Турійський район приєднається до програми «Чисте село». ФОТО*

Турійський район приєднається до програми «Чисте село». ФОТО*
Сільські голови Турійського району зацікавилися програмою «Чисте село», яку днями презентували під час робочої наради представники народного депутата України Сергія Мартиняка.

Нагадаємо, що програму «Чисте село» Сергій Мартиняк розробив разом зі спеціалістами ще перед парламентськими виборами і запропонував громаді. У деяких селах і селищах міського типу ця програма прижилася і успішно функціонує і нині.

«Програма «Чисте село» має на меті запровадити централізований збір сміття на сільських територіях і очистити їх від стихійних сміттєзвалищ», - розповів помічник народного депутата Олександр Пиза на робочій нараді, яка відбулася 21 червня у сесійній залі Турійської районної ради.



«Дана програма уже працює в межах Торчинської селищної ради на базі місцевого ЖКГ, і Сергій Мартиняк хоче, щоб вона працювала у всіх районах виборчого округу №20», - додав Пиза.

Олександр Пиза ознайомив присутніх із бізнес-планом комунального підприємства, в якому одним із головних видів діяльності є надання послуг населенню по вивезенню та утилізації сміття.



Згідно із бізнес-планом євроконтейнери (вартість одного – 3 100 грн) і сміттєзбиральний автомобіль (вартість 400 тис.грн.) комунальному підприємству надає Агропромислова група «Пан Курчак» безкоштовно із правом викупу.

А люди повинні щомісяця сплачувати кошти за послуги із вивозу сміття, які йтимуть на розвиток комунального підприємства. Згідно із попередніми розрахунками, вартість обслуговування одного контейнера на місяць буде становити максимум 150 гривень. Хоча є варіанти здешевити цю суму майже удвічі.



«Для підприємства, яке буде цим займатися, це цілком прибуткова справа. І для села вигідно – бо це нові робочі місця з достойними зарплатами. А також це культура чистоти, чисті узбіччя, не завалені сміттям лісосмуги, свіже повітря, не забрудненість наших водойм і просто зовсім інший, хоч трохи європейський комфорт життя людей», - наголосив Олександр Пиза.

«Не треба нарікати на те, що в Україні гірше жити, ніж в Європі. Треба починати із себе і наближатися до європейських стандартів життя», - додав він.



Під час наради виокремили основні економічні показники, прогнози розширення географії проекту, висновки, можливості та шляхи допомоги в подальшому підприємству із Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на придбання додаткових контейнерів.

Президент ТзОВ «Агропромислова група «Пан Курчак» Анатолій Аршулік розповів, що є кілька варіантів співпраці по програмі «Чисте село». Наприклад, у Торчині реалізацією програми займається ЖКГ. Однак є населені пункти, де люди самоорганізувалися і взяли на 8 дворів один контейнер, назначивши відповідального за збір коштів.



«Давайте домовимося з вами, що до 1 липня всі сільські голови, які хочуть працювати за цією програмою, опитають мешканців і подадуть інформацію про приблизну кількість потрібних сміттєвих контейнерів і де вони будуть розміщені. Тоді ми разом складемо логістику і визначимо вартість обслуговування одного контейнера на місяць для Турійського району, - запропонував Анатолій Аршулік.

Він запевнив: 15 липня у Турійському районі почне діяти програма «Чисте село».

Усі присутні на робочій нараді сільські голови підтримали пропозицію і пообіцяли до визначеного терміну виконати усі поставлені завдання, адже до старих контейнерів і умов вивезення сміття громада повертатися не хоче.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а пиз.а вже тут як тут
Відповісти
Останні новини
Турійський район приєднається до програми «Чисте село». ФОТО*
26 червень, 2013, 11:03