В УПЦ МП стався переворот, – ЗМІ

В УПЦ МП стався переворот, – ЗМІ
В Українській православній церкві Московського патріархату стався переворот – спостерігачі кажуть, ГКЧП.

Про це пише Дзеркало тижня.

Рішення останнього Священного синоду, що пройшов 26 січня, без участі Блаженнішого митрополита Київського Володимира, фактично передбачає відсторонення його від будь-яких важелів управління церквою, пише в статті Катерина Щоткіна.

«Влада зосередилася переважно в руках Синоду, а точніше, деяких його учасників. Усе це дало спостерігачам підстави говорити про «переворот» в УПЦ, а самих «синодалів» порівняти з ГКЧП», – констатує автор.

Крім того, ще одним цікавим результатом засідання Синоду стало те, що в результаті відсторонення від влади в УПЦ митрополита Володимира контроль над церквою взяли архієреї, фінансовані відомим бізнесменом, церковним меценатом Віктором Нусенкісом.

Останній на літньому Ювілейному Соборі УПЦ відкрито оголосив про те, що йде в опозицію до митрополита Володимира.

«Якщо вірити офіційним коментарям, які не забарилися після Синоду, предстоятель УПЦ повинен підкоритися рішенням Синоду. У крайньому разі він може записати свою «окрему думку». Він не може просто «скасувати» ці рішення. І в такому становищі митрополит Володимир залишатиметься доти, доки не буде «повною мірою здатний виконувати свої обов’язки». Хто визначить, чи здатен він їх виконувати і якою саме мірою? Усім відомо, що стан здоров’я предстоятеля не блискучий уже багато років. Чи означає це, що з посиланням на медичні висновки його в будь-який момент можна оголосити «недостатньо здоровим»?» – розмірковує автор.

Сама історія із цим Синодом змушує замислитися про таку можливість. Адже, згідно з інформацією секретаря митрополита Володимира, предстоятель УПЦ був готовий проводити Синод і чекав прибуття архієреїв до себе в лікарню. Чекав до самого вечора, поки йому не повідомили, що засідання вже відбулося, а його просто «не хотіли турбувати».

«Відсутність на засіданні Синоду митрополита Київського дала змогу вирішити важливу проблему: затвердити комісію з перегляду Статуту УПЦ – саме те питання, яке спричинило скандал на літньому Соборі. У результаті до цієї комісії увійшли й зайняли ключові позиції люди, досить далекі від ідеї автономії УПЦ. І це можна вважати маленькою, але досить важливою перемогою Московської патріархії та її найближчих союзників в українському Синоді. Адже якщо вирішити проблему Статуту УПЦ, привівши його «у відповідність до Статуту РПЦ», уже буде неважливо, хто стане (або навіть залишиться) митрополитом Київським – юридично залежність УПЦ від Московської патріархії буде закріплено, українське священноначалля змушене буде діяти в рамках Статуту. Цілком можливо навіть, що в усієї цієї історії із «синодальним переворотом» насправді всього лише одне підґрунтя – створити «потрібну» комісію з перегляду Статуту», – констатує автор.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПЦ МП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я просто обурена! Ці люди мають бути прикладом для інших, а вони там влаштовують міжусобні війни. Просто немає слів!!! Як їх взагалі можна поважати???
Відповісти
а за що їх взагалі треба поважати?
Відповісти
так ото ж і воно, немає за що їх поважати.
Відповісти
РПЦ з приходом Кирила перетворилась на бізнес ідеологічне товариство закритого типу!то ж чому тут дивуватись!?
Відповісти
з самого моменту свого виникнення це був бізнес.
Відповісти