Яким був театр в замку Любарта у 1917 році

Яким був театр в замку Любарта у 1917 році
В пресі 1917 року вдалось відшукати цікаве оголошення про подію, яка планувалась у Луцькому замку.

Захід мав відбутись в неділю, 30 квітня, 1917 року, - пишуть Хроніки Любарта.

В заголовку йшлось «Театр в замку Любарта». Організатором був артистичний гурток Луцької Української Громади. Вони мали поставити комедію у п’яти актах під назвою «Мартин Боруля» І. Карпенка-Карого.

Варто сказати, що до того у 1916 р. на території Луцького замку з’явився електротеатр під назвою «Замок Любарта». Його побудували за кошти військових. Відомо, що це був дерев’яний літній театр. Його використовували як приміщення театру, так і кінотеатру.

В оголошенні на 30 квітня йшлось, що перед початком комедії теж заплановане патріотичне дійство. Спершу український хор мав виконати гімн «Ще не вмерла Україна» і «Заповіт» Т. Шевченка. Вкінці вистави мали бути танці. В антрактах мав грати оркестр військової музики.

Прибуток від заходу повинен був піти на освіту населення. Квитки на комедію можна було придбати завчасно у друкарні (типографії), а в день вистави – в касі театру. Ціни на захід були за словами організаторів «загальнодоступні» - від 75 копійок до 6 карбованців. Керівником заходу був голова Луцької Української Громади Головацький.

До слова, що після Лютневої революції 1917 р. над Луцьком вперше замайорів синьо-жовтий прапор. В квітні 1917 р. в місті постає перше українське соціально-політичне товариство «Українська Громада».

Про наступний захід в приміщенні «кінематографа» знаємо, що він відбувся 13 травня 1917 року. Організатором спектаклю в замку був VII автомобільно-санітарний загон, який проводив спектаклі. Це був благодійний захід. 50% коштів, які виручили за квитки пішли «просвіту солдат в окопах». Друга половина коштів ішла на потреби автомобільно-санітарного загону.

До наших часів навіть дійшов фінансовий звіт. Отож, за один спектакль від продажі квитків організатори виручили - 1190 р. 50 к. За продаж цукерок, серпантину, закусок – 1069 р. Від продажу квітів отримали – 96 р.

Для того, щоб організувати спектакль, самі організатори витратили суму у розмірі – 976 р.

28 травня 1917 року в театрі, що був у Луцькому замку відбувся благодійний спектакль, який організував 406 Щигрівський піхотний полк. Із звіту дізнаємось, 25% прибутку від спектаклю пішло на користь бідного населення міста Луцька, а 75% - на підтримку культурно-просвітницької комісії 406 Щигрівського піхотного полку. Організатори отримали тоді близько 1471 р. від квитків, 236 р. – на благодійному аукціоні, 14 р. – від буфету та гардеробу «вішалки».

На жаль, світлин театру часів Першої світової війни на території замку поки не вдалось відшукати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Має бути стидно за таких учнів вашим вчителям
Відповісти