Волинський нардеп хоче змінити закони про кооперацію

Волинський нардеп хоче змінити закони про кооперацію
Народний депутат України Анатолій Вітів (ВО "Свобода") і двоє його колег Ігор Сабій та Павло Кириленко зареєстрували законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства у сфері сільськогосподарської кооперації)".

Документ спрямований на розвиток сільської кооперації та захист інтересів селян, - повідомили у партійній прес-службі.

Депутати-свободівці наголошують, що положення чинного законодавства в галузі кооперації, зокрема закону "Про кооперацію", не відповідають положенням нового Податкового кодексу України. Тому, що зазначені законодавчі акти були ухвалені до того, як Податковий кодекс набув чинності.

"Так, відповідно до статті 25 закону "Про кооперацію" дохід кооперативу формується з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних і прирівняних до них витрат та витрат на оплату праці найманого персоналу. Водночас відповідно до підпункту 14.1.56 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу, доходи визначаються як загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльности, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах на території України та за її межами. Відповідно до підпункту 134.1.1. пункту 134.1 статті 134 Податкового кодексу прибуток визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду", - стверджують автори законопроекту.

"Отже, дохід, про який згадується в законі "Про кооперацію" – є прибутком в розумінні Податкового кодексу України. Законодавчі колізії створюють перешкоди в діяльности кооперативів, оскільки дають формальні підстави податковим органам вимагати від кооперативів здійснювати покриття збитків, погашати кредити, виплачувати кооперативні виплати, а також сплачувати податки зі свого прибутку", - підсумовують свободівці.

Народні депутати від "Свободи" пропонують внести зміни до відповідних законодавчих актів.

Окрім цього, автори законопроекту наголошують, що законодавство надає право фермерським господарствам отримувати лише статус асоційованого члена виробничого кооперативу. Відповідно до законів "Про кооперацію" та "Про сільськогосподарську кооперацію" асоційовані члени кооперативу мають лише право дорадчого голосу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський нардеп хоче змінити закони про кооперацію
05 липень, 2013, 08:00