Маленький помічник електрика - термореле*

Маленький помічник електрика - термореле*
У сучасному світі, де люди створюють всі необхідні для них умови комфорту, вкрай важливим стає використання таких приладів або елементів як терморегулятор. Це електричний контролер, що крутиться та встановлюється на приладовій панелі безлічі пристроїв, які відповідають за системи нагріву і / або охолодження.

До числа таких можна віднести:

• кондиціонери;
• електронагрівачі;
• морозильні камери;
• холодильники;
• у промислових приміщеннях;
• теплицях;
• системах кондиціонування в машині;
• електрочайниках тощо.

При чому, як ці пристрої, так і інша кліматична техніка і побутові прилади, здійснюють регулювання часто в автоматичному режимі, для підтримки необхідної або заданої температури. Тобто, якщо температура в пристрої відхиляється від заданої оператором норми, терморегулятори автоматично спрацьовують і повертають стабільність системі. Тож купити термореле для техніки однозначно варто.

Які існують види терморегуляторів?

Розрізняють безліч термореле, які відрізняються за багатьма показниками. Так, наприклад, регулятори температури за призначенням підрозділяють на погодні та кімнатні. Погодні - це термостати, які можуть задавати температуру навколишнього середовища, наприклад, променеві теплоконвектори.

За способом установки на стіну вони можуть бути як стінні, так і настінні і навіть з монтажем на окрему рейку. Є моделі з бездротовим регулюванням, як у більшості кондиціонерів, проте більше поширені з центральним регулюванням. За способом управління розрізняють:

• механічний терморегулятор;
• електромеханічний;
• електронно-цифровий.

Варто відзначити також, що кожен підвид терморегуляторів має свої як позитивні, так і негативні сторони, і властивості, які варто розглянути нижче. Так, механічний термостат - це коліщатко, що працює за принципом замикання / розмикання електричного кола, тобто механічним шляхом обриву контакту. Являє собою невеликий виносної бокс з коліщатком для здавна більшого або меншого значення. Їх часто можна зустріти в старих холодильниках, радіаторах опалення.
Електромеханічні термореле невибагливі в побуті, досить надійні і герметичні за невелику вартість. Їх можна зустріти в ТЕНах водонагрівачів. Однак їх мінуси такі ж, як і у механічних.

Електронні або цифрові зустрічаються в кліматичних станціях, електрообігрівачах, в сучасних пральних машинах, холодильниках, духових шафах. Їх особливість - цифрова індикація температури, яка виводиться на рідкокристалічний екран. Всі вони обладнані виносним термодатчиком, мають автоконтролер і електронний ключ.
Багатофункціональні, з точним регулюванням і високим ступенем безпечної експлуатації.



Принцип роботи терморегулятора

Всі терморегулятори функціонують за схожим принципом, незалежно від того, в якому елементі або пристосуванні вони встановлені. У них є вбудований портативний або виносний датчик температури, який аналізує в реальному часі яка кліматична система встановилася в приладі. Наприклад, яка температура води в бойлері. Якщо вона задана на показник 50 градусів за Цельсієм, то прилад нагріває її по даного рівня і вимикається, або підтримування показання. Як тільки вода охолоне нижче цього показника, терморегулятори запрацюють знову. І так циклічно.

Головне завдання терморегулятора - зберігати, підтримувати і задавати потрібне значення температури в нагрівальних або охолоджувальних системах. Будь-який пристрій, яке працює з електронагрівальними елементами має терморегулятори в своєму складі. Саме завдяки їм відбувається управління приладами: від примітивного кип'ятильника і до системи кілька секційного клімат-контролю в автомобілі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.