Турецька компанія ONUR потрапила в міжнародний корупційний скандал*

Турецька компанія ONUR потрапила в міжнародний корупційний скандал*
Вчорашній день ознаменувався затриманням учасників міжнародного злочинного угруповання, якій – на думку слідства – керував екс-глава «Укравтодору» Славомир Новак, пише From-ua.

Йому укупі з високопоставленими подільниками звинувачують у організації міжнародного злочинного угруповання, вимагання хабарів у великих компаній – операторів ринку автодорожнього будівництва та ремонту. Втім, деякі ЗМІ сумніваються в тому, що велике міжнародне злочинне угруповання – якщо вона таким є – було організовано виключно найманим топ-менеджером експатом, нехай навіть і разом з впливовими друзями. Істина не настільки очевидна, якою вона може здатися на перший погляд, стверджує журналіст «Апострофа» у статті «Мета – злити Новака».

Не думай про секунди звисока

Як повідомили нещодавно польські та українські ЗМІ, Центральне антикорупційне бюро Польщі затримало колишнього міністра транспорту Польщі, екс-главу Державної служби автомобільних доріг України («Укравтодор») Славомира Новака. Про це вчора повідомив прес-секретар міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Зарін. Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник уточнив, що затримання відбувалося в рамках міжнародної операції НАБУ, САП і Центрального антикорупційного бюро Польщі, повідомляє delo.ua.

Новаку висунуто підозру відразу за трьома епізодами – за отримання хабарів в української компанії «Альтком», турецької компанії «Онур» і польської компанії ECM Group. Проведено обшуки його офісів і місць проживання, вилучені всі фінансові документи та записи.
Як повідомляє видання, відомий журналіст Юрій Бутусов нагадав, що вперше в історії України проведено розслідування в рамках спільної міжнародної слідчої групи, вперше фігурантам висунуто одночасно відразу по дві підозри від антикорупційних органів двох країн – за порушення закону в Польщі і в Україні.

«Новак використовував підлеглих йому посадових осіб «Укравтодору» і держпідприємства «Укрдорінвест», а також групу знайомих – громадян України та Польщі, для отримання та легалізації хабарів. Злочинна діяльність здійснювалася Новаком відразу після призначення в жовтні 2016- го року і до 30 вересня 2019 го», – цитує видання слова Юрія Бутусова.

У Польщі затримано подільників Новака – колишнього командира польського військового спецназу «Грім» Даріуша Завадку та бізнесмена Яцека Палюху. І одночасно обшуки тривають в Україні, підозри будуть пред'явлені цілій низці високопоставлених співробітників Новака в «Укравтодорі».

Onur Group та інші зацікавлені особи

Незважаючи на те, що правоохоронцям у Польщі й Україні зручно позначити в ролі винного Славомира Новака та декількох наближених до нього осіб, журналіст «Апострофа» звертає увагу на один з важливих висновків – а саме на той факт, що всі делікатні рухи учасників «автородожної мафії» відбувалися абсолютно добровільно і за взаємною згодою всіх строн.

«Слідство встановило, що представники Onur Group увійшли в змову з Новаком, і компанія стала регулярним переможцем тендерів «Укравтодору», – підкреслює «Апостроф».

«У ЗМІ зараз активно розгортається кампанія, метою якої є вивести з-під слідства більших персонажів і «злити» Славоміра Новака, зробивши його винуватим у всіх гріхах. Основна ж проблема навколо ситуації з «Укравтодором» полягає в тому, що ринок дорожнього будівництва в Україні до теперішнього моменту поділений між двома компаніями: «Автомагістраль-Південь» (Україна) й Onur Group (Туреччина). Фактично зазначені дві компанії контролюють прийняття всіх важливих рішень по тендерах, пов'язаних з «Укравтодором». Учасники ринку, які не мають відношення до вказаних двох компаній, не допускаються до участі в тендерах або ж вони виступають у ролі формальних учасників. Основна лінія розслідування правоохоронних органів України, Польщі й інших країн вивчає дачу хабарів керівництву «Укравтодору» саме представниками зазначених двох компаній», – повідомляє джерело, близьке до слідства.

Юрій Бутусов побічно підтверджує це твердження і звертає увагу на той факт, що при Новаку у «відкатні» схеми дійсно були тісно залучені будівельні гіганти Onur Group (Туреччина), група «Альтком» та інші компанії. Вони, до речі, продовжують активно освоювати підряди і зараз – вже при новому директорові «Укравтодору» Олександрові Кубракові.

Дійсно, слідством встановлено, що Славомир Новак запросив хабар у власника однієї з найбільших українських будівельних компаній «Альтком» Олександра Тисленко та директора компанії Сергія Павлічева за перенесення термінів виконання контракту на будівництво ділянок траси М-05 «Київ – Одеса», який здійснювався за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку. Цікаво, що будівельники не намагалися оскаржити запропоновану їм хабарницьку схему, вважаючи її за само собою зрозумілою меотдикою ведення справ.

«В інтересах «Альткому» діяли радник Новака Віра Бічуя, перший заступник голови «Укравтодору» Олександр Харченко, начальник відділу міжнародного співробітництва Анна Юрченко і директор «Укрдорінвесту» Олена Криворучко. За матеріалами антикорупційних органів, схема отримання коштів повинна бути такою – Новак з Палюх створюють у Польщі підприємство зі статутним фондом у 30 тисяч євро, яке «Альком» нібито повинен був викупити за 300-350 тисяч євро», – пише Юрій Бутусов.

Також слідство встановило, що представники турецької компанії Onur Group увійшли в злочинну змову зі Славомиром Новаком, в результаті чого компанія стала регулярним переможцем тендерів «Укравтодору».

Оперативні контакти між Onur Group і Славомиром Новаком здійснювалися через Віру Бічую і Яцека Палюху. Саме через них були узгоджені умови подальшої «співпраці». Зокрема, передбачалося, що тендер за проектом «панєвропейськаої дороги» ЄБРР і ЄІБ траси М-03 «Київ – Харків – Довжанський» на суму $175,6 млн. буде виграний у разі виведення хабара для Новака в окреме підприємство. Хабар, за матеріалами антикорупційних структур, виражався у вигляді створення спільного підприємства Onur Polska, співзасновником якого з польської сторони стали Новак і Палюха. А Onur Group дійсно переміг у тендері на будівництво зазначеної автодороги (контракт був підписаний 21 травня 2018 року).

Загалом, все вказує на те, що компанії «Онур» і Славоміру Новаку вдалося спільно створити підприємство в Польщі і цілком успішно продовжити корупційну діяльність.

«Онур» потрапила в найбільший корупційний скандал, який може поставити під сумніви результати всіх тендерів, в яких брала участь фірма. Відзначимо, цьому підприємству належить частка в складі групи ТОВ «Онур Констракшен Інтернешнл» і українському представництві «Онур Таахут Ташимаджилик Ігаат Тіджарет Ве Сана Анонім Шіркареті». За три роки з 2017-го вони отримали в Україні, відповідно до системи Prozzoro, тендерів на загальну суму близько 37 млрд грн», – пише «Обозреватель».

Польський підрядник запропонував піти на ...

Вся ця схема працювала цілком справно, поки в ній не з’явився підрядник з ЄС, який просто не зрозумів, що хабарі в Україні – це така особлива частина бізнес-культури. За даними слідства, Новак зажадав хабар від польського бізнесмена, представника компанії ECM Group Polska Sp. Олександра Джозі. Партнер Новака полковник Завадка передав Джозі прохання про хабарі за сприяння в перемозі в закупівлі «Консультаційних послуг з розробки проектно-кошторисної та тендерної документації на будівництво і реконструкцію доріг М-01 «Київ – Чернігів – Нові Яриловичі» і М-06 «Київ – Чоп», з подальшим виконанням авторського та технічного нагляду. Кошторис контракту – 1 784 204 евро.

Юрій Бутусов уточнює, що за отримання контракту компанія Джозі мала укласти контракт про консультаційні послуги з кіпрською фірмою DSBS CY LTD, підконтрольній безпосеоредньо Новаку, на суму 10% від вартості контракту (тобто 178 тис. євро).

Але тут сталося те, чого Славомир Новак не очікував – поляки відмовилися давати йому хабар, на відміну від інших учасників великого автодорожнього будівництва.

І 19 серпня 2019 року Новак заявив полковнику Завадці, що не збирається сприяти ECM Group у нових проектах, поки з ним не розрахуються. Ці переговори вже ретельно фіксувалися антикорупційними органами.

Тебе посадять – а ти не кради!

З моменту здобуття Україною незалежності ця справа стала першою, в якій вище керівництво «Укравтодору» було спіймано на гарячому на величезному хабарі. Більш того, було розкрито частину міжнародної злочинної системи «обілечування» іноземних компаній підрядами в Україні.

Фігурантами справи є дуже великі компанії, і обшуки тривають у багатьох офісах. Антикорупційні органи шукають ці та інші свідоцтва існування таємної корупційної бухгалтерії в «Укравтодорі», а також компаніях Onur Group (Туреччина), «Автомагістраль-Південь», «Альткомі» та інших. Саме на згадані компанії зараз оріенітрована друга хвиля слідства, після якої можуть бути знайдені нові докази, а після них можуть бути нові затримання.

Компанія Onur Group Ukraine підтвердила проведення обшуків правоохоронними органами у кримінальній справі про діяльність екс-керівника «Укравтодору» Славомира Новака. Про це повідомили у прес-службі компанії, пообіцявши надати більш детальну інформацію після завершення слідчих дій. «Компанія Onur Group Ukraine сприятиме слідству і забезпечить повний доступ до інформації, яка сприятиме розслідуванню за участю НАБУ, САП і Центрального антикорупційного бюро Польщі про діяльність екс-керівника «Укравтодору», – зазначено в повідомленні.

Утім, у чому точно не варто сумніватися, так це не лише в бажанні однієї сторони брати хабарі, а й у такому ж бажанні та готовність іншої сторони – давати їх.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.