Ухвала Сенату щодо Волинської трагедії – антиісторична та шовіністична, – нардепи з Волині

Ухвала Сенату щодо Волинської трагедії  –  антиісторична та шовіністична,  – нардепи з Волині
Народні депутати України від ВО «Свобода» Анатолій Вітів, Євген Мельник, Валерій Черняков засуджують ухвалу Сенату Польщі щодо Волинської трагедії.

Нагадаємо, Сенат визнав Волинську трагедію етнічною чисткою з проявами геноцид.

«Вважаємо, що формулювання, вжиті польською стороною в офіційному документі, є спотвореними, однобічними, антиукраїнськими і свідомо викривлюють тогочасну дійсність», - цитує нардепів прес-служба партії.

«Як і раніше, польські парламентарі посилаються на сфабриковані і доволі сумнівні факти, які не відображають справжньої картини подій на Волині та у Західній Україні у роки Другої світової війни. Згадка у заяві Сенату села Паросль, яке нібито було знищене нападом загонів УПА, є хибним засновком, який не знайшов історичного підтвердження і був спростований фаховими українськими істориками. Базуючись на недостовірних, тенденційних джерелах, поляки нав’язують нам власну версію подій на Волині, яка покликана дискредитувати право українців на власну державу і відродити неоімперські абміції Польщі», - кажуть обранці народу.

Як стверджують парламентарі, своє небажання шукати історичної правди та шляхів до порозуміння двох націй польська сторона показово продемонструвала, проігнорувавши 19–20 червня в Луцьку наукову конференцію «Волинська трагедія: через історію до порозуміння».

«Польська сторона маніпулює кількістю жертв українсько-польської війни, свідомо ігноруючи причини збройного конфлікту, участь польських збройних формувань в акціях етнічних чисток та фізичного знищення українського населення на території споконвічних українських земель. У заяві Сенату немає жодної відповіді на те, чому польські військові формування «воювали» за свою батьківщину на територіях, які ніколи не були польськими. Заява Сенату не згадує про українців, полеглих від рук польських війскових організацій під час протистояння 1940-х років. Не міститься у ній інформації і про депортацію українців в рамках операції «Вісла» з метою штучної зміни етнічного складу певних територій, яка була організована офіційною польською владою.

Сенат Польщі «забув», що західноукраїнські землі увійшли до складу Речі Посполитої внаслідок злочинної Ризької угоди 1921 року про розподіл українських земель між двома агресорами – Польщею та Совєтською Росією. А вже у 1939 році на поляків чекав аналогічний міжнародний договір Молотова-Ріббентропа, в якому жертвою агресорів стали вони», - вважають депутати від «Свободи».

«Своїми непродуманими діями польські політики розпалюють нове протистояння та заважають історичному примиренню двох народів. Вони граються з вогнем. Ми переконані, що такі дії польської сторони отримають адекватну відповідь українського суспільства», - йдеться в заяві нардепів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Згідний, саме суспільство дасть адекватну відповідь, бо в органах влади лише запроданці.
Відповісти
Останні новини
Ухвала Сенату щодо Волинської трагедії – антиісторична та шовіністична, – нардепи з Волині
21 червень, 2013, 16:22