Постав з руїн: віряни відзначають 20-річчя відновлення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору

Постав з руїн: віряни відзначають 20-річчя відновлення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору
20 років тому освятили й відновили з руїн храм, який став символом давнього Києва і через який це місто стали називати «Золотоверхим».

Сьогодні, 31 травня, віряни відзначають 20-ту річницю відновлення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору – тепер не лише центрального храму однойменного монастиря, але і кафедрального храму Предстоятеля помісної Православної Церкви України, – йдеться на сторінці ПЦУ у Facebook.

Зазначають, що цей храм є уособленням духовної сили українського народу, а його історія віддзеркалює історію українства та Української Церкви.

Монастир виник у час піднесення Київської держави. Закладений «літа 1108 від Різдва Христового», храм невдовзі підніс свої золоті бані над Старокиївською княжою горою. Фундатором собору став князь Святополк Київський, у хрещенні Михаїл, онук благовірного князя Ярослава Мудрого. Як Київ і вся Русь отримали хрещення від Царгороду, так і Михайлівський монастир через свого фундатора отримав від Матері-Церкви цінний дар – мощі святої великомучениці Варвари, які привезла до Києва дружина князя Святополка. Велика кількість зцілень та інших чудес за заступництвом святої відбулися в храмі за його довгий вік.

Собор був духовним осердям Києва понад вісім століть, переживши навіть Батиєву навалу у 1240 році. Але злочинства радянської влади пережити не судилося. Після перенесення 1934 року столиці УРСР із Харкова до Києва, почалося нищення київських храмів. Михайлівський Золотоверхий собор висадили у повітря, плануючи на його місці звести урядові квартали. З Промислу Божого ці плани не були втілені в життя, а фундамент знищеного собору понад пів століття чекав на відродження святині, яке розпочалося у 1990-х роках.

У 2000-му році, на День Києва, відновлений Михайлівський Золотоверхий собор був освячений і знову гостинно відкрив свої двері. У ньому, як і раніше, вірні стяжають божу благодать, а також знаходять захист у непрості моменти новітньої історії. Він став прихистком для борців за гідність та свободу під час силового розгону Євромайдану у 2013 році, а приміщення трапезного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова тоді перетворилося на імпровізований шпиталь, де лікували поранених. У серпні 2015 року на мурах Михайлівського Золотоверхого монастиря розміщена «Стіна пам'яті полеглих за Україну».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нам лише 1 рік, але віковічні храми наші!
А хто не вірить, хай вдягне на голову кастрюлю і по ній постукає.
Відповісти
Останні новини
Постав з руїн: віряни відзначають 20-річчя відновлення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору
31 травень, 2020, 11:35