Відпочинок під Луцьком. Рокині. ФОТО

Відпочинок під Луцьком. Рокині. ФОТО
Якщо ви хочете відпочити у мальовничому куточку біля водойми під Луцьком, та ще й поєднати це зі своєрідним культурним відпочинком, вам – у Рокині.

Тут можна скупатися у ставку, відвідати скансен-музей під відкритим небом, поїсти вареників.

ВолиньPost продовжує оглядати найближче розташовані від Луцька місця відпочинку на природі.

Час огляду - вівторок, 16 липня.

ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК У СЕЛІ ОЗЕРЦЕ

ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК НА РІЧЦІ ЧОРНОГУЗКА

ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК У СЕЛІ БОГОЛЮБИ


ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК У СИРНИКАХ

ЧИТАТИ ПРО ВІДПОЧИНОК У ГАРАЗДЖІ

ЯК ДОЇХАТИ

Добратися до Рокинь можна маршрутними автобусами. Так, прямісінько у село їде маршрутка №224 "Луцьк - Рокині". Виїхавши з Луцька у напрямку Ковеля, проїжджаєте села Зміїнець, Милуші, Маяки, Сирники, після чого маршрутка поверне праворуч. Просіть водія зупинитися "біля повороту на скансен"



Окрім того, до місцини є можливість доїзду транспортом, який прямує на Рожище. В такому разі просіть зупинитися "біля повороту на Рокині". Орієнтир - величезний знак «Волинський інститут агропромислового виробництва».

Виходити потрібно на зупинці за вказівником
Виходити потрібно на зупинці за вказівником


Йдете до знаку «Музей-скансен», за яким - поворот ліворуч. Це й є згаданий вище "поворот на скансен". Згідно з інформацією на вказівнику, звідси до входу у скансен - 300 метрів.

І рокинівський, і рожищенський автобуси відправляються від залізничного вокзалу. Їде проспектом Грушевського, повз «Промінь», спускається на Набережну, доїжджає до Ковельської і повертає праворуч. На цьому шляху його й можна «ловити». Квиток коштує 4 (у рожищенськмоу автобусі) або 4,5 гривні (у автобусі рокинівському).

В'їзд в село
В'їзд в село


Якщо ж ви маєте власну автівку і хочете поїхати у Рокині саме нею, то, якщо вірити карті, для цього вам знадобиться приблизно 20 хвилин. Так, відстань від центру міста до музею – 14,9 кілометра.

Велосипедистам для подолання цього шляху потрібно буде приблизно 40 хвилин.

Дорога до Рокинь
Дорога до Рокинь
Дорога до рибгоспу №1
Дорога до рибгоспу №1
Дорога до рибгоспу №2
Дорога до рибгоспу №2


Дорога до села, яка є частиною автошляху міжнародного значення ("ковельська траса"), – у нормальному стані. Дещо гірша – від в’їзду у село (після повороту з траси) безпосередньо до музею.

Дорога біля музею
Дорога біля музею

До ставка звідси - праворуч
До ставка звідси - праворуч


Аби дібратися до озера, потрібно від центрального входу в скансен-музей повернути направо і дійти до Волинського інституту агропромислового виробництва. Зліва від установи – щебенева дорога, яка нам і потрібна. Так, прямувати нею треба аж до повороту наліво, де починається ґрунтова дорога. Саме цей шлях, врешті, і виведе до ставка рибгоспу.

Початок ґрунтової дороги
Початок ґрунтової дороги

Звідси - повернути ліворуч
Звідси - повернути ліворуч


Під'їзд до рибгоспу
Під'їзд до рибгоспу



До рибгоспу можна заїхати й з іншого боку – з ковельської траси. Для цього треба проїхати трохи далі повороту на Рокині - до наступного повороту праворуч.

ВАРІАНТ №1. «НЕЛЕГАЛЬНИЙ» ВІДПОЧИНОК НА ОЗЕРІ РИБГОСПУ

Інфраструктура. Як переконує працівник рибгоспу, ставок, який перебуває у приватній власності у Володимира Гофмана, призначений лише для вилову риби в промислових масштабах. Зокрема, тут «водиться» короп, білий амур та товстолобик.


Глибина ставка біля берега - 4 метри
Глибина ставка біля берега - 4 метри




Утім, пропри заборону, люди сюди все ж приходять «освіжитися». Так, найчастіше відпочивальників можна помітити поблизу дамби на ставку.

Щоб дійти до неї, потрібно зайти безпосередньо на територію рибгоспу, який є огородженим, і пройти прямо. Орієнтиром може бути шум води, адже дамба утворює своєрідний «водоспад». До неї ведуть східці. Вони, до слова, не в найкращому стані - варто бути обережним.

До дамби - сюди
До дамби - сюди





Є підхід до води й з іншого боку дамби. Там зійти до ставка можна дерев’яними східцями.

Тиха місцина для відпочинку напроти дамби
Тиха місцина для відпочинку напроти дамби



За словами працівника рибгоспу, глибина ставка біля берега – приблизно 4 метри. Пляжу як такого немає. Відпочити можна біля водойми уже на території господарства. Вода – зеленкуватого кольору, а берег ставка майже скрізь – в очереті.

Окрім того, працівник рибгоспу додав, що у Рокинях є ще два ставки меншої величини. Усі – на території дендропарку, який простягся на приблизно 13 гектарів.

Плюси: мало людей.

Мінуси: формально заборонене купання, не надто чиста вода у ставку, немає рятувальників, відсутність магазинів, туалетів.

ВАРІАНТ №2. УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДНИЙ КОЛОРИТ З ЯЗИЧНИЦЬКО-КОЗАЦЬКИМ ПРИСМАКОМ

Окрім ставка, у Рокинях є ще й справжній музей під відкритим небом – «Народний музей історії сільського господарства Волині - Скансен». Вхід у музей – 5 гривень.



Хоч біля входу каси немає, утім охоронець, певно, бачачи нових відвідувачів, досить швидко повідомляє про це особисто.

Скансен, як і ставки, знаходиться на території дендрологічного парку. Якщо ви хочете приїхати сюди автомобілем, то на території музею навіть є своєрідна автостоянка, в’їзд у яку – з лівого боку від центрального входу в скансен.

Якщо хочете заїхати автомобілем на територію музею, шукайте цей вказівник
Якщо хочете заїхати автомобілем на територію музею, шукайте цей вказівник

Автостоянка
Автостоянка


Якщо ж відправитися у путь пішки, або на велосипеді, то потрібно від вказівника початку музею повернути наліво і пройти або ж проїхати декілька десятків метрів.

Дорога до музею
Дорога до музею


Тут ви зможете побачити вітряк кінця ХІХ століття, стару курну кузню, дерев’яну капличку, яка є копією розміщеної у селі Жадень, що на Рівненщині, церкви.


Каплиця
Каплиця

Кузня
Кузня


Поринути в атмосферу українського народного «ретро» можна у музеї ще й тому, що тут є декілька типових волинських садиб. Навколо них створенні селянські двори, є клуня, хлів, криниця, тини.

Справжня волинська глибинка
Справжня волинська глибинка


Територію музею охороняють три собаки
Територію музею охороняють три собаки



Музей відомий й під іншою назвою - "Козацький зимівник". Причина цьому - захоплений козацькою екзотикою директор музею Олександр Середюк. Він же - "лоббіст" так званої "РУН-віри": релігійного вчення, яке має на меті відновити язичницькі словянські вірування. Відтак у Рокинях навіть встановлений ідол Даж-бога, біля якого інколи моляться.

Інфраструктура. На території музею можна скуштувати традиційні страви української кухні (щоправда, якщо замовите їх приготування наперед), орендувавши один із куренів (так тут називаються те, що в інших місцях звуть альтанками), яких тут – 6. Вартість куреня – 150 гривень не залежно від його величини. Біля цих альтанок є й мангали.

Адміністрація і кухня музею
Адміністрація і кухня музею



Поблизу - місце для паління.



Орієнтовна ціна кожної зі страв – у межах 10-30 гривень. Спиртних напоїв у меню немає. Утім, місцевий охоронець стверджує, що гості музею часто влаштовують застілля.

До найближчого магазину в селі - близько 15 хвилин ходу.

На території музею – дві вбиральні. Біля кожної альтанки стоїть смітник.

Одна з альтанок
Одна з альтанок



Біля кожної альтанки стоїть смітник
Біля кожної альтанки стоїть смітник


Є також варіант активного відпочинку. Так, тут знаходяться сітка для волейболу та щось на кшталт футбольного поля. Грати в ігри тут може бути складно, оскільки земля на полі – нерівна, а трава – не покошена.

Імпровізований спортивний майданчик
Імпровізований спортивний майданчик


Окрім того, у скансені можна покататися на конях - верхи (15 гривень) або на кареті (5 гривень з людини).



Музей оточений деревами майже з усіх боків. Утім, звідси теж є доступ до ставка рибгоспу. Щоправда, за словами охоронця скансена, тут ніхто не купається.

Якщо хочете дійти до ставка з боку музею, шукайте цей вказівник, а далі - прямо
Якщо хочете дійти до ставка з боку музею, шукайте цей вказівник, а далі - прямо

Стежка до ставка
Стежка до ставка





Плюси: зручний доїзд, розвинута інфраструктура, можливість замовити страви, мальовнича природа дендропарку - памятки природи.

Мінуси: немає доступу до ставка, траву давно не косили.




Підготувала Юлія ШРАМКО (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Там гарно щось святкувати, якщо не часто. Бо одноманітно
Відповісти
Скрізь така вода грязна. Невже у ній хочеться купатися? Де будуть озера з чистою водою?
Відповісти
Їм би ще озеро з чистою водою і пляжем - взагалі було б супер!!!
Відповісти
а в ставку іноді топляться люди!!! А ще страви готують господині вдома, в сумках приносять, а в тій кухні - тільки розігрівають! Сама бачила, була там! Питання гігієни господинь - спірне. І ціни зашкалюють’ за 5 вареників заплатите ніби в ресторані.
Відповісти
Цілком згідна!
Відповісти
Не Ідол а образ, і не Дажбога а Бога Рода
Відповісти
Святкували день народження. Коли робили замовлення сказали оренда бесідки 200грн ізамовлення по меню.узгодивши меню (900грн)зі спокійною душею поїхали додому... День народження!!Ітут розпочалось саме цікаве. Вхід з однфєї людини 5 грн стоянка авто: бус 15гр нлегковий автомобіль 5грн Далі ще цікавіше:
орендамонгалу 10 грн дрова 50грн сокира 30грнКолимоє терпіння лопнуло попросила на це все чек на що мені відповіли: "Сьогодні кантора вихідна приїзджайте в понедвлок"(це була субота) А в цей момент приїхали молодята які хотіли зробити фотосесіюФотосесія 500 грн або треба було б домовитись напкрід З власником БРЄД.. Азагалом там дуже гарноТільки от неясно який це власник якщо це МУЗЕЙ ПІД ВІДКРИТИМ НЕБОМ
Відповісти
Сам музей не поганий, але інфраструкту́ра - це "повний капець"!!! Якщо відпочивати, то потрібно щось шукати інше, більш розвинене!
Відповісти
Останні новини
Відпочинок під Луцьком. Рокині. ФОТО
18 липень, 2013, 12:09