ТОП-10 правил зберігання продовольства на відкритих майданчиках*

ТОП-10 правил зберігання продовольства на відкритих майданчиках*
Щоб мінімізувати фінансові витрати і працю, а також підвищити рентабельність бізнесу, необхідно правильно організувати зберігання продовольчих товарів на відкритому майданчику. І для цього необхідно розбиратися в технологічних операціях, які пов'язані з переміщенням товарів в умовах складу, складуванням у відповідних місцях, дотриманням всіх правил і норм, створенням оптимальних умов для кожної групи продовольства і т.д. Також важливо зберігати товари так, щоб можна було в будь-який момент отримати до них доступ для відвантаження і оцінки їх стану.

Загальні правила зберігання продовольства

Зберігати продовольчі товари необхідно з урахуванням їх властивостей, термінів придатності, черговості поставки і відправки в торговий зал, а також із суворим дотриманням товарного сусідства, щоб один вид продовольства не міг нашкодити іншому своїм запахом, вологістю та іншими характеристиками.

Загальні правила зберігання продовольства не повинні заважати основним технологічним операціям:

• пересуванню продукції в рамках майданчика;
• створення умов для збереження;
• контролю термінів придатності продукції і її стану;
• забезпечення нормальної роботи обладнання на складі;
• догляді за продовольством;
• дотримання санітарних норм.

Види розміщення і зберігання продукції на майданчику

Всього можна виділити 4 види розміщення товару на майданчику:

Сортовий.
Мається на увазі складування продовольства з роздільним один від одного зберіганням.
Партіями.
При такому рішенні товари складаються в партіях по найменуваннях і видах.
Комбінований.
Продукція сортується по партіях і сортах, з огляду на склад, вид продукції. Товари з різних партій, сортів і складів, при цьому, розташовуються окремо один від одного.
За назвою.
Продовольство зберігається за назвами.



Незалежно від обраного виду зберігання продовольства, зазвичай дотримуються підходу "ближче до проїзду, частіше - попит". Це означає, що ті продукти, які користуються найбільшим попитом серед споживача, розташовуються на майданчику в найбільш доступних місцях - ближче до місця навантаження / відвантаження, видачі товару. Всі інші товарні позиції упорядковано в місцях тривалого чи короткострокового зберігання.

Крім вищеописаної схеми зберігання, користується популярністю і адресна система розміщення продовольства на майданчику. Вона створена для того, щоб можна було максимально швидко і легко відшукати потрібний товар. При адресній системі використовується система позначення стелажів і контейнерів спеціальними кодами. Це дозволяє позбутися від втрат часу на пошуки потрібної товарної позиції.

ТОП-10 правил зберігання продовольства на відкритому майданчику

Розглянемо 10 найбільш важливих правил:

1. Не можна розміщувати харчові продукти в безпосередній близькості до каналізаційних систем і водопроводів, опалювальних приладів, за межами складської території, а також зберігати не затарені товари на підлозі.
2. Не можна зберігати напівфабрикати і сирі продукти харчування поблизу готової їжі. Також заборонено розміщувати зіпсовані товари близько доброякісних і розташовувати на складі харчових товарних позицій ємності для зберігання різних нехарчових товарних позицій.
3. Не можна розміщувати в близькості один до одного ковбасні вироби і сиру м'ясну продукцію.
4. Незалежно від типу товару, який зберігається на складі, він повинен знаходитися в спеціальних піддонах, на стелажах, в подтоварниках та інших спеціальних ємностях для зберігання продовольства.
5. Сипучі продукти харчування необхідно складувати в чистих, сухих, добре провітрюваних укриттях, де немає шкідників по типу гризунів, а також відсутня цвіль, грибок і т.п. Вологість повітря на майданчику з сипучими продуктами повинна бути в межах 75%. Тара для складування такого продовольства - мішки, розміщені штабелями на стелажах на відстані не менше півметра від стіни.
6. Свіжі плоди необхідно зберігати в запареному вигляді на майданчику з хорошою провітрюваність. Природність освітлення повинно бути відсутнім. При цьому, потрібно дотримуватися температурного режиму від 3 до 12 градусів, а вологість повітря повинна складати 70-90%.
7. Кухонну сіль потрібно розміщувати окремо від інших харчових продуктів. Йодована сіль повинна зберігатися на майданчику не довше півроку. Після закінчення цього терміну йодований продукт можна продавати як звичайний.
8. Якщо говорити про макаронні виробі, то їх дозволено зберігати на майданчику, де можна підтримувати вологість повітря до 70%, а температуру - до 30 градусів. Макарони повинні перебувати в коробках з картону, які, в свою чергу, розташовуються на підтоварниках на відстані від стіни не менше 70 см.
9. Цукровий пісок повинен зберігатися на майданчику з вологістю до 70%, так як він має високу гігроскопічність. Щоб цей продукт не зволожити, майданчик повинен мати хорошу систему вентилювання. Перевіряти стан цукру потрібно не менше двох разів на місяць і, якщо в процесі будуть виявлені вологі місця, такий продукт потрібно пересипати в інший мішок.
10. Соняшникову олію потрібно розміщувати на складі-майданчику в місцях, де температура не перевищує 18 градусів.

Щоб забезпечити всім цим продуктам належні умови зберігання, необхідно подбати про укриття майданчиків спеціальним матеріалом, які також захистить продовольство від негативних природних явищ на кшталт опадів і вітру.

Оптимальний захист продовольства - укривочні тенти

Запам'ятайте головні параметри, що впливають на зміну властивостей і якості продовольства:

• вологість навколишнього середовища;
• температурний режим;
• освітлення і вентиляція;
• якість упаковки і тари;
• дотримання товарного сусідства.

Якщо продукція відправлена на тривале зберігання, не обійтися без спеціальних пакувальних матеріалів. Один з таких - укривочний тент, які може бути виконаний у вигляді:



• ПВХ полога;
• буртового брезенту;
• поліпропіленового матеріалу;
• брезенту.

Переваги таких рішень:

• стійкість до будь-яких негативних природних впливів;
• захист від вологи, повітря, пара;
• підвищена стійкість і щільність;
• тривалий експлуатаційний термін;
• стійкість до температурних перепадів;
• несхильність виникненню цвілі і грибка;
• міцність на розрив і стирання;
• простота очищення.

Детальніше дізнатися про такі сучасні рішення можна за посиланням https://ukrbrezent.com/uk/tenti-dlya-nakrittya/.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ТОП-10 правил зберігання продовольства на відкритих майданчиках*
25 вересень, 2020, 00:52