У Луцьку ріжуть дерева, аби збудувати церкву. ФОТО

У Луцьку ріжуть дерева, аби збудувати церкву. ФОТО
На території поблизу парку на 40 кварталі Луцька, поблизу університету «Україна» готують площу для будівництва храму УПЦ Московського патріархату.

Тут тривають роботи з облаштування території під забудову: вирубують дерева та встановлюють паркан.



«Ми 10 років чекали на те, щоб отримати цю територію і розпочати будівництво храму. Тепер ми, нарешті, її отримали. У нас є всі необхідні документи, які дозволяють почати будівництво, зокрема, дозвіл на зрубування дерев на території під забудову, дозвіл на початок будівельних робіт» - говорить настоятель храму протоієрей Володимир Літвенчук.

Протоієрей Володимир Літвенчук
Протоієрей Володимир Літвенчук


Після облаштування, територію освятять і розпочнуть будівництво храму, каже священик.

Окрім того, священик повідомив: уже двічі – у ніч на середу, 26 та на четвер, 27 червня невідомі нищили сітчату металеву огороджу. Працівники ставили нову.

«Я не знаю, хто це міг зробити, можливо у когось є свої інтереси на цю територію», - Володимир Літвенчук.

До цього прихожани церкви протягом десяти років збирались у приміщенні Волинського шовкового комбінату, що на вул. Карбишева. Де є спеціально облаштована кімната, яка ледве вміщує сотню людей.

«Всі ці роки церква функціонувала в цьому маленькому приміщенні. На Трійцю тут теж проводилось богослужіння, прийшло багато людей, було дуже тісно і спекотно. В таких умовах ми живемо з початку 2000-х, як тільки відкрили це приміщення», - розповідає настоятель храму.



Територія будівництва займає 0,467 гектара. Площа майбутнього храму - 12x12 м. Церква уже й має адресу: вул. Конякіна, 1-В.




Священик демонструє документи і переконує, що будівництво ведеться з дотриманням усіх норм і правил.



До слова, у відносній близькості до місця будівництва цієї церкви храм з такою ж назвою будує громада УПЦ Київського патріархату. Це будівництво триває уже 5-й рік.

Заступник головного архітектора міста Ярослав Матвіїв запевняє, що церква буде зводитися не на території парку.

«Згідно зі старим і новим генеральними планами ця територія є місцем громадської забудови. Це не є територія парку, тому ми погодили зведення там храму. Хоча раніше, коли ще функціонував Волинський шовковий комбінат, будь-яке будівництво на тій території було забороненим», - розповів Ярослав Матвіїв.

Настоятель храму запевняє: хоч спочатку працівники і вимушені були зрізати дерева на місці будівництва, зате потім територію облагородять. «Коли храм врешті збудують, ми облагородимо територію навколо: посадимо невисокі туї і прокладемо доріжки», - запевняє настоятель храму.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 36
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У радянські часи Луцьк був одним із "зеленіших" міст України. Теперішня влада мер та депутати все перетворюють у кам'яні джунглі. Невже думають, що за них будуть вимолювати їхні гріхи? В сирій землі всі будуть однакові.
Відповісти
До речі, кілька років тому на території цього парку мало початися спорудження аквапарку та інших розважальних споруд. І це мало бути таки у парку, і не 12 на 12 м, як має займати храм. Де тоді були захисники природи?.. Ткож нема Української православної церкви Московського патріархату, а є - Українська православна церква.
Відповісти
добре читайте документи є Українська православна церква Московського патріархату а не Українська православна церква!
Відповісти
І де ви бачили такі документи - про УПЦ МП? В брєду?.. Є офіційна назва - УПЦ. А додаток - МП - розмовний.Хоча так само можна написати про УГКЦ. Офіційно - Українська греко-католицька церква. А можна дописати - УГКЦ Римського папства. Бо греко-католики мають духовний зв.язок з Римом, як УПЦ - з Москвою.
Відповісти
Мені під вікнами ваша богодільня із дзвонами НЕПОТРІБНА! Я вам у відповідь буду у колонки 200 Вт Rotting Christ вмикати на повну. Горіть в пеклі кацапські попи!
Відповісти
Лучше ставь им Christ AGony ;)
Відповісти
"знаючій", є УПЦ, без всіляких МП.
Відповісти
миллионы истинных украинцев окормляются в УПЦ МОСКОВСКОГО ПАРИАРХАТА...Многая лета владыке Нифонту и присным!
Відповісти
Не можуть на Соборності 20 літ добудувати храм, то куди ще беруться на Конякіна???? Черговий церковний довгобуд???!!!
Відповісти
як вона може бути українською, коли в цій церкві хан золотої орди відкривав єпархіїї (сарайська єпархія), а митрополит цієї церкви відлучав від церкви православних князів у пскові, які відмовлялись платити дань золотоординському хану.
була ця церква монгольською, так і залишилась.
Відповісти
В УПЦ більше українства, ніж у вашій УПЦ КП. По ділах судіть їх
Відповісти
в упц кп хан золотої орди єпархії не відкривав
Відповісти
бо тоді КП не було)))
Відповісти
тоді була руська церква і її митрополит був в києві.
а московський митрополит сидів в одрі і цілував хана в одне місце
Відповісти
Взагалі, Українська православна церква - це просто назва, вигадана для забивання мізків українських вірян. Є Російська православна церква - бізнесова пропутінська "рускомірівська" структура. І до цієї церкви належить весь єпископат так званої УПЦ. Зайдіть на офіційний сайт РПЦ і переконаєтесь! А є справжня помісна і незалежна Українська церква - Українська православна церква Київського Патріархату. Священики там як і в кожній церкві не святі, але гріє душу, що це наша рідна церква і з Москви нею ніхто не керує!
Відповісти
УПЦ КП - і не помісна, і не незалежна. А розкольницьке об.єднання, яке не визнає сітове Православ.я. Проте після смерті Філарета будуть об.єднані УПЦ КП з канонічною і помісною УПЦ. Доживіть до цього.
Відповісти
якраз від російсько-монгольської церкви незалежна.
щодо канонічності - в свій час вселенського патріарха в константинополі вигнали саме за те, що він взяв хабаря від московитів, ліквідував митрополію в києві і переніс її до московії. читайте книжки і не пишіть плітки, які гонять ваші московськи попи.
Відповісти
Ви певно дуже розумний раз таке пишите, перечитайте уважно шлях перенесення митрополії у Москву, а тоді пишіть свої нісенітниці.
Відповісти
так я це все читав. тільку московська версія далека від правди - не напишуть же московити, що платили хабаря вселенському патріарху.
а ви краще поцікавтесь, коли і за що виганяли партіархів в константинополі)))
Відповісти
Населення Волинської області на 1 лютого 2013 року становило 1 040 049 осіб.
Загальна статистика: не визначилися з конфесією 27% та невіруючі, невизначені щодо релігії 34%, у сумі 61%.
Отже на волині орієнтовно 634430 віруючих.
Кількість церков - 1572.
на одну церуву перепадає 403 людини.
частка тих, хто відвідує служби серед віруючих УГКЦ (36%), серед вірних УПЦ таких 16%, серед віруючих УПЦ-КП – 12%. Примітно, що серед віруючих обох православних Церков більшість (і майже однакові частки – 54-55%) становлять ті, хто відвідує служби тільки на релігійні свята.
баранів не так багато...щоб будувати стільки церков.
Відповісти
ГОРІТЬ В АДУ!!! ЗА ТЕ ЩО ВИ ПРИРОДУ НИЩЕТЕ, ВАС БУДУТЬ ЧОРТИ Ї..БАТИ ВІЧНІСТЬ!
Відповісти
бога нема
а тепер і дерев =(
Відповісти
Прости нас, Господи, нерозумних. От, як на кожній зупинці стоїть бар чи пивнушка -то ДОБРЕ! А храм -/ патріархат не має значення/нам заважає. І от хто ми ???
Відповісти
Не сваріться а краще примірітеся. КП-МП придумали політики, щоб нас пересварити. Патріархатів багато - Бог один!
Відповісти
останнім часом церков понабудовували всяких повно. але щось не видно позитивного впливу на суспільну мораль та свідомість людей. адкоголіків, наркошів і всяких придурків розвелось ще більше. деградація триває. у державі панує брехня і корупція. може пора позбуватися середньовічного мракобісся? Бог (в будь-яких розуміннях) існує скрізь. І в імя Бога вирубувати дерева не варто. у нас лише і церкви будуються одні а життя не покращується. може пора перебудувати мислення людей і зрозуміти що кіькість церков на душу населення не впливає на духовність та моральні стандарти
Відповісти
Невже ви насправді вірите у свої нісенітниці?!!! По-перше, смерті нашого Патріарха Філарета справді давно і довго чекають деякі, але він пережив Московсього Патріарха Алексія, переживе й Кирила. А УПЦ КП чи з Філаретом чи без нього завжди існуватиме й на поклін до Москви з її холуями-попами ніколи не приповзе. Буде одна церква в нашій державі і вона Москві не підпорядковуватиметься НІКОЛИ!!!!!!!!
Відповісти
Будувати церкву на Конякіна в Луцьку не дозволять нікому задля збереження парку?
15 травня 2009, 18:35
Будувати храм по вулиці Конякіна, що в обласному центрі Волині, не дозволять ні УПЦ, ні УПЦ (КП). Таке рішення одноголосно підтримали усі дев’ять членів тимчасово створеної у міськраді комісії щодо вирішення конфлікту по будівництву двох церков, – інформує 15 травня репортер «Волинських Новин».

Члени комісії по черзі заслухали представників УПЦ (КП) та УПЦ, їхню мотивацію та аргументи щодо будівництва храму. Першою висловила свою позицію сторона Київського патріархату.

За словами її представників, релігійна громада була зареєстрована у 2000 році і саме з тих пір йшлося про виділення земельної ділянки під будівництво храму. Якщо громада УПЦ була зареєстрована пізніше, то ми маємо більше права претендувати на ділянку, – мовили вони. У 2005 році розпочалися збори усіх документів. Наразі уже, за гроші громади, зроблені усі висновки, акти обстеження. В загальному на всі процедури витрачено приблизно 15 тисяч гривень. «А зараз стидно в очі людям дивитися, треба було не давати почати», – обурювалися представники УПЦ (КП).

Члени УПЦ, які виступали другими, також висловили свою позицію. Вони розповіли, що їхня громада була зареєстрована 2001 року і також одразу від неї йшла мова про виділення землі. Проте, за словами представників УПЦ, ними принципово не було вказано, де саме має постати храм, а сама міська рада запропонувала вулицю Конякіна, де парк. З того часу збиралися й опрацьовувалися документи, на які витрачено приблизно 10 тисяч гривень грошей громади.

До слова, також запросили людину, яка особисто підписувала громадам документи, – заступника директора департаменту містобудування, головного художника міста Ярослава Матвіїва. Пан Матвіїв розповів, за часів Кривицького (колишнього Луцького міського голови – «ВН») було прийнято рішення дати дозвіл на будівництво двох храмів. Ділянка Київського патріархату була кращою і розташовувалася поблизу Апеляційного суду, – зауважив пан Матвіїв. Проте пізніше суд захотів розширюватися і «шановні депутати тихенько проголосували, відібрали ту земельну ділянку для храму Івана Предтечі і дали суду», – сказав свідок подій. «Через те це все й почалося», – додав він.

Окрім того, під час засідання комісії йшлося й про те, що кожен із патріархатів має у Луцьку як зведені, так і ще розпочаті й недобудовані церкви. В УПЦ (КП) працюючих виявилося 9, а в УПЦ – 12 храмів.

На вулиці Конякіна, згідно з містобудівним обґрунтуванням, не може розміщуватися дві церкви, а надавати право на будівництво комусь одному – теж несправедливо. Врешті, після більш як півторагодинної дискусії, члени комісії одноголосно вирішили рекомендувати нікому не надавати права на будівництво, аби не розпалювати міжконфесійних конфліктів. Натомість на сесію міськради рекомендовано внести зміни у містобудівну документацію, і з метою збереження скверу на Конякіна заборонити будівництво храмів.
Нагадаємо, конфлікт між двома Церквами \"виплив на поверхню\" під час сесії Луцької міськради 25 березня.
Відповісти
Перед початком робіт потрібно було обійти жителів прилеглих будинків - розказати ситуацію і вислухати їхню думку на рахунок вирубування парку для втілення ваших мрій, а так висновок, що нічия думка настоятеля храму не цікавить...
Відповісти
Ідіоти! Природа - найкращий храм Бога
Відповісти
За комент респект. А церкву можна було б збудувати в іншому місці, а не в парку...Доречі цікава ситуація ще з церквушкою, що біля 21 школи (між дитячими садками). Колись там було здається кілька лавок, і дерева, можна було б зробити якусь зелену територію...а там церковний довгобуд, щей територію школи "порішали", що дорогу зробити. Супер.. Я не проти церков, але місця вибирають не порадившись з жителями району.
Відповісти
Територія всього парку-скверу запланована під зрубування, біля колишнього профілакторію планують зробити дорогу (нещодавно збирали підписи) і побудувати будинки, ...
Відповісти
В турции из за єтого сделали гос переворот, а вам слабо выйти и дать по мозгам этим дебилам с пилами и наконец то скинуть с кресла этого ДЕБИЛА романюка - который не знает чт отворится у него в городе. так же с строительством дома около 21 гимназии он якобы нихрена не знает - ГНАТЬ ТАКОГО МЕРА НАДО! за кого вы голосовали чекнутые!
Відповісти
..., коли почнуть будівництво храму, будинок через дорогу (вул. Конякіна, 12) може не витримати таких навантажень і буде повтор ситуації, як на вул. Рівненські, ...
Відповісти
...думку людей ніхто не запитав, а вже освячувати зібрались...
Відповісти
А чому людей у будинках які знаходяться у безпосередній близькості не спитали думки,хочуть чи ні вони того будівництва? Мені наприклад,тишини хочеться а не щоб у дзвони лупили.Пропоную почати збір підписів проти будівництва тієї церкви.Нехай у іншому місці будують.можна це обговорити на одному з місцевих форумів.
Відповісти
дайте ссилку, де саме це буде обговорюватись
Відповісти
Останні новини
У Луцьку ріжуть дерева, аби збудувати церкву. ФОТО
30 червень, 2013, 10:13