Як працюють постачальники електроенергії в Україні після переходу на європейську модель?*

Як працюють постачальники електроенергії в Україні після переходу на європейську модель?*
Як тепер працюють постачальники електроенергії в Україні після переходу на європейську модель

Енергетичний ринок України давно потребував реформування. Влада обрала європейський механізм функціонування, який вже добре зарекомендував себе у країнах ЄС. Це принцип балансованого ринку, де вартість електроенергії визначається співвідношенням попиту та пропозиції. Також всі постачальники отримали право самостійно встановлювати тариф, відштовхуючись від результатів торгів на біржі.

Що це дало непобутовим споживачам

Найголовніше – це скасування монополізованого середовища. Завдяки переходу на балансований ринок, запровадженню здорової конкуренції та прозорих відносин, не тільки постачальники електроенергії в Україні, а й непобутові споживачі отримали нові переваги:

• Можливість самостійно обирати собі компанію, яка буде постачати електричну енергію;
• Право обговорювати тарифні плани та укладати договори на індивідуальних умовах;
• Можливість змінювати постачальника за власним бажанням у встановленому порядку.

Всі ці права і можливості чітко окреслені в новій редакції Закону України «Про ринок електричної енергії» та правилами, затвердженими постановою НКРЕКП №312 від 14.03.2018.

Як формуються тарифи

Тепер постачальники електроенергії в Україні самі можуть встановлювати вартість постачання. Ціна для клієнтів буде містити:
• Базовий тариф, що визначається торгами на біржі. Базовим в Україні вважається ринок на добу наперед, алей є й інші ринки;
• Частину витрат, які несе компанія-постачальник при наданні послуги, зокрема, податки;
• Прибуткова частина, яка, власне, і формує дохід фірми.

Вартість електроенергії може коливатися навіть в одного постачальника в залежності від обсягів, які планує споживати клієнт. Все це відбивається в комерційних пропозиціях, які потім стають додатком до договору і регламентують оплату та інші деталі взаємовідносин сторін. Зазвичай формується одразу кілька тарифних планів, а також шаблон для індивідуальної угоди.

Як укладається договір

Після того, як споживач обрав потрібну КП, або шляхом переговорів з постачальником було сформовано індивідуальну комерційну пропозицію, подається заявка на приєднання до послуг постачання. До неї долучаються документи, що підтверджують факт існування підприємства-споживача та право представника укладати подібні договори.

Якщо відбувається зміна постачальника, клієнт має повністю розрахуватися з попередньою компанією та отримати письмове підтвердження про відсутність заборгованості. Цей документ долучається до пакета, що надається із заявкою на приєднання.

В умовах нового ринку всі постачальники електричної енергії в Україні, навіть невеликі, отримали доступ до ринку на умовах чесної конкуренції. Тепер вибір непобутових споживачів визначається співвідношенням ціни та якості надання послуг. Це автоматично спонукає компаній, що займаються постачанням, дбати про належний рівень та боротися за клієнтів чесними методами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як працюють постачальники електроенергії в Україні після переходу на європейську модель?*
25 вересень, 2020, 00:38