Альтернативні джерела енергії для дому*

Альтернативні джерела енергії для дому*
З кожним роком джерела енергії, які не шкодять довкіллю стають все більш популярними. Найчастіше для домашнього користування обирають сонячні батареї або вітряні генератори. Для того, щоб встановити сонячні батареї вдома потрібно все як слід прорахувати та знайти надійну компанію, де можна закупити потрібне обладнання.

Яке джерело обрати

Першим ділом необхідно визначитись, яка кількість електроенергії знадобиться. Плануєте Ви встановити систему енергозабезпечення для постійного користування чи лише для аварійного? В залежності від вибору буде і розраховуватись вартість системи.

Контроллери сонячних батарей та сучасні акумулятори не займають багато місця та не потребують окремого приміщення. Обслуговувати та керувати ними можливо дистанційно.

Вибір джерела енергії залежить від кліматичних та географічних особливостей місцевості. В регіонах, де хмарна погода буває не часто доцільніше встановити сонячні батареї. В місцях, де частіше бувають довготривалі сильні вітри, рекомендується вітровики використовувати.

Сонячні батареї

На даний час попит мають два типи подібних пристроїв: кремнієві та плівкові:

• кремнієві монокристалічні. Кожен окремий світлоприймальний модуль виконаний на основі пластини кремнію, яка вирізана з цільного кристала. Подібні батареї відрізняються найбільшим КПД (22-24 %), проте і є найдорожчими;
• кремнієві полікристалічні. Пластина окремого модулю має структуру, яка складається з декількох кристалів кремнію, що значно понижує вартість;
• кремнієві аморфні. Найдешевші з усіх видів.
• Плівкові, на основі телуриду кадмію, полімерних матеріалів та ін. Вони з’явилися недавно та не отримали великого попиту, але деякі виробники розглядають їх, як досить перспективні. Проте вартість їх дещо вище ніж у аморфних.

На сьогоднішній день найбільше поширення отримали панелі полікристалічні та аморфні. Подібні модифікації простіші у виготовленні та дешевші, ніж панелі на основі монокристалу. Окрім того, аморфним батареям не потрібне постійне сонячне проміння, вони краще працюють при розсіяному світлі, чому ідеально підходять майже для всієї території України.

Де і як встановлювати батареї

Сонячні батареї необхідно встановлювати так, щоб на них попадало сонячне світло. Найчастіше їх закріплюють на південній частині даху. Якщо такої можливості немає, то потрібно встановити батареї, щоб світло частково потрапляло на них та збільшити кількість модулів.

В будь-якому випадку завдяки альтернативному джерелу енергії можливо не лише запобігти забрудненню довкілля, а й економити на оплаті комунальних платежів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.