Секрети довголіття і щастя від 98-річного фронтовика з Волині

Секрети довголіття і щастя від 98-річного фронтовика з Волині
98-літній фронтовик Микола Ковальчук, який проживає разом із дочкою у Гірниках Ратнівського району, розповів свою історію життя.

Він – учасник бойових дій у Другій світовій, інвалід війни, нагороджений орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня, - пише газета Волинь-нова.

Нині дідусь хоч і у поважних літах, та ще любить слухати новини по радіо, і навіть цікавиться політикою, що почує, розповідає дітям та внукам, завжди маючи на все свою думку.

— Ще так добре не було жити, як тепер, тільки-от сили немає, — ​каже Микола Федорович. — ​І пенсію дають, є що купити і що поїсти. А от у війну важко було. Важко було і потім. Одружився я до війни. А на фронт потрапив у 1944-му. Яке-то треба щастя мати! З нашої мінометної роти тільки три чоловіки залишилось живими, багато в Одері втопилось. Я не дійшов до Берліна, мав поранення, але визволяв ще Чехословаччину. Додому повернувся у 1947 році. Німці спалили нашу хату, та старший брат раніше за мене повернувся і побудував невеличку хатину, батька ж у нас уже не було, він помер ще раніше. Я й зараз згадую, як врятувався від смерті ще один раз. Коли повернувся з війни, до нас зайшли бандерівці і сказали, аби дав їм зброю. А де я її візьму? Тож порадили забрати у кадебіста, який був у селі, інакше мені не жити. То я вирив у сіні на горищі нору і ночував там разом із жінкою. А мама, коли за тиждень прийшли бандерівці, сказала, що нас немає, виїхали. Отак удруге врятувався від смерті.

— Миколо Федоровичу, розкажіть, а як склалося ваше післявоєнне життя?

— Проживав я у Жиричах, працював у лісництві, бригадиром був у колгоспі, депутатом сільської ради, в побутовому комбінаті — ​столяром. Усе життя хати будував, столярку робив. Тільки для себе шість хат звів. Першу обміняв на бруси, бо не подобалось місце, де жив. Побудував велику, гарну, та продав її, коли виїжджав в Одесу слідом за сином, якому там сподобалось, — майже всі ми поїхали за ним, зарплати ж у колгоспі тоді не давали. Три хати збудував в Одесі, там у мене два сини і дочка. Але, знаєте, вдома найкраще, тож повернувся через п’ятнадцять літ у Гірники, де проживала дочка разом із сім’єю. Тут невеличку хатину для себе ще звів, хоча періодично мешкав то у Язавнях біля сина, то у Гірниках біля дочки, де живу й зараз. А скільки за свій вік для людей хат збудував?! Щороку по дві зводив, треба ж було за щось жити. Столярку робив постійно.

— Не кожному доля дарує стільки віку, як думаєте, у чому секрет вашого довголіття?

— Я завжди у праці. Ніколи не пив горілки, не курив. І зараз стараюся не сидіти, бо треба ворушитися, аби жити.

— А в чому найбільше щастя?

— У дітях, онуках, у правнуках… І це мій найбільший скарб.

Микола Ковальчук найбагатший дідусь на Ратнівщині. Має аж 205 прямих нащадків: 6 дітей, 46 онуків, 144 правнуки і 9 праправнуків. У такому повному складі його сім’я ще ніколи не збиралася, бо це нереально. Взяти до уваги хоча б такий факт: щорічно рід поповнюється на 10–15 осіб, а то й більше. І незважаючи на це, чоловік знає, в якого внука чи правнука з’явилося на світ дитина, і знає, як назвали її. Дідуся поважають усі і намагаються якнайчастіше його провідати або ж зателефонувати і поцікавитися життям.

Микола Федорович сам щодня дзвонить до дітей, запитує, що зробили і що планують, ще й намагається порадити щось. І дуже переживає, аби не бути для них тягарем. Фронтовик мріє, щоб усі були здоровими, щоб був мир у державі, а люди жили в злагоді.

Валентина Борзовець.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хіба не романтики бандерівці? Скільки хлопців кров'ю пов'язали під страхом смерті, а потім лякали, що дороги назад немає.
Відповісти
Ти хоча сам зрозумів, що написав? Перестань ранком похмелятися, може розум вернеться. Нічого ворошити історію, чого чіпляєшся до старшого чоловіка та щей героя ВВВ. Гляди краще свою жінку, якщо вона у тебе є, бо вижене
з дому за п"янку.
Відповісти
Останні новини
Секрети довголіття і щастя від 98-річного фронтовика з Волині
17 травень, 2020, 15:01