У селі біля Луцька спускають воду зі ставків, які знаходяться у заказнику. ВІДЕО

У селі біля Луцька спускають воду зі ставків, які знаходяться у заказнику. ВІДЕО
В орнітологічному заказнику "Рокинівський" рівень води опустився на 1,5 метра. Воду продовжують спускають зі ставка, щоб виловити рибу.

Про це Суспільному розповів місцевий житель Микола Рабчук.

Біля ставка номер 2 орнітологічного заказника "Рокинівський" зібралися жителі Княгининівської громади, на місце викликали поліцію та екологів.

Місцевий житель Микола Рабчук каже: звернув увагу, як з вихідних рівень води почав різко падати. Чоловік стверджує, що вночі на гідроспоруді прибирають перепону й вода витікає у річку Сарна, яка протікає поряд.

"Пан Валерій Бойко людям забороняє ловити рибу на цьому ставку", - каже Микола Рябчук. Чоловік телефонував рейнджеру, який сказав, що ставок у природоохоронній зоні, й на одну вудку тут ловити можна. А зараз ставок спустили й будуть рибу самі тут виловлювати, - каже чоловік.

Місцева екологиня Ольга Матящук розповідає, що на території заказнику є 8 водойм площею 90 гектарів, які створюють єдину екосистему. Спуск води негативно впливає на рівень води, бо за зиму не відновлюється. Сюди весною прилітають червонокнижні птахи, зокрема, чорні лебеді, й не матимуть, де гніздитися, не буде де мешкати та харчуватися, порушуються екосистема.

На місці порушення фіксувала працівниця екоінспекції Ольга Мосійчук. Жінка каже, що треба знайти винуватців, бо поки не відомо, хто ж саме спустив воду.

"Винні будуть притягнуті до відповідальності, будуть нараховані збитки за незаконні дії та виданий припис про усунення порушення", - каже Ольга Мосійчук.

Секретарка Княгининівської ОТГ Віта Ковальчук каже, що чоловік, який орендує в держпідприємства "Укрриба" гідроспоруди Сергій Балабух, мав намір орендувати ставки. Йому відмовили. Адже для того, щоб займатися рибогосподарською діяльністю потрібно мати в оренді не лише гідроспоруду, а й ставок.

"Але ця ділянка входить у природно-заповідний фонд, і там не можна займатися рибогосподарством, лише спортивне рибальство і зона туризму, рекреація", - пояснює Віта Ковальчук.

Звернення місцевих жителів про спуск водойми у заказнику «Рокинівський» зареєстрували до журналу обліку, триває розслідування, - розповів офіцер громади Денис Суринович.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Там кожні три роки спускають воду і виловлюють усе живе,а в чагарники борщівника птахи не прилітають. Мертве болото...
Відповісти
Останні новини
У селі біля Луцька спускають воду зі ставків, які знаходяться у заказнику. ВІДЕО
16 жовтень, 2020, 00:15