Обіцяють 300 мільйонів євро інвестицій і сотні робочих місць: на Волині будуватимуть вітрову електростанцію

Обіцяють 300 мільйонів євро інвестицій і сотні робочих місць: на Волині будуватимуть вітрову електростанцію
Об'єкти для отримання вітрової енергії мають намір побудувати ТзОВ "Волинь Вест Вінд - 2" та ТзОВ "Волинь Вест Вінд -3" на териториторії Затурцівської ОТГ Локачинського району.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Об'єкти будуть встановлені за межами населених пунктів за 700 м від житлової забудови з дотриманням вимог українського законодавства.

Представники компаній заявляють, що залучать в область 300 мільйонів євро інвестицій та створять сотні високооплачуваних робочих місць.

За умови врегулювання всіх формальностей, вітропарк потужністю 106МВт може бути введений в експлуатацію в 2022 році. Орієнтовний термін експлуатації вітрової електростанції – 20 років.

Сьогодні, 15 червня, питання обговорювали на робочій нараді за участю голови облради Ірини Вахович, голови ОДА Юрія Погуляйка та очільника Локачинської РДА Василя Бакуна. Потенційні інвестори переконували волинську владу, що вітрова енергетика в Україні в перспективі постійно збільшуватиме частину альтернативної енергетики в енергетичному балансі України. З їхніх слів Волинь має значний природний потенціал для реалізації вітроенергетичних проєктів.

Стартувати з будівництвом вітрової електростанції в Локачинському районі поки заважають формальні причини. Зокрема, в районі не затверджено Схеми планування території, без якої не можна розробити детального плану території розміщення об'єктів альтернативної енергетики, як того вимагає Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності". Затвердження Схеми планування території району - компетенція районних депутатів. Є сподівання, що обранці громади розглянуть питання на найближчій сесії районної ради. Компанія-інвестор зі свого боку гарантує дотримання законодавства та порядність. Про це більше детально зазначать у Меморандумі про співпрацю, який інвестори планують підписати з облдержадміністрацією. Голова ОДА Юрій Погуляйко вважає, що реалізація проєкту слугуватиме стимулом для розвитку місцевої економіки.

Голова обласної ради Ірина Вахович також підтримує цей проєкт і закликає всі сторони, які задіяні в його реалізації, консолідуватися та сприяти залученню інвестиції.

"Вітрова електростанція забезпечать Локачинський район новими робочими місцями, а також значними надходженнями до бюджету. Але важливо, де буде зареєстрована компанія, бо від цього залежить, куди будуть сплачуватися податки. В Локачинському районі сьогодні видобувають газ, але місцеві бюджети від цієї діяльності ніякої вигоди не мають. Тому ми рекомендуємо виконавчій владі області при підписанні Меморандуму про співпрацю з компанією-інвестором обов'язково врегулювати питання реєстрації підприємства", - зауважила Ірина Вахович.

Нагадаємо, раніше повідомляли про будівництво вітрової електростанції. Утім, попередньо інформуали, що її збудують вже у 2021 році й передбачали створення лише 30 робочих місць. Натомість тепер введення станції в експуатацію відтермінували на рік й обіцяють створення значно більшої кількості робочих місць.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви спочатку думайте, що то таке! Свою атомну енергетику зупиняють (саму дешеву), а роблять типу "зелену" яка буде за найдорожчими тарифами! Воно то добре, що робочі місця, але в загальному це все підвищення тарифів на електроенергію!!!
Відповісти
Всьо, гаплик ! Порозганяють вітряками диких гусей, качок, вальдшнепів, всяку корисну мошкару і бджіл, шо запилюють квіт ! Шацькі озера відчули негативний вплив меліорації, а вітрооенергетика доб'є і флору, і фауну на локачинських землях ! А оті вчені мужі і хазяї області для демонстрації свого IQ хоча би навели базові цифри з техніко-економічного обгрунтування, яке має обов'язково має передувати розробці проекту ? З непідготовленими пропозозиціями виходити на загал - то невігластво, непрофесіоналізм, профанація і дилетанство ! Але шо з них візьмеш - маємо те, шо маємо !
Відповісти
Необхідно терміново організувати ініціативну групу в Затурцівьскій ОТГ з більш-менш притомних людей, яка б залучила експертів для фахового обговорення як економічної, так і екологічної сторони проекту. Бо виникає купа серйозних питань не зрозумілих для пересічної публіки. Наприклад, чому всього на 20 років, коли, зазвичай, подібні проекти розраховані мінімум на 50 років; який ККД такого проекту, враховуючи те, що Затурці не в горах і не на березі буремного океану; скільки насправді цей проект дасть робочих місць, зважаючи на те, що вітрова енергетика сьогодні високоавтоматизована; міграційні шляхи яких птахів пролягають над цими територіями тощо.
Відповісти
Совки з Свинюх ,Конюх і Маньківа проти .
Відповісти
Локшину порозвішували, а піпл і ведеться разом з тими керовниками з IQ нижче плінтусу!
Відповісти
Справжній совок - це ти, бо тобі що не скажуть, то добре, бо то "власть", а власть знає, що і як робити. Але є люди, які розуміють, що будь-яку владу необхідно контролювати. І робити це мають саме громадяни,які мешкають на даній території, бо то їх рідна земля. Без громадського контролю порядку не буде ніколи. Більше того, саме в процесі здійснення громадського контролю і формується справжній громадянин країни.
Відповісти
Хапнуть золоту земельку а потім змінять цільове призначення і продадуть. Робіть на Поліссі на піску, там вітер такий самий.
Відповісти
Ну так перша ж іде вахович,може ще і "інвестиції"швейцарські"чи може "царські".Де сміттєпереробні заводи,де вони???австійські чи ще якісь...люди,ну навчіться вже думати і аналізувати,на виборах бажано,бо залишитесь без штанів,зате з вітряками...
Відповісти
Останні новини
Обіцяють 300 мільйонів євро інвестицій і сотні робочих місць: на Волині будуватимуть вітрову електростанцію
15 червень, 2020, 15:22