Перспективні ніші для маркетплейса: що та як продається на онлайн-майданчиках*

Перспективні ніші для маркетплейса: що та як продається на онлайн-майданчиках*
Розвиток технологій призвів до переходу практично всіх сфер людської діяльності в інтернет. За статистикою, сьогодні щонайменше половина людей віддасть перевагу купівлі необхідних товарів на сайті Zakupka.com замість походу до традиційного ринку чи навіть у ТРЦ. Воно і не дивно: онлайн-закупи допомагають зекономити час, а іноді й гроші, оскільки в мережі ті самі товари зазвичай коштують хоча б трохи дешевше. Проте що робити підприємцям, чий бізнес пов’язаний з торгівлею офлайн?

Існує два варіанти: змиритися з поступовим занепадом власної справи та задовольнятися тим, що маєте, або переводити власний бізнес у мережу, охоплюючи нову аудиторію та підвищуючи прибуток.

Очевидно, що більшість обере другий варіант. Проте для старту їм знадобиться якісний ресурс, і тут у пригоді стане маркетплейс. Це торговий майданчик, де зібрані пропозиції товарів і послуг від сторонніх компаній. Можна його умовно порівняти зі своєрідним онлайн-ринком, де продавці сплачують комісійний збір компанії-оператору, а натомість здійснюють продаж товарів на маркетплейсах і отримують робочі механізми комунікації, систему оплати та інші інструменти, що суттєво полегшують роботу в мережі.

Якщо з онлайн-майданчиком усе ще більш-менш зрозуміло, то є ще одне питання, яке хвилює підприємців-початківців: що вигідно продавати на маркетплейсах? Якщо говорити глобально, на подібних платформах можна продавати будь-що незаборонене законом. Проте, звичайно, попит на різні категорії відрізняється.

За останніми аналітичним дослідженнями, на ринку електронної комерції переважає fashion-сегмент, тобто одяг, взуття, аксесуари тощо. Також користується попитом електроніка: смартфони, планшети, стайлері, навушники, геймпади тощо.

Проте в країнах зі швидшими темпами розвитку економіки спостерігається підвищення зацікавленості клієнтів маркетплейсу в побутовій хімії, декоративній та доглядовій косметиці, товарах для саду та городу та врешті-решт продуктах харчування. Прогнозується, що ця тенденція стане характерною для України вже за рік чи два.
Водночас слід врахувати, що існують категорії товарів, попит на які стрімко підвищується в певному сезоні. Наприклад, це стосується садових інструментів, саджанців різноманітних рослин, садових альтанок, дитячих будиночків тощо. Їх активно купують восени і влітку, однак взимку ці товари найчастіше просто лежать на складі.

Як почати продавати на маркетплейсі

Слід зазначити, що більшість торгових майданчиків не співпрацюють з фізичними особами. Це, звичайно не стосується, платформ формату С2С, проте вони не підходять для роздрібної торгівлі. Тож для початку вам доведеться зареєструватися як ФОП чи юридична особа та відкрити розрахунковий рахунок у банку.



Наступне — вибір формату платформи. Найпоширенішим є формат В2С, тобто бізнес продає товари звичайним людям. Також існує В2В, де обидва гравці — це компанії. Не забудьте переконатися, що на маркетплейсі представлені ті категорії товарів, з якими ви працюєте, адже існують майданчики, що спеціалізуються виключно на одязі чи, наприклад, техніці.

Також слід оцінити основні параметри вибору електронного майданчика:

• розмір комісії. Не головний, але важливий критерій. Може коливатися від 3 до 70% залежно від рівня сервісу;
• частота виплат. Деякі компанії-оператори переказують кошти, отримані від продажу товарів, уже на наступний робочий день, а деякі роблять виплати лише раз на тиждень;
• доставлення. Зазвичай продавцям доступні всі види доставлення, в тому числі механізми міжнародної торгівлі;
• лояльність до співпраці з іншими майданчиками. Деякі маркетплейси відмовлять у співпраці, якщо ви вже маєте каталог на сайті їхнього конкурента;
• вимоги до продавців. Зазвичай вони адекватні та цілком реальні, проте переконайтеся, що зможете відповідати їм.

Після вибору оптимальної онлайн-платформи варто подати заявку на співпрацю, після чого з вами зв’яжуться, щоб обговорити умови.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Перспективні ніші для маркетплейса: що та як продається на онлайн-майданчиках*
30 квітень, 2020, 22:57