Під Луцьком козаки махали шаблями і стріляли з гармати. ФОТО

Під Луцьком козаки махали шаблями і стріляли з гармати. ФОТО
У селищі Рокині Луцького району відбулася козацька науково-практична конференція, учасники якої показували, як вправляються зі зброєю.

Участь у конференції беруть науковці та активісти козацького руху з різних областей України, - пише Волинська правда.

Метою конференції є наукове обґрунтування витоків ментальності українського козацтва – серцевини історії України та популяризація героїчного минулого нашого народу.

«Ми не повинні забувати, що засновники Січі і перші гетьмани були родом з Волині. Це – князі Ружинські, князь Дмитро Вишневецький-Байда, князь Костянтин Острозький. Можемо назвати також і Северина Наливайка, і загалом під час Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького волиняни-українці масово підтримували козацькі війська, вливались у них», – зауважив головний отаман МГО «Козацтво Запорозьке» генерал козацтва і депутат Волинської обласної ради Петро Олешко.

«Для мене відродження і плекання козацьких традицій – це сенс життя. Козацький дух – це, в доброму розумінні, український «гонор», якого нам часто не вистачає, це – героїка нашого народу», – додав гарматний ВГО «Козацьке стрілецьке братство» Володимир Перчук.

Відбулись також показові виступи козацьких бойових мистецтв – бойовий гопак. Спас, Триглав, Хрест – молоді поціновувачі прадавніх вітчизняних бойових мистецтв продемонстрували неабияке вміння володіти своїм тілом та різноманітними видами зброї – шаблею та косою.

«Я займаюсь бойовим гопаком з 9 років, і мені це дуже подобається. Це гартує тіло і дух, і насамперед – це наше прадавнє бойове мистецтво», – розповів 18-річний Роман Ковальчук.

Охочі мали нагоду повправлятися у стрільбі з лука та пістоля, а також посмакувати козацькими стравами.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Рокині
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я, як був малий, теж грався у "війну". Потім став дорослим і потреба в такій грі відпала. А зображені тут люди так і не вийшли з фази дитинства. Розумово, мається на увазі. Тим паче, що козацтва на Волині ніколи не було.
Відповісти
А что в этом плохого? Они кому-то мешают? Любой спорт, в любом антураже только на пользу.
Відповісти
цілком підтримую - ціхлопці не награлись у дитинстві у 2козаки-розбійники", або в солдатиків. І скільки ж багато людей на цій "науково-практичній конференції"!
Відповісти