газ з дупи відлякують комарів!
Відповісти
Останні новини
Західну Україну «атакують» «хмари» комарів
20 червень, 2013, 09:17