В УПЦ КП канонізували волинських князя й поета

В УПЦ КП канонізували волинських князя й поета
Українська православна церква Київського патріархату зарахувала до лику святих мученика Данила Братковського (на фото) та князя Володимира Васильковича.

Таке рішення прийняв Помісний Собор Патріархату, - повідомили у прес-службі Волинської єпархії.

Данило Братковський - це громадський діяч, український патріот, польськомовний поет; співпрацював із гетьманом Іваном Мазепою, брав участь у повстанні Семена Палія. Відомо, що це був і борець за православну віру.

Коли наприкінці XVII століття католицьке й уніатське духовенство готувало собор, за яким православ’я на Україні мало зникнути, Братковський у складі депутації Луцького православного братства склав присягу, що докладе усіх зусиль, аби «зберегти цілість святої східної Церкви…». Цю позицію він обстоював на численних шляхетських сеймиках Київщини та Волині.

Мученицьку смерть зустрів 15 листопада 1702 в Луцьку на площі Ринок: був страчений за вироком польського військового суду.

Про життя князя Володимира Васильковича багато написано в літописах, де він згадується як книголюб і філософ. Жив у ХІІІ столітті, був наступником волинського князя Василька – брата Данила Галицького. Зайняв престол у Володимирі та правив землями Західної Волині.

Він власноруч переписав «Житіє Димитрія Солунського», «Паранесис» Єфрема Сиріна, Євангеліє, Апостол та багато іншої духовної літератури. Чимало книг подарував містам і церквам. Наприклад, Паремійник, Апостол-апракос та Євангеліє, оковане сріблом, він пожертвував храму Благовіщення, що в Кам’янці на річці Лосні.

Володимир Василькович відомий і тим, що за його правління уклали і відредагували основну частину Галицько-Волинського літопису. У ньому князя зображено як зразкового християнина, який підтримує ченців та священнослужителів, якому характерні смирення, справедливість та милість до вбогих.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.