У Павлівці поляки і українці молилися за жертв Волинської трагедії

У Павлівці  поляки і українці молилися за жертв Волинської трагедії
Близько двохсот українців та поляків 6 липня у селі Павлівка Іваничівського району спільно молилися за загиблих у так званій "Волинській трагедії" - етнічних конфліктах між українцями і поляками.

Екуменічне богослужіння за участю представників українського та польського духовенства відбулося на українському та польському кладовищах у Павлівці.

Молебень відбувся в рамках Громадської ініціативи вшанування пам’яті жертв Волинської трагедії 1943 року. Організаторами такої ініціативи стали Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки у Луцьку та Український католицький університет зі Львова.

В рамках Громадської ініціативи у неділю, 7 липня, заплановане богослужіння на могилі українських жертв у селі Сагринь у Польщі.

Як відомо, у селі Павлівка розташований меморіал на місці поховання польських жертв, яких вбили у 1943 році. У 2003 році у цьому населеному пункті на знак примирення до річниці трагедії відбулася зустріч тодішніх президентів України й Польщі Леоніда Кучми й Олександра Кваснєвського, які спільно відкрили цей меморіал.

У 2013 році представники духовенства та громадськості знову говорили про примирення.

«Не варто ховатися за віру чи національність, виправдовуючи свої гріховні вчинки. Перед Богом ми рівні. Ось поле перед яким ми з вами стоїмо. Хіба видно кого тут поховали? У всіх прах земних: не видно ні статі, ні вік, всіх покрила одна земля. Ось так і перед Богом: від діл своїх оправдаєшся і від діл своїх осудишся. Тому немає виправдання тим, хто вчинив людиновбивства, якою би великою ідеєю він не прикривався би», - зазначив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«За свої 62 роки я розумію як життя залежить від цінностей, від трагедій минулого. Я також син багатьох переживань і сьогодні на перехресті між минулим та майбутнім, споглядаючи своїх дітей та внуків, я би не хотів, аби невинно пролита кров на українських землях волала проти України. І тому особисто каюся і прошу пробачення за всяку невинно пролиту кров на цій землі, нашій землі», - зазначив Координатор Міжцерковної ради Рівного Володимир Ільчук.

Академік Ігор Юхновський нагадав присутнім, що президенти Польщі та України вже вибачилися від імені своїх народів у 2003 році та закликав не розбурхувати тему протистояння.

«Я, який зокрема має відношення до створення української незалежної держави, глибоко жалкую, прошу пробачення у поляків за дії українців і пробачаю полякам за їх дії проти українців. Але виникає здивування: вибачення і пробачення вже зробили наші президенти, то чому ми знову повертаємося до цих подій? Чому це роблять у Польщі? Не дай Боже це почнуть повторювати в Україні», - зауважив науковець.

Юхновський зазначив, що розгортання конфлікту вигідним для українців не буде.

«По-перше, на Україну здійснюється шалений агітаційний і політичний тиск як з боку Росії, так і ряду європейських держав. Поширюється думка, створюється враження, що Україна, яку колись утопили трагедією масового вбивства голодом, що Україна ніби була у війні очагом гітлерівського антисемітизму, що Україна не мала права мати своєї Української Повстанської Армії. УПА, яке боролося проти загарбників, воювала не польській, не на російській, не на німецькій, а на своїй, українській стороні», - додав науковець.

«У сусідній державі бачать, що в Україні важко. Що її уряду не вистачає грошей, що її можна політично розхитувати. Що, хто-зна, може у майбутньому станеться так, що на Волинь можна буде претендувати. Все це утопія. Але вона все більше оживає, чим більше стає розрив між адміністрацією і народом в Україні», - зауважив Юхновський.

Серед іншого академік додав, що поляки, які жили в Україні колись, зляться, адже їхні господарства тоді були кращими, аніж українські зараз. Ігор Юхновський додав, що українці нині повинні добре пам’ятати минулих борців за незалежність, гарно господарювати, бути згуртованими та чесними перед державою.

Слова ж депутата Європарламенту від Польщі Павела Коваля українці сприйняли як заклик до каяття за минуле. Адже він порівняв стосунки поляків і українців з історією про біблійних братів Каїна та Авеля. Мовляв, тільки коли українці покаються, їм відкриється шлях до Європи (як відомо Каїн одного дня убив свого брата Авеля).

"Ми сюди приїжджаємо, аби сказати: не хочемо в Європі цього каїнового сліду", - казав Павел Коваль.

Втім каятися мусять і поляки - коментували українці, що взяли участь у молебні, виступ польського європарламентаря.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гарний крок і хоча є різні думки,погляди то однак початок добрий!
Відповісти
Молодці волиняни!
Відповісти
Мудрі слова сказав митрополит Михаїл!
Відповісти
Прощаємо і просимо прощення... Світла пам'ять усім невинно полеглим. Мені болить вимушено полишена дідами Холмщина з рідними православними церквами, землею, обійстям, могилами моїх предків. Дідова хата ще досі стоїть і у ній мешкає польська родина...
Відповісти
Регіонали і комуністи Політичні виродки Волині теж на колінах повинні просити Сейм Польщі визнати Волинську трагедію геноцидом поляків
Відповісти
ЩООООО????? "на колінах повинні просити Сейм Польщі визнати Волинську трагедію геноцидом поляків"????? немає значення, що Ви звертаєтесь до ПР і ще там до кого! Ви ЦЕ сказали!!!! та Ви при своєму розумі??? схоже, що ні, якщо написали подібне! Ви, певно, знаєте про ті криваві події з ТВ, преси та інтернету? а як насправді було - знаєте? то я вам розкажу. і навіть ходити далкео не буду - це сталось в моїй родині. те, що висвітлюють ЗМІ, це лише частина цілого. про НАШУ історію я, наприклад, не читала і не чула ніде, але вона така ж, як і інші, і результат у всіх у цих "історій" однаковий - смерть!!однієї ночі в село прийшли поляки і вбили 22 ЛЮДИНИ!!! отак за один раз! в тому числі жінок і діток. на приблизно 300 чоловік населення того села всього. а ще через ніч - в сусіднє. і ще 18 ЛЮДЕЙ!! серед тих 22 був мій прадід. і його брат. В ОДНІЄЇ МАТЕРІ ЗАБРАЛИ ДВА СИНИ ОДРАЗУ!!!! а у когось батька, а у когось чоловіка, а у когось доньку і так далі!! і такого багато, просто ми не про все знаємо...

А ВИ СЬОГОДНІ БУДЕТЕ КАЗАТИ, ЩО ТРЕБА СТАТИ НА КОЛІНА!?!?!?

тоді ганьба Вам - конкретно людині, яка написала ці слова! ГАНЬБА!
Відповісти
«Прохання 148 народних депутатів від Партії регіонів та комуністів і окремих перебіжчиків-тушок визнати події на Волині у роки Другої світової війни «геноцидом польського населення, здійсненим ОУН-УПА і засудити дії українських націоналістів» можна трактувати як державна зрада. Партія регіонів та комуністи створили ганебний прецедент світового масштабу: ще ніколи парламентарі однієї держави не просили парламентарів іншої засудити власний народ», ‒ зазначив Анатолій Вітів. "- Волинь Пост. 5 липня
Відповісти
Bez zamowlennja Klyma Sawura pro likwidacji poliakiw u wolyni ne bulo by wolynskoho genocyda polskoho naselinnja.
Відповісти
Поляки не лише пам’ятають, вони крапля за краплею збирають й накопичують кревний біль, робилять це послідовно і системно, залучають істориків і журналістів, видають книги, диктують декларації… У тих справах вони мали державну підтримку, натомість навіть «помаранчевий» український президент удостоївся в один зі своїх знаменних приїздів до Варшави конячих екскрементів замість обіцяного офіційного відкриття пам’ятника загиблим українцям у спаленій Сагрині.
Відповісти
тому те було як ширма..цьому те взагалі не треба..все що з національним звязано.савєтскій чєловєк ліпиться..доліплюється правильніше..всі на прохідну..а тут вони самі розберуться.."вєтєрани" просілі..
Відповісти
Втім каятися мусять і поляки . A ja pytam : za co to niby mamy się kajac? Chyba za to ze 100 tys. Polakow wyrzneliscie siekierami i nozami !!!!!!
Відповісти
ви не кращі!! і у вас були сокори і ножі!
Відповісти
Є Polak, а де вас стільки взялося на Волині? Чергова брехня!!! Окупувували наші землі, закривали українські школи, церкви, корінне населення за БИДЛО мали. Питання ще є? Дивуєтесь чому у пику заробили?!!
Відповісти
Фуф, якось надто емоційно вийшло, але ж люди, дивіться ж розплющеними очима і майте гордість і повагу до себе. я людина від політики геть далека і, зазвичай, не особливо реагую на усілякі їхні фокуси. але то політики, а коли пересічні громадяни починають казати «станьмо на коліна»…
Он, в статті (хоч воно й без статті давно зрозуміло) чорним по білому написано «коли українці «ПОКАЮТЬСЯ», їм відкриється шлях до Європи». авжеж! та нам відкрито кажуть: хочете до нас – схиліть голову! і мова йде вже навіть не про фінансово-економічні питання, а від нас вимагають забути про власну гордість. ще коли гроші у МВФ, до прикладу, просимо, то якось… і то. а тут… вони лили нашу кров, а ми - «на колінах просити»??
От і виходить, що ми завдяки таким от... «волинянам»! і голови хилимо, і про гордість забуваємо. один, за ним другий, там третій …. це як батько прутики у вінику ламав, еге ж? по одному - з легкістю.
То де хто в світі за когось нас матиме, якщо ми самі себе нізащо маємо?
Ні, «на коліна» ставати не можна. Хай би там що!
Відповісти
Mieszkam od urodzenia w Polsce.Jestem Ukrainką, ale do tego nie przyznaje się bo mnie wstyd za tych bandytów z OUN - UPA, którzy mordowali Polaków. To nie były nieznane krasnoludki, a znani mordercy z nazwiska: Roman Szuchewycz ps."Taras Czuprinka" i kurenny Iwan Kłymczak ps. "Łysyj". Gdyby ci mordercy byli na Ukrainie przez parlament potępieni za to ludobójstwo, to jako Ukrainka byłabym dumna, że stała się prawda, ale ja z tymi bandytami i moja rodzina nic nie mieliśmy wpólnego, to nie mogę tej zbrodni brać na siebie, jak to wy wmiawiacie ludziom, że to Ukraińcy mordowali Polaków. NIE UKRAIŃCY,A BANDYCI Z UPA WRAZ Z NASZYMI POPAMI I MIEJCIE ODWAGĘ POWIEDZIEĆ TAK POLAKOM I CAŁEMU ŚIATU, a nie mmydlić oczu. To obłuda i falsz. Co tam robi w Pawliwce Paweł Kowal, Myrosław Czech i Bogumiła Berdychowska - udający Polaków. Przecież to są Ukraińcy i jawnie popieraja zbrodniarzy z UPA. Czemu udają wraz z Aleksandrą Hnatiuk Polaków, jak są Ukraińcami.To tak ma wyglądać pojednanie: podstępem i fałszem? A Jozafat Kocyłowskij i Andrij Szeptycki, to nie popierali Hitlera? A kto stworzył mu w Galicji dywizję SS "Galizien" i dał do niej kapelanów - popów? W 2003 r. w Porycku nie było żadnego pojednania, bo nawet kombatantów i rodziny z Polski zatrzymano na granicy i nie wpuszczono na uroczystość.To jakie to było pojednanie i z kim? - pytam? To były naiwne pomysły prezydenta Kuczmy i Kwaśniewskiego, a nie bezpośrednio zainteresowanych ludzi. WSTYD MI ZA WAS RODACY I TAKIEJ UKRAINY Z MORDERCAMI STEPANEM BANDERĄ I ROMANEM SZUCHEWYCZEM I ICH JUSZCZENKO CZY TYMOSZENKO NIE CHCĘ ZNAĆ I ZOSTANĘ POLKĄ Z CZYSTYM SUMIENIEM WOBEC BOGA,POLAKÓW i SIEBIE.
Відповісти
Ганьба таким "українкам" Irenа-кам, які цураються свого народу, віри, мови! Таким означення одне - КУРВА! Зрозуміло, чи потрібно перекласти польською?
Відповісти
Ляхів на палю!!!
Відповісти
про упа.одна з небагатьох визнаних правозахисниць які ще живі в росіїї. http://www.youtube.com/watch?v=RWAsdWs6XHY&feature=related
Відповісти
Jestem Ukrainką.УКРАЇНА ДЛЯ ТЕБЕ "СХІДНІ КРЕСИ".
Відповісти
ФІЛЬМ.для тих кому дійсно цікаво про діяльність упа в польщі.канадське виробництво.добре коли люди приїхали помолитись разом.погано коли їх співвіччизники використовують цей момент для других цілей..просте питання до ірени хто був ДОВБУШ,каРМЕЛЮК.запорізьські козаки?відповідь була б-бандити!так в них заведено..частини поляків..http://www.youtube.com/watch?v=-eBh_hbpRyQ
Відповісти
Як на мене, засуджувати потрібно явище - мирних жителів у воєнний час вбивати не повинні. В цій справі намагаються засудити сторону конфлікту, переходять із моральної площини в політичну й при тому використовують церкву (в контексті попередніх заяв). Поляки, ми все бачимо й розуміємо!..
Відповісти
Цілком підтримую!
Відповісти
Шановні! Ми тут плутаємося в термінах і займаємося словоблуддям, не слід ототожнювати бандерівців з усією Україною. Як видно з усіх вище наведених коментарів, проблема ця болить багатьом людям і дійти до якогось консенсусу годі… Краще піти до церкви (костелу, молитовного дому, синагоги, мечеті), а чи й просто стати на коліна і попросити у Господа прощення за минуле і мудрості на майбутнє.
Відповісти
треба повідкидати з україни українське.тоді всім сусідам стане легше..та азаричам простіше..молодець ОГОГУСІК.ПРАВИЛЬНО ЛІНІЮ ПАРТІЇ підхватив.як завжди напрямок розсуждєній тобі озвучили-і понеслась..як і нічого за 20 років і не мінялось..лизунец-"інтелігент".жаль тільки що в одній державі живем..
Відповісти
Шановний такусік! Лінія партії, кажете… Трьох моїх прадідів (двох по лінії матері і одного – по лінії батька) розстріляли комуністи. За те, що були українцями. Моя бабка переховувала у війну єврейську сім’ю… Мої батьки чесно пропрацювали все життя. Ними я горджуся. А тим, що зграя моїх співвітчизників вбивала ні в чому неповинних дітей, жінок і старців, я гордитися не можу. Ви, бачу, можете. Воля Ваша… І то мені жаль, що ми живемо з Вами в одній державі. Між іншим, у Вашому тексті і помилок багато, і слово «Україна» з маленької – може, то Ви і є азаричем?
Відповісти
Всі злочини повинні бути названі і засуджені. Українська, польська, російська, німецька. Особливе засудження має прозвучати з вуст тих, хто має родинні, національні чи політичні стосунки з убивцями. Це має статися для того, щоб обірвати будь-які зв'язки зі злочинцями. Всі злочинці. Якщо хтось пручається і прикривається «іншими трагедіями», це означає, що він не хоче відгороджуватися від цих злочинів. Польща розслідує всі злочини та злочини. Як тих, які чинили над поляками чи євреями під час війни, так і тих, які чинили самі поляки. Описані та названі зрадники, колаборанти, вбивці. Натомість в Україні нащадки вбивць досі виправдовують злочини, брешуть про вбивства українців, кажуть, що здійснення правосуддя за державну зраду та результат збройної боротьби були тероризмом. Це зрада УКРАЇНИ! Бандерівці не були армією – вони були слугами Німеччини та Росії – слугами злочинців, креслярів і загарбників. Захищати їх і брехати про них - це зрада УКРАЇНИ!
Відповісти
Останні новини
У Павлівці поляки і українці молилися за жертв Волинської трагедії
06 липень, 2013, 19:57