Коли потрібно використовувати годівницю для бджіл?*

Коли потрібно використовувати годівницю для бджіл?*
В ідеальному світі бджоли завжди мають змогу харчуватися власним медом. Однак це вдається далеко не завжди, і тому пасічники змушені використовувати годівниці для бджіл. Інколи комахам вдається зібрати надто мало нектару, аби пережити скрутні часи. Кожній колонії потрібно як мінімум 20-30 кг меду, щоб перезимувати. Якщо ж його немає, потрібна допомога людини. Надаючи комахам додаткове джерело їжі, ви дозволяєте їм спокійно перезимувати та навесні вивести повноцінне потомство. Коли ж годівниця є необхідною?

Новий вулик

Коли ви запускаєте нових бджіл у вулик, вони одразу беруться до будівництва. Їм потрібно більше часу, аби підготуватися до зими, ніж старій сім’ї. Комахи можуть просто не встигнути заготовити достатню кількість меду. В такому випадку рекомендується підгодовувати їх солодкою водою – це допоможе колонії швидше освоїтися на новому місці.

Вже з середини літа потрібно регулярно перевіряти запаси меду, аби пересвідчитися, що з бджолами все буде гаразд в холодну пору року. Якщо ви бачите, що збір меду відстає від графіку, саме час діставати годівницю. Підсолоджена вода допоможе бджолам запастися ресурсами.

Коли комахи вперше потрапляють у вулик навесні, вони будуть особливо голодними.

Мало нектару

Якщо у вашому регіоні спостерігається нестача нектару, або ж проблеми зумовлені сезоном чи іншою причиною, потрібно допомогти вулику. Наприклад, таке трапляється через пізнє цвітіння квітів, липи тощо.

Припинити підгодівлю бажано вже тоді, коли бджоли побудують повноцінні соти та заповнять їх медом.

Погана погода

Зверніть увагу на погодні умови навесні та влітку. Низькі температури, дощ, сильний вітер можуть негативно вплинути на збір нектару. Якщо у вашому регіоні тривалий час спостерігається погана погода, частіше перевіряйте запаси меду у вуликах.

Застереження

Підгодівлю водою з цукром варто здійснювати лише тоді, коли в цьому дійсно є необхідність. Інакше ви не отримаєте мед високої якості. Ваше завдання – допомогти комахам створити достатні запаси власного меду. Після цього можете вважати, що місія є виконаною.

Не варто підгодовувати бджіл медом, у якості якого ви не впевнені на всі 100%. Він може бути заражений мікроорганізмами, які спричинять інфікування комах.

Сухим цукром підгодовувати бджіл також можна, але їм все одно потрібна вода для його розмочування. Тому краще приготувати сироп. Якщо ви вирішили використовувати сухий цукор, краще давати його комахам навесні та восени, коли вологість повітря висока.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бджоли
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.