У Луцькому районі стартувала програма «Чисте село». ФОТО*

У Луцькому районі стартувала програма «Чисте село». ФОТО*
Однією з найбільших проблем волинських сіл і маленьких містечок є стихійні сміттєзвалища, які створюють самі ж мешканці.

Сергій Мартиняк ще перед виборами започаткував у деяких районах програму «Чисте село». На сьогодні програма переростає у масштабний проект із мінімальними вкладами, але максимальною вигодою для громади.

Програма «Чисте село» має на меті запровадити централізований збір сміття на сільських територіях і очистити їх від стихійних сміттєзвалищ.



Про це говорили під час робочої наради, яка відбулася 18 червня у залі засідань Торчинської селищної ради за участю сільських голів Луцького району та представників народного депутата України Сергія Мартиняка.

Помічник народного депутата Олександр Пиза ознайомив присутніх із бізнес-планом комунального підприємства, в якому одним із головних видів діяльності є надання послуг населенню з вивезення та утилізації сміття.

«Це ініціатива Сергія Мартиняка – організувати по селах централізований збір сміття і вже доведено на прикладі, що це цілком реально зробити. Потрібно мати лише бажання та ініціативу від сільських голів, ‒ наголосив Олександр Пиза. ‒ Оскільки це і чисті узбіччя, не завалені сміттям лісосмуги, свіже повітря, не забрудненість наших водойм і просто зовсім інший, хоч трохи європейський комфорт життя людей.»



Згідно із цим бізнес-планом, розповів помічник депутата, контейнери і сміттєзбиральний автомобіль громаді надає Агропромислова група «Пан Курчак» безплатно і з правом викупу. А люди повинні щомісяця сплачувати кошти за послуги із вивозу сміття, які йтимуть на розвиток комунального підприємства.

Під час наради було також виокремлено основні економічні показники, прогнози розширення географії проекту, висновки, можливості та шляхи допомоги в подальшому підприємству із Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на придбання додаткових контейнерів.

Президент ТзОВ «Агропромислова група «Пан Курчак» Анатолій Аршулік повідомив, що програма вже успішно діє в межах Торчинської селищної ради на базі місцевого ЖКГ – це є яскравим прикладом як спільними зусиллями влади і мешканців можна вирішити проблему.

«До 24 червня включно головам сільських рад необхідно укласти договори на вивіз сміття і виконати всі поставлені завдання. Адже 1 липня запланований старт програми «Чисте село» у Луцькому районі, тому до кінця цього місяця буде здійснено закупівлю та розвезення сміттєвих контейнерів, ‒ розповів Анатолій Аршулік. – Варто ще врахувати, що розширення об’ємів сміттєвих контейнерів здешевлює собівартість вивезення та розширює географію програми».

Майже всі присутні на робочій нараді сільські голови погодилися із умовами програми «Чисте село», за винятком села Смолигів і Боголюби, оскільки сільські голови хочуть порадитися ще з громадою.



Найближчим часом представники Сергія Мартиняка спільно із Торчинською селищною радою розроблять розрахунок вартості послуг та логістику маршрутів сміттєзбирального автомобіля. І 1 липня селища Луцького району приєднаються до програми «Чисте село».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Мартиняк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а тарифи на вивіз сміття хто буде затверджувати?
Відповісти
показуха.... перед виборами, дійсно, поставили баки, але там де Мартиняк не пройшов, ці баки швиденько позабирали назад
Відповісти
Кіт, я тебе підтримую! В Шеплі були баки до і після виборів але потім це стало не потрібно і їх швиденько забрали! Тоді це була ЛИШЕ ПЕРЕДВИБОРЧА ПРОГРАМА!!!
Відповісти