Під Любешовом розмило дамбу

Під Любешовом розмило дамбу
Після червневих злив міст, який сполучає Любешів і Заріку, пішов під воду.

Дамба, збудована там ще у 1980-х, не витримала ‒ її розмило в кількох місцях, ‒ пише Волинь-нова.

Любешів і Заріку розділяє Стохід. Нещодавно через річку перекинули новий навісний міст. Дорога через нього по згаданій дамбі ‒ приблизно півтора кілометра ‒ займає кільканадцять хвилин. Якби не цей міст, зарічанам довелося б робити гак 7 кілометрів.

Цьогорічний паводок підкинув нову проблему: дамба, збудована ще у 1980-х, не витримала. Коли Стохід розлився, її розмило в кількох місцях. Під водою опинились три місточки, які мають пропускати воду.

Тож, потрібна нова дамба-дорога. У Заріці є 72 хати, живе понад 200 людей і є охочі придбати в цьому мальовничому місці ділянки під забудову.

«Самотужки проблему ми не вирішимо, ‒ розповідає заступник любешівського селищного голови Василь Видерко. ‒ Торік люди спробували мішками з піском загатити місця прориву. Але цього року води було так багато, що вона пішла поверх мішків».

У селищній раді кажуть, що про проблему знають і в Луцьку, і в Києві. І сподіваються, що з грошей, виділених на протипаводкові заходи, таки дадуть щось на ремонт дамби. Інакше кошти, витрачені на новий міст, можуть виявитися викинутими на вітер ‒ не буде сенсу користуватися ним у період паводку, який може тривати не один тиждень і навіть місяць.

Від паводків потерпають і в селі Зарудчі, зокрема на вулиці Береговій.

Побудована торік дамба захистила селище Любешів, і вулиці, які опинялись у воді практично щороку, цього разу стояли сухими. Дамба тягнеться Любешовом уздовж Стоходу аж до села Зарудчі, яке примикає до райцентру. Зарудчі від вод Стоходу захищає насип, побудований давніше. Однак ці дві дамби не з’єднали. Між ними ‒ 800 метрів, і під час паводків у це «вікно» заходить вода. У зоні підтоплення опиняється кільканадцять садиб села.

«Щорічні паводки призводять до руйнування будинків, надвірних споруд, неможливо вести домашнє господарство, зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, ‒ бідкаються мешканці підтопленої вулиці Берегової села Зарудчі. ‒ Районна влада повідомила про успішне завершення будівництва дамби від селища Любешів до села Зарудчі, але чомусь оминули наші оселі, ніби ми не проживаємо на цій території…»

Вода у підвалах, здута підлога, цвіль у хатах, плаваючі надвірні вбиральні, свині, що хлюпочуться просто в хліві, затоплені городи, ‒ такими є господарства у селі Зарудчі вздовж берега Стоходу, не захищеного дамбою.

За словами сільського голови Анатолія Зімича, для додамбування цих 800 метрів потрібно 300 тисяч гривень. Сільрада їх не має. Тож доводиться просити «вище». Кілька років тому мали почати роботи, люди уже розбирали хазяйські споруди, що могли завадити будові, але далі справа так і не пішла.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яка дамба??? річку почистіть і всі проблеми вирішені!!!
Відповісти