Як визволяли волинських дітей із табору-«бомжатника». ВІДЕО

Як визволяли волинських дітей із табору-«бомжатника». ВІДЕО
60 волинських дітей поїхали відпочивати в бердянську здравницю «Оріон», а потрапили наче б на зону.

Вони спали в мокрих ліжках, а на голову їм капала вода, ‒ йдеться в сюжеті телеканалу СТБ.

У санаторії не було світла, зі стін стирчали оголені дроти. В одну кімнату заселяли по 11 дітей, а годували тільки бутербродами. Школярі зробили фотографії нелюдських умов проживання, які відправили батькам.

«Це я навіть не знаю, як назвати, це просто… тюрма. Постіль була забруднена, ми навіть не могли разстелити свої ліжка, щоб поспати. В кімнаті жило по 11 людей, а на одну кімнату три тумбочки», ‒ розповідає дівчина, яка «відпочивала» в таборі.

10-річну Оксану Осипову мама відправила до табору підлікувати хворе серце. Донька обіцяла щодня висилати морські фотографії. Але замість них мати отримувала фото, немов з фільму жахів. Жінка зізнається, побаченими фотографіями та почутими по телефону скаргами була просто шокована. Дочка плакала і благала забрати її додому.

«Ми як поглянули на ці фотографії, то жахнулися. Ось на такому матраці мусила спати моя дитина», ‒ каже вона.

Крім зонівських умов проживання, дітей у таборі ще й тримали на голодному пайку.

«Наших дітей там годували одними бутербродами і дали жменю цукерок Рачків», ‒ каже Тамара Шумик.

Допомогти на місці спробувала Ніна: вона як супроводжуюча групи дітей з Волині пішла скаржитися до директора табору. Той пообіцяв умови трохи поліпшити. Але далі обіцянки справа не пішла.

«Він сказав, що привезе нову постіль ‒ 108 простирадл і 64 наволочки і дозволить щодня купатися в душі. Хоч душ нам запропонували зразу для всіх і там так і залишилося ‒ 3 рази на тиждень. Не дивлячись на те, що діти купаються в солоній воді. То він сказав, що для вас ми зробимо «исключение». Що ваша Волинь буде купатися щоденно», ‒ розповіла Ніна Чура, вчитель Камінь-Каширського ліцею.

Шоковані почутим і побаченим батьки пішли зʼясовувати стосунки до волинських чиновників, які і надали безплатні путівки. Посадові особи тільки руками розвели. Мовляв, про реальні умови табору нічого не знали. А путівки для дітей-чорнобильців отримали з Міністерства соціальної політики.

«Нам ці путівки прийшли з Києва, цей заклад виграв тендер, от ми і відправили туди діток», ‒ каже голова Камінь-Каширської РДА Іван Вовк.

Скандал дійшов до столиці. Відповідальне за дитячий відпочинок Міністерство соцполітики маленьких волинян після трьох пекельних днів таки переселив у інший оздоровчий заклад. Тим часом у жахливих умовах в бердянському таборі залишається понад 400 юних відпочивальників з усієї країни.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Обрали нового голову ЦВК
06 липень, 2013, 14:33
Як визволяли волинських дітей із табору-«бомжатника». ВІДЕО
06 липень, 2013, 13:21