Президент Польщі назвав Волинську трагедію «злочином з ознаками геноциду»

Президент Польщі назвав Волинську трагедію «злочином з ознаками геноциду»
Президент Польщі Броніслав Коморовський під час заходів до 70-ої річниці Волинської трагедії 11 липня у Варшаві назвав її "злочином з ознаками геноциду" та одним із "найболючіших" досвідів поляків в часи Другої світової війни.

Коморовський, котрий взяв участь у відкритті пам'ятника жертвам цієї трагедії та богослужінні, відзначив, що взаємне пробачення можливе лише на базі правди, пише УНІАН.

"Я зворушений, що можу зустрітися тут разом з вами на спільній молитві за душі жертв волинського злочину, який має ознаки геноциду", - сказав глава Польської держави.

Він відзначив велику роль польського та українського духовенства для історичного примирення між народами, нагадавши про ухвалену в кінці червня спільну заяву щодо Волинської трагедії представниками чотирьох церков з Польщі та України.

На його думку, власне, ця заява може бути основою для майбутнього кращого взаєморозуміння та поєднання обох народів.

"Ні насилля, ні етнічні чистки ніколи не можуть бути методом вирішення конфліктів між сусідами чи народами та виправдані політичною, економічною чи релігійною необхідністю", - процитував він один із фрагментів цього документу.

Коморовський нагадав, що в цій заяві події на Волині називаються "злочином" та засуджується "крайній націоналізм та шовінізм", а також критикуються люди, котрі виправдовують вбивства поляків та перекручування правди.

"Жертвами злочину та етнічних чисток стали десятки тисяч невинних людей, в тому числі, жінок, дітей, старих; у першу чергу поляків, але також українців та тих, хто рятували сусідів та рідних", - нагадав Коморовський.

Він відзначив, що Польща старатиметься гідно вшанувати пам'ять загиблих та облаштувати місця їхнього поховання.

"Нехай завдяки очищенню історичної пам'яті усі будуть готові поставити вище те, що єднає, а не те, що розділяє", - процитував Коморовський також слова Яна Павла II, зазначивши, що власне ці слова мають бути дороговказом для поляків та українців.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 63
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нічого я надіюсь ми колись таки влаштуємо геноцид полякам та таки що тисячоліттями їм відригувалось
Відповісти
піди проспись і не неси дурні...
Відповісти
Хто змінює минуле на догоду собі матиме майбутнє яке страштно уявити! Після 2003 р українці питання не піднімають а ці вилиїупки! Знову! У мене діда з бабую ці су-и закатували! А потім кричать геноцит! Іди іти проспись малорос!!!
Відповісти
Шовіністи сра-і!!!
Відповісти
Мало дід їх навалив то внук продовжить!
Відповісти
Daj mi adres tego dida , pojdzie pod sud!
Відповісти
на всіх своїх.http://tyzhden.ua/Publication/7432
Відповісти
Каліко кожен дід Луцького район! Але максимум що ти можеш то це поцьомати його в одне місце!!!)))
Відповісти
Німці убили мільйони поляків - це не геноцид, росіяни вбили сотні тисяч поляків і ще сотні тисяч вивезли в сибір - це не геноцид. Поляки сотні років вбивали українців - четвертували, садили на палі, спалювали живцем, тримали в рабстві - це не геноцид, а коли за це отримали відплату (і самі ж ще раз за це відплатили) - це геноцид...
Відповісти
Точно. Бісмарк мільйон поляків закопав, Гітлер з Варшави зробив місце для гри в гольф польськими головами. І ніяких "ознак геноциду поляків" Комаровський непомічає. Бо має 20 млрд. євро дотацій в рік звідти. Жаль. Не Україна вас дурнів рвала на шматки в 18-20 ст.
Відповісти
"злочин з ознаками геноциду"- це як "ожиріння з ознаками вагітності"...
Відповісти
Геноцид - прагнення цілковитого знищення, а етнічна чистка - прагнення вигнати когось з певної території.
Якщо на друге можна погодитись, то на перше вже ніяк. Скільки я перечитав документів ОУН(б) чи УПА не було там слів знищити поляків на Волині чи де інше. А просто вигнати їх.
100 000 пол. і 30 000 укр. жертви з обох сторін за Ольшанським, пол.істориком. І він чітко вказував що то не був геноцид!!!!
Відповісти
і взагалі цікаво що робили 100 тис загинувших поляків на етнічних українських землях? і це тільки тих що загинули, тобто їх було десь разів в 2-3 більше. Фактично то був кожен 3-й.
Чи не було це окупацією? тоді про який геноцид мова? просто вигнали окупантів
Відповісти
Заява про геноцид, це фактично офіційно проголошені територіальні претензії Республіки Польща до України (читайте визначення поняття геноцид). Всі хто виступає на підтримку цієї заяви виступають проти територіальної цілісності держави, а це злочин!
Відповісти
поляки наших теж добре мордували. так що не треба робити із наших волинян злочинцями.
Відповісти
нема грошей щоб якось популяризувати історію свою чи культуру на державному рівні.от усскі і ці пристроїлись..за дешево себе тут царями позіціонують..за суму як годинник в одного депутата з паспортом Монако тут таку бурю серед савєтского насілєнія піднімуть..нашим вкінь любий брєд і вони самі його обсмокчуть..привичка до пози бобра..
Відповісти
хто ж знав що до такого докотится наша країна, що самі ж депутатти ВР це Регіонали і КПУ будуть писати лист до Польського Сейму щоб ті визнали Волинську різню геноцидом проти польського народу. Тобто виходить самі пилимо гіляку на якій сидимо. наступний крок поляків буде це виплата моральної компенсації... і це все результат роботи українських політиків, самі ж заварили цю кашу в якій тепер розхльобуватися будуть українці довго.

Відповісти
ТАК ЩО УКРАЇНЦІ !!!!! БУДЕ ВЕСЕЛО!!!!!!
Це зовсім не випадково, що ПОЛЯКИ витягнули по-новому цю тему і ще з більшим ВОГНИЩЕМ розпалили її!!!!!!
Інтересно а СВОБОДА МАЄ СОЮЗНИКІВ У ЄВРОПІ чи НІ??? (Звязки із БРАТНІМИ ЧЕХАМИ, ЛАТИШАМИ, ХОРВАТАМИ і т.д.??? )...
А то ПОЛЯК, РУССКІЙ, ригіАНАЛ і КОМУНЯКИ склалися у НЕХІЛИЙ ТАКИЙ ПАЗЛ, а точніше у своєрідну САДОМАЗООРГІЮ і будуть ПОЛІТИЧНО ТИСНУТИ НА УКРАЇНЦІВ!!!!!!))))
Відповісти
Службе безпеки України зобов'язана щільно попрацювати з кожною нардепівською сукою, котра зазіхнула на територіальну цілісність України!
Відповісти
Працює!
Відповісти
http://www.wolynskyjzloczyn.eu/, poczytajcie sobie !!
Відповісти
якщо ти так добре українську знаєш. http://www.istpravda.com.ua/short/2013/01/9/107313/
Відповісти
яка нагородила вадіка калісніченка в польщі.він нагороду отримував з червоним стягом та лєнточкою?дай відповідь, роlak?http://www.istpravda.com.ua/digest/2011/03/22/32710/
Відповісти
a kto da kompensacju tym Polakom którym banderowcy zabili wsech bliskich? ukraina?
Відповісти
путін виплатить.та вадік.вони вам такі теми вкидають.на протязі 1944-47 років під час операції"вісла" було виселено 1.3 міліона українців.землю,майно,нерухомість залишилась вам.в мого прадіда під Холмом було 12 ГА землі.документи з архіва вашого є.якщо те все ви нам віддасте польщі поменшає..однобока в тебе память..а може ти і не поляк.з маскви чк моделює думку..http://r-u.org.ua/politika/9401-news.html
Відповісти
Якби не старання колесніченків та табачників, то ніякого ажіотажу навколо українсько-польської війни у нас би не було. Та й у Польщі не було б стільки уваги, якби не старання москалів перетягти Україну ближче до себе.
Відповісти
da... wygnali ich do nieba !!
Відповісти
Поки пан Коморовський не назве дії поляків на Волині також ознаками геноциду я буду розуміти його позицію як гру в одні ворота. Типу, вбивство поляків-геноцид, а вбивство українців-прагнення панів навчити нерозумних холопів.
Відповісти
Historia was niczego nie nauczyla. Treba wam zaktyt kordon , nie wydawat nikakich wiz schengen, idte po nauke do Putina i tjagnybuka jak ich tak kochacie !!
Відповісти
згадай як на початку 90-х торгувати приїзджали в Україну!! такі хоробрі поляки, так висловіть свої притензії щодо геноциду до РОсії чи Німечини, то мабуть кишка тонка!?
Відповісти
daaaa, a upa , w obszczie nie bulo i nikakich Polakow nie mordowala!!!!
Відповісти
армію Крайова знаєш!? так а вони з українців типу не вбивали!?
Відповісти
історик.http://crimea.comments.ua/news/2013/05/07/153818.html
Відповісти
свого героя вадіка калісніченка поляк.полистай його сайт.а про Шенген ти не пиши..польща в європі то лише 5%.а таких як ти в польщі зараз 60%.з часом поменшає..не бери багато на себе.дивись сайт товариша свого. http://r-u.org.ua/politika/9396-news.html
Відповісти
тут одна з багатьох статей награждєнного про європу.історик.вам вон які книги пише.орденоносні.http://r-u.org.ua/analit/status/9277-news.html
Відповісти
na pewno nie budu szanowat rezunów spod znaku oun-upa i bo svoboda, na pohybel z nimi
Відповісти
Що ж тепер чітко видно кого обрали й за кого голосували!
Відповісти
З українського боку втрати були не меншими. Але в Україні, на відміну від Польщі, владу мають проросійські сили, які ненавидять український народ. Тому ПР-КПУ й звернулася до Сейму з антиукраїнською заявою. Мета заяви - посварити Україну з Польщею та посилити боротьбу з українськими патріотами, що сприятиме перетворенню України на колонію Росії.
Відповісти
шануй, takich kak ja jest w POLSCE 100 proc. Tak szczo nie pierezywaj , Lwow bude nasz !!
Відповісти
Ми скоро всіх вас будемо мати в різних ракурсах, а з Варшави резервацію зробимо, Гітлер хлопчиком покажиться! Пшеки гляньте в парламент я думаю ви бачите хто по вас іде!!!
Відповісти
тим як писати про інших.згадай що робили ви самі.Гонта,ДОВБУШ,Запоріжська Січ,КОЛіївщина-для вас бандити.але поляки не всі такі виродки.я знаю.читав де-кого.все чекістам та полякам не пишем.пістоль пшез дупе певно носиш..
Відповісти
Бачу поляк вже забув як був під чоботом москаля, а тепер під його дудку витанцьовує. Бачу забув ким Холм заснований, бачу забув, що частина етнічних земель українських ще не звільнена! Нічого, ми не переживаємо і зробимо все щоб виправити помилки історії!
Відповісти
мало вас Поляків козаки ганяли! і споконвіків Львів і Холмщина були українською територією!
Відповісти
Pierdol się swiniojadzie !!
Відповісти
ж пишеш що ти європеєць..ну не гарно..
Відповісти
історія....tak zdiom was ...w ..durdomie !
Відповісти
Так так чекай нас в дома і ми прийдем як колись дід мій приходив
Відповісти
чєловєк адекватний?http://r-u.org.ua/analit/-/4150-news.html
Відповісти
Поляки знову стають знаряддям в руках москалів, а шкода...
Відповісти
Дурні ви, колись вас Сталін нацькував одних на других, тепер
Гадя комсомольський секретар додав. Доки будете гризтися між собою, доти Путя буде вами керувати.
Відповісти
ти мололєтка..я не пишу полякові що йому робити. менше таких як ти..типу поміркованих,а на справді пофігованих буде-менше порад буде від братів старших..мені всерівно чи то великоросія чи великопольща.нашіптування їхні давно би стихли як би ви свої вуха не підставляли..і не тільки вуха..
Відповісти
Ти впевнений, що тобі пише поляк?
Може пише такий самий перевертень, як приходив до поляків і називався бандерівцем, а сам служив в НКВД? Розумні люди кажуть, що почала різню червона партизанка. Дивись як роздули полум*я, до сьогодні не згасне.
Жили поляки поряд з українцями на Холмщині і не були ворогами до 42 року. Прийшов совіт - і посіяв ненависть.
Я ненавиджу совітів, їх підступність, хитрість.Можу миритися з поляком, якось ближчі мені цінності Гофмана, ніж Михалкова.
А ти й далі захлинайся жоччю і тіш его Колісніченка
Відповісти
то лише один епізод.їх маргінали так себе реалізовують.партії окремі там підспівують.то в них зараз модно стало.бачать що нашому те українське всьо пофіг..http://www.istpravda.com.ua/digest/2011/03/22/32710/
Відповісти
свої цінності визнач.і не Гофмана чи міхалкова-а свої.і так само відстоюй їх як тут на мене накинувся.ця ситуація була і до колісніченка і після.вони нагородили його..він вже їм "віддячив".май свою голову.ти ж читаєш бачу..осмислюй прочитане..зараз частина поляків хоче вселити нам якісь думки про якісь там покаяння небачачи що вони виробляли десятки,а де коли і сотні років..це все на офіційному рівні..і ніхто тут не веселить ні колісніченка ні Володю..просто коли тобі плюють в лице не треба казати що то дощ.сейм,президент їх то не придуркуватий вадік..будь собою та й все..
Відповісти
Коли АК прийшла палити село, мою прабабусю з маленькими дітьми переховували поляки. Так само вчиняли українці, рятуючи своїх сусідів.
За що вони мали ненавидіти одні одних?
Багато років тому, на запущеному, зруйнованому українському кладовищі
старий поляк сказав, що вони час від часу піднімають пам*ятники, а приїзджає звідкісь наволоч і знову скидає їх. Я думаю, то такі ж польські Табачники і Колєсніченки.
Я до того, що доки ми на всі їхні провокації будемо вестись, доти МИ будемо залежні від них. Сьогодні вони використали твою ненависть проти тебе ж. Ненавидіти треба не того старого поляка, а С.У.К.У. Гадіка
Відповісти
про те саме.але відповідь треба давати.я не кажу брати сокиру..я кажу адекватно.я також не мав наувазі якусь національність.а окремих представників.в них те все активізувалось бо наш гарант болт на те все зразу забив.вот вони момент і використовують..так що крім нас самих їм ніхто нічого не скаже...їм це шовіністично налаштованим..ну все бо тут ми говорим вже про одне і теж тільки по різному..
Відповісти
ХА-ХА (пауза), ХА-ХА (три раза).
Слава героям!
Воистину слава.
В ситуации, в обсуждении-истинное мурло запукров.
Відповісти
Лети до Ліліпутії Калєснісенківський прутень
Відповісти
присутній в твому сміху?чи кокса на фонтанці вдихнув,а на дєрібасовскій папєрло?чи мо з Тамбова чи єкібазтуза ?рішай там проблеми з володєй..в вас там всьо заморожене.відтає-згориш..
Відповісти
Польща знову московський халуй, а подає, що всралася не з ляку, а зі злості!
Відповісти
Дорречі поцікавтесь скільки чехів, білорусів, литовців, жидів знищено поляками в період з жовтня 1939 по жовтень 1944 р.?!
Відповісти
Якщо відійти від польських подвійних стандартів, то поляки вчинили геноцид українців.

Геноцид українців поляками у фотографіях можна знайти гуглом за словами "геноцид українців поляками у фотографіях"

Михайло Подворняк та Тарас Бульба-Боровець, яких цитують польські історики, як об'єктивних свідків тогочасних подій, писали у своїх спогадах, що нерідко польська шуц-поліція за кожне знищене польське село спалювала п'ять українських сіл та вбивала їхніх жителів. Це без врахування вбивств українців, вчинених АК, БХ та інших польських формувань.
Відповісти

Якщо відійти від польських подвійних стандартів, то поляки вчинили геноцид українців. віктор поліщук

Геноцид українців поляками у фотографіях:
history-ukraine.livejournal.com/23516.html

Михайло Подворняк та Тарас Бульба-Боровець, яких цитують польські історики, як об'єктивних свідків тогочасних подій, писали у своїх спогадах, що нерідко польська шуц-поліція за кожне знищене польське село спалювала п'ять українських сіл та вбивала їхніх жителів. Це без врахування вбивств українців, вчинених АК, БХ та інших польських формувань.

Якщо відійти від польських подвійних стандартів, то поляки вчинили геноцид українців.

Геноцид українців поляками у фотографіях можна знайти гуглом за словами "геноцид українців поляками у фотографіях"

Михайло Подворняк та Тарас Бульба-Боровець, яких цитують польські історики, як об'єктивних свідків тогочасних подій, писали у своїх спогадах, що нерідко польська шуц-поліція за кожне знищене польське село спалювала п'ять українських сіл та вбивала їхніх жителів. Це без врахування вбивств українців, вчинених АК, БХ та інших польських формувань.
Відповісти
Останні новини
Фотовиставка Ніни Ліщук
11 липень, 2013, 15:11
Президент Польщі назвав Волинську трагедію «злочином з ознаками геноциду»
11 липень, 2013, 14:45