Як розшифрувати рейтинг зносостійкості керамічної плитки PEI?*

Як розшифрувати рейтинг зносостійкості керамічної плитки PEI?*
Існує багато типів керамічної та керамогранітної плитки, призначеної для різних цілей. Наприклад, деякі кахлі підходять для покриття лише стін, інші – для покриття лише підлоги. Є й універсальні варіанти. Для визначення того, де і як саме можна використовувати керамічну плитку, Інститутом емалі та кераміки США було запропоновано рейтинг PEI. Він визначає твердість та довговічність кахлів.

Як визначається рейтинг?

Рейтинг PEI фактично означає стійкість глазурованої поверхні керамічної плитки до стирання. Він не визначає міцність на розрив та опір ковзанню. Для перевірки використовується роторна машина, в якій сталеві кулькопідшипники притискаються до кахлі та котяться по ній. Випробування припиняється, коли на поверхні плитки з’являються видимі пошкодження.

Плитці присвоюється показник твердості PEI за 5-бальною шкалою, включно з категоріями 0 чи NR.

Що означає PEI?

Класи зносостійкості керамічної плитки за шкалою Інституту емалі та кераміки США:

• 0. Допускається використання лише на стінах при відсутності значних навантажень. Не призначена для підлоги через малу товщину та ламкість.
• 1. Облицювання стін у житлових та комерційних приміщеннях. Типове використання – у ванних кімнатах, душових кабінах.
• 2. Стіни, підлога при помірному навантаженні.
• 3. Стіни, підлога, стільниці. Така плитка витримує звичайний пішохідний рух. Це вдалий вибір для покриття підлоги в більшості житлових (але не комерційних) приміщень.
• 4. Всі житлові приміщення (стіни та підлога), а також комерційні та громадські об’єкти при помірному навантаженні.
• 5. Усі житлові та комерційні приміщення. Така плитка здатна витримувати інтенсивний пішохідний трафік. Зазвичай використовується саме в комерційних цілях, оскільки не завжди є досить естетичною для житлових приміщень.

Вибір плитки

Купуючи керамічну плитку, обов’язково враховуйте її рівень зносостійкості. Вироби класу 0 чи 1 може розтріскуватися при використанні на підлозі. А міцні кахлі класу 5 можуть виявитися надто важкими й товстими для закріплення на стіні.
Рейтинг PEI – важливий, але далеко не єдиний показник, який потрібно брати до уваги. Наприклад, для підлогових кахлів важлива шорсткувата поверхня, а настінне облицювання може бути гладким. Для стін часто використовують плитку з рельєфною поверхнею, яка точно буде зайвою на підлозі.

Часто виробники прямо вказують, в яких саме умовах варто використовувати ту чи іншу плитку. Тож уважно вивчайте інформацію від постачальника чи продавця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.