Як удосконалити схему руху транспорту у центрі Луцька: поради і аргументи експерта. ВІДЕО

Як удосконалити схему руху транспорту у центрі Луцька: поради і аргументи експерта. ВІДЕО
Луцьк – доволі комфортне у плані транспорту та доїзду місто. Утім, і водії, і пішоходи точно неодноразово на собі відчували те, що рух саме у центрі міста – хаотичний.

Зокрема, усі водії, виїжджаючи з вулиці Винниченка, точно зупинялися перед одним нерегульованим пішохідним переходом, а потім, повертаючи праворуч, зупинялися знову через декілька метрів перед наступним.
Експерт у питаннях, що стосуються дорожнього руху, директор автошколи «Гудок» Богдан Романюк озвучив прості, але дієві рішення, які сприятимуть нормальному функціонуванню транспорту, дадуть можливість проїжджати центр без заторів та впевненість пішоходам у безпечному переході. Про це йдеться у відео, яке оприлюднили на сторінці автошколи «Гудок» у фейсбуці.

На початку відео Богдан Романюк зауважує, що центр Луцька великою мірою не має заторів у порівнянні з центральними частинами інших міст. Феномені міста – геніальний і простий водночас. Для нормального функціонування транспорту, відсутності заторів і можливості роз’їжджатись центральне перехрестя міста спроектоване так, що в нього в’їжджає три повноцінних дороги, а виїжджає чотири. Втрапити до центру міста можна вулицями Паркова, Шевченка та проспекті Волі. Виїхати ж можна проспектом Волі, вулицями Богдана Хмельницького, Шевченка та Винниченка. Також є частина дороги на Винниченка на в’їзд, проте вона коротка і на загальний трафік не впливає.



Вулиця Винниченка є дорогою з смугою для руху маршрутних транспортних засобів, яких теж дуже багато, проте саме ця дорога і є рішенням. Так як громадський транспорт дає можливість добратись в центр, не використовуючи власне авто, територій для стоянок менше, а, отже, місця для пішоходів – більше.

Утім, не все ідеально.

«Пішохідні переходи від ЦУМу до готелю «Україна», а також від нього до Театрального майдану неможливо проїхати. Причина у тому, що постійно з усіх сторін є пішоходи, потік яких не закінчується.

Коли тролейбусу треба повернути ліворуч, це майже неможливо зробити без порушення правил дорожнього руху. Зрештою, він виїжджає він в основному, так би мовити, на авторитеті. По-іншому ніяк. Глянув в очі – дав всім зрозуміти, що транспорт великий, рогатий, належить місту і поїхав. Враховуючи мінімальну швидкість тролейбусів, це не призводить до ДТП, але правила дорожнього руку таким чином порушують регулярно», - запевняє директор автошколи.

За його словами, такий роз’їзд транспорту перетворює місто в центральній країні Європи на провінцію в Індії, де всі просто сигналять, кричать один на одного і проїжджають складні незрозумілі розв’язки за принципом взаємоввічливості.

Тож Богдан Романюк пропонує перенести світлофор зі сторони Театрального майдану на наступний стовп, і замість одного регульованого пішохідного переходу в центрі міста (перехрестя Воли-Винниченка) зробити Т-подібне регульоване перехрестя з трьома пішохідними переходами.
«І не треба боятись, що воно буде великим. Воно буде просте, зрозуміле середньостатистичному, навіть втомленому і навіть не місцевому водію. А головне – буде роз’їжджатись за загальними правилами. Легко, просто і не дорого», - запевняє експерт.

Є ще одне аварійне, небезпечне і просто незручне перехрестя в центрі Луцька. Це – перехрестя пр. Волі – вул. Шевченка – вул. Богдана Хмельницького.

З боку вулиці Шевченка – тут постійні затори.

«Воно й не дивно, тут знак «дати дорогу» і головна повертає. Але не все так просто. В свідомості наших водіїв, якщо головна дорога змінює свій напрямок, дуже багато людей не вважає за потрібне вмикати вказівник повороту. У цьому випадку водії просто чекають, доки не стане зрозуміло, куди поїде авто. Це затягує процес, в деяких випадках навіть критично.

Як бачимо, деякі люди навіть при русі прямо вмикають правий вказівник повороту, і це при наявності повороту на право. Виходить так: вмикаємо направо – їдемо прямо, їдемо на ліво – нікому нічого не кажемо. І тут ви мене спитаєте: Богдан, для чого ти нам це розповідаєш. Це перехрестя з давніх-давен небезпечне, тут і дорогу розширювали, і односторонній рух продовжили, і виїзд зробили швидкісним її діагональним», – розповідає Богдан Романюк.

Він пропонує рішення і у цій ситуації.

«Все просто: на цьому перехресті потрібні два знаки, трішки фарби – і все запрацює. Лівий ряд – поворот ліворуч на Богдана Хмельницького. Правий ряд – рух прямо на вул. Шевченка і заїзд в двір. Це дасть можливість на 2-3 секунди раніше розуміти наміри водія на головній дорозі, а отже пропускна спроможність цього перехрестя виросте, якщо не в рази то просто суттєво», - зауважує директор автошколи «Гудок».

Він наголошує, що правильно організований дорожній рух збереже не тільки нерви водіїв та пішоходів, а й їхній час, гроші, здоров’я і, можливо, життя.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На мій погляд - дуже слушна пропозиція.
Відповісти
Повністю підтримую!
Відповісти
Щодо перехрестя Б. Хмельницького/Шевченка: не враховано те, що тролейбус, рухаючись наліво на Б. Хмельницького не зможе виїхати на ліву смугу, тому що контактна мережа проходить над тією смугою, яка мала би бути для тих, хто їде на Шевченка. Якщо їхати тролейбусу в лівій смузі, є великий ризик згубити штанги на кривих ділянках контактної мережі, що спричинить непотрібний затор.
Відповісти