Росія таки заборонила ввіз українського сиру

Росія таки заборонила ввіз українського сиру
У вівторок, 7 лютого в Росії набуває чинності заборона на ввезення сирів деяких українських виробників.

Про це повідомив голова Росспоживнагляду Геннадій Оніщенко, - інформує ВВС.

Чиновник пояснив таке рішення «неконструктивною позицією» українських сировиробників.

«Це дає нам підстави буквально з завтрашнього дня заборонити цілий ряд виробників, за якими найбільше число негативних знахідок у тих групах так званої сирної продукції, яку ми виявляємо», - сказав Оніщенко.

За його словами, продукцію цих виробників з вівторка очікує «закриття на кордоні».

Керівник Росспоживнагляду твердить, що чим більше відомство досліджує зразки українських сирів, тим більше виявляє «негативних знахідок».

За його словами, під час перевірок у 62-х регіонах Росії фахівці відібрали 178 зразків сиру, з яких 38 не відповідали чинним у країні нормативам.

«Ситуація, за нашою оцінкою, посилюється тим, що ми не бачимо імпульсів до того, щоб конструктивно вирішувати проблему, що склалася, а тільки несистемні і безграмотні коментарі в публічному полі, які дають нібито виробники сиру, виправдовуючи і без того непристойну ситуацію, яка складається в цьому сегменті», - заявив Оніщенко.

Раніше Росспоживнагляд неодноразово заявляв про погіршення української сирної продукції, зокрема через надмірне використання пальмової олії. Українські урядовці, а також самі виробники сиру відкидали такі звинувачення.

Натомість, після підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС сир українського виробництва матиме хорошу перспективу на ринку Європейського союзу, вважає урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький.

«Із ЄС у нас є домовленість, що на сир буде нульове мито, тобто ми зможемо вільно експортувати сир без обмежень, якщо він буде відповідати європейським стандартам якості», - каже П'ятницький.

«Українські виробники також досягли певного рівня, причому і за якістю, і за безпечністю цієї продукції. Вони були активними учасникам наших переговорів з Європейським союзом, і з ЄС у нас є домовленість, що на сир буде нульове мито, тобто ми зможемо вільно експортувати сир без обмежень, якщо він буде відповідати європейським стандартам якості», - сказав П'ятницький в інтерв'ю «5 каналу».

При цьому він побажав «наполегливості» українським сировиробникам, додавши, що вони «знайдуть своє місце на ринку ЄС».

Коментуючи критику якості українських сирів Росспоживнаглядом, чиновник пов'язав її з «доволі жорсткою конкуренцією» на ринку.

«Зрозуміло, що так чи інакше російський бізнес, який працює в цьому секторі, він росте, він нарощує свої потужності, і, звичайно, їм потрібен певний ринковий простір», - твердить урядовий уповноважений.

Європейський ринок, каже пан Пєятницький, теж дуже конкурентний, але й «обсяги споживання у нього інші».

Чиновник також очікує, що від виходу українських сировиробників на ринок ЄС виграють і українські споживачі, оскільки матимуть змогу купувати сири кращої якості.

Нагадаємо, вперше російська санітарна служба заявила про погіршення якості експортованої з України молочної продукції 12 січня. В українському уряді тоді сказали, що «ніяких проблем і загроз імпорту українських сирів до РФ немає».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.