Музею Луцького братства загрожує закриття

Музею Луцького братства загрожує закриття
Музей історії Луцького Хрестовоздвиженського братства, що розміщений на вулиці Кондзелевича в обласному центрі, можуть закрити вже у березні.

Про це 8 лютого під час зустрічі музейників із міським головою Луцька розповів директор Хрестовоздвиженського музею Андрій Бондарчук.

За його словами, в музею є великі проблеми з фінансуванням. Немає чим платити за комунальні послуги. Гроші директору доводиться шукати самотужки.

«Треба оплачувати електрику, охорону, всі комунальні послуги. А взимку стоїть гостро питання з опаленням. Я за січень вніс свої особисті кошти, а на лютий уже немає чим платити. Якщо ситуація не налагодиться, я буду змушений із березня закрити музей», - скаржиться Бондарчук.

За словами директора, він неодноразово звертався до обласної влади за допомогою, але та нічим не допомагала.

«Я змушений боротися з владою. Вже чотири місяці веду цю війну. Таке враження, що обласна влада не розуміє, для чого цей музей існує і ніколи там не була. Постійно дають якісь відписки. Хочуть, щоб я далі з цього маленького музею створював музей історії Луцька. Але ж це величезна робота - не на один рік», - скаржиться Андрій Бондарчук.

Директор зазначив, що це єдиний музей такого типу в Україні. Але він не має статусу державного.

«Фактично, музей працює на любительських засадах», - розказує Бондарчук.

За словами директорки Луцького художнього музею Зої Навроцької, музей відіграє своє вагоме значення у комплексі споруд Братства, а крипта церкви повинна стати місцем паломництва.

«В крипті під церквою похована еліта Братства. Серед них - мученик Данило Братковський, який боровся за православну віру. Це місце взагалі повинне стати паломницьким. А музей Братства діє, як складова усього комплексу. Його треба підтримати», -заявила Навроцька.

Міський голова Микола Романюк пообіцяв допомогти.

«Я беру це питання на свій контроль. Думаю, щось та й вийде», - запевнив Романюк.

Довідка

Музей Луцького Хрестовоздвиженського братства урочисто відкритий міським головою Миколою Романюком торік 27 вересня.

Музей розмістився в чотирьох кімнатах (які є і його розділами) на вулиці Кондзелевича, 5, поряд із Хрестовоздвиженським храмом, на приміщенні якого кілька років тому відкрито меморіальну дошку на честь Хрестовоздвиженського братства, де у свій час був братський монастир.

Саме у вересневі дні далекого нині 1617 року створено Луцьке Хрестовоздвиженське братство, яке стало центром освіти, книгодрукування, активно займалося благодійництвом, пам'яткоохоронною діяльністю, захищало православ'я на Волині. При ньому діяла братська школа.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чого ж вони не переймалися, що самій церкві загрожувало знищення внаслідок псевдореставрації? Тепер свідомо знищили національну памятку, то хай і музей той закриють.
Відповісти