Волинянка врятувала підлітка, що тонув

Волинянка врятувала підлітка, що тонув
30-річна мешканка Нововолинська Орися Сай (на фото) разом зі своїм 12-річним сином і його 13-річним приятелем врятували підлітка, що тонув.

Як Орися витягла хлопчика з води, рятувальникам розповів рибалка, який на той час перебував на березі, ‒ пишуть Факти й коментарі.

«Я і сам хотів було стрибнути у воду, коли почув, як потопаючий хлопчисько кличе на допомогу, ‒ каже рибалка Микола Новосад. ‒ Але я був дуже далеко. Вже й не знаю, вистачило б мені сил допливти чи ні. Поки біг уздовж берега, дивлюся: до хлопчини вже підпливли двоє підлітків. А з іншого берега ‒ там, напевно, метрів сто було до тонучого, щонайменше, ‒ пливе дівчина. Якби не вона, напевно потонув би той хлопчик».

Постраждалий зазвичай не купається, бо не дуже добре вміє плавати. А в той день друзі його «підбили» на те, аби стрибнув у воду, ‒ розповідає один із рятівників 13-річний Саша Субчан.

«Я б на його місці в воду не поліз. А Роман почав характер проявляти. Мовляв, що я, не пацан? Поплив «по-собачому» прямо до буйка. У нас озеро глибоке: і пʼять, і шість метрів глибина буває. Але якщо Роман рідко приходив на озеро, звідки він міг знати, що опиниться там, де ногами до дна не дістати?» ‒ продовжив хлопець.

Про порятунок підліток каже, що зорієнтувався не відразу. Поплив тільки тоді, коли Роман почав кричати. Допомагати взявся ще один 12-річний хлопець Адам.

«Він старший і важчий від нас. Коротше, ми з Адамом вирішили утримувати його на воді, щоб не пішов на дно. Сподівалися, що хтось із дорослих допоможе. На іншому березі були дорослі. Роман кликав на допомогу, але у воду стрибнула тільки одна жінка, мама Адама», ‒ розповів Олександр.

«Я засмагала біля озера зі своїми трьома дітьми, ‒ згадує Орися Сай. ‒ Двоє зовсім маленькі ‒ трьох і пʼяти років. А ось старший Адамчик плавав з хлопчаками наввипередки біля іншого берега. Я почула, як хтось кличе на допомогу. Дивлюся: мій Адам і ще якийсь хлопчик пливуть до буйка, де тоне незнайомий хлопчина. Відразу ж стрибнула у воду. Правда, прихопила з собою надувну подушку».

«Той підліток, Роман, трохи заспокоївся, коли побачив, що я пливу на допомогу. Та й хлопчаки ‒ мій Адам і Саша ‒ весь час просили його не хвилюватися. Коротше, все добре, що добре закінчується. Коли я дісталася до хлопців, сил у Саші і Адама вже не було, і вони мало не випустили Романа з рук. Я підпливла саме в той самий момент і підхопила тонучого хлопчини. На надувну подушку ми Романа вже всі разом затягли. Так і допливли вчотирьох до берега: Роман ‒ на подушці, хлопчаки ‒ поруч зі мною», ‒ додала жінка.

Вже на березі Роман, трохи оговтавшись, попросив нас не розповідати його батькам про те, що трапилося. Мовляв, покарають за те, що був на озері без дозволу.

Щодо того, де були в критичний момент рятувальники, жінка зазначила: «Там чергують комунальні рятувальники. Вони підпливли до мене на човні через дві хвилини після того, як ми витягли Романа на берег. Я запитала: «Де ж ви були?» Але вони відразу прийняли мене в штики: «Нас змусили очерет косити, ми ніяк не встигли б прийти хлопчикові на допомогу!»

Про вчинок Орисі Сай, її сина Адама і Саші Субчана рятувальники дізналися завдяки рибалці Миколі Новосаду.

«Я все бачив, ‒ каже він. ‒ Бачив, як ця дівчина рятувала хлопчика. Така гордість за неї була! Адже стільки чоловіків стояли на березі, і ніхто навіть пальцем не поворухнув! Не вірю, що вони не чули, як хлопчина кликав на допомогу. Коли я підійшов до дівчини, врятований підліток вже втік додому. Я почав розпитувати, хто вона, де живе ... Орися неохоче відповідала на запитання. Мовляв, героїнею себе не вважає. Але я все ж дізнався всі її дані і записав у блокнот. На наступний ранок відправився в міську службу з надзвичайних ситуацій. Розповів про Орисю і попросив, щоб вони обовʼязково відзначили її».

В Управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області розповіли, що кандидатуру Орисі Сай висунули на щорічну премію «Герой-рятувальник року».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.