На Волині хочуть знести старі зупинки з мозаїкою, деякі волиняни – проти. ФОТО, ВІДЕО

На Волині хочуть знести старі зупинки з мозаїкою, деякі волиняни – проти. ФОТО, ВІДЕО
Під час ремонту дороги Луцьк-Любешів на Волині хочуть знести три зупинки з монументальною мозаїкою.

Про це Суспільному розповіла місцева жителька Олена Лашкова. Жінка стала на захист зупинок.

Олена Лашкова написала лист в облдержадміністрацію, звідти її перенаправили до Служби автомобільних доріг. Там жінка отримала відповідь, якщо зупинка немає охоронного статусу, то її будуть однозначно зносити.

Керівниця відділу інформполітики облдержадміністрації Карина Мариневич розповіла, що ці зупинки не є на балансі управління культури області й відсутні в переліку пам’яток архітектури місцевого значення.

Олена Лашкова каже: "Це не просто зупинка-мозаїка, це роботи відомого художника Віктора Шингура, який працював на Волині не один десяток років".

Відповідальний за виконання робіт на автодорозі, заступник начальника служби автомобільних доріг в області Михайло Антонян каже, що мова йде про три зупинки. Дві з них знаходяться у селі Сокиричі, а ще одна у селі Озеро.

"По кожній із цих зупинок був проведений технічний огляд, дивилися, чи підлягають вони реставрації чи ні, - каже чиновник.

Дві зупинки - одна із них у селі Сокиричі, інша - в Озері, на яких видніються залишки монументальної мозаїки будуть демонтовувати, бо вони є небезпечними, - каже Михайло Антонян.

Місцевий мешканець Ігор Кравецький вважає, що зупинки у селі потрібно оновити. Він за те, щоб старі, аварійні - знесли.

"Біля нової дороги варто зробити сучасні та безпечні зупинки", - каже чоловік.

Заступник начальника служби автомобільних доріг області Михайло Антонян розпові, що під час огляду ще однієї зупинки у Сокиричах, на якій найкраще збереглася мозаїка, вирішили її відреставрувати: "Павільйон посилимо за допомогою опор під перемичку, бо є тріщини, крім того, посилимо стінку, розберемо обліцовку, не мозаїку, а ту частину, де немає її і наведемо порядок".

Монументальні зупинки були створені у 80-х – 90-х роках минулого століття. Мозаїку на них створювали дуже відомі художники. Це клопітка та дороговартісна робота, - розповіла мистецтвознавиця Зоя Навроцька.

Зі слів Михайла Антоняна, на реконструкцію зупинки з мозаїкою витратять орієнтовно 100 тисяч гривень. На відновлення двох інших зупинок піде теж майже 100 тисяч гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чого Карина Мариневич ще сидить на своїй посаді?
Як палає у чинуш коли треба реально працювати, цеж не розпилювати бабло на сантимеирах асфальта - а як плачуть про ті 200тис.


Відповісти
Останні новини
На Волині хочуть знести старі зупинки з мозаїкою, деякі волиняни – проти. ФОТО, ВІДЕО
07 вересень, 2020, 22:59